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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Chicken mince, formed like a chicken and boiled

Wie man glegte Hueenner machen soll

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 147vRecipe Nr. 52 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: boiledType: -

Wie man glegte Hueenner machen soll Thut die henn ab vnnd behallt denn schweiß dauon zu dem Suepel vnd zeuech der henn die haut ab weil sie noch warm ist vnd Nim das Praedt von dem Pein Als gar du Kanst vnd hacks gar Auf das aller Cleinest vnd hackh besonndter ein guett faisten von einem Rindt die misch darunder Auf einer schuessel vnd thue Auch ein wenig semmel Prosen darein vnd schlag ein 6 Ayher drein [148r] vnd salltz gilbs ein wenig gewuertz mit pfeffer vnd lintes gewuertz vnnd misch gar wol durcheinander darnach thue ein fleischbruee in einen hafen die laß wallen vnd Nim dann die Pein von der henn die zerleg gar Alle vnd Nim dann ein Pain das lege Auf ein schuessell vnd thauch die gehackht henn mit einem loeffel daran das du das Pain nicht drinnen sihest vnnd thues dann mit dem loeffell in die wallent suppen das thu also weil du dj gehackten henn vnnd Pain hast allein dj wiegen thu weckh darnach laß sieden wie ein kelbern Kuedelfleisch vnd wen sie siedens gnug hatt so mach ein gelbs oder schwartz Suepel darueber die dan vorgeschriben steen vnd wen dj henn siedens gnug hatt vnnd du sie geben willtt So laß dann vor ein gute weil in der Supen drin vnd gib sie dann du magst Auch Iunge hueenner allso machen Aber sie sein nit so gebig vnd ist Imer ein ess vor ein krancks Aber An 2 alltten hennen hatt mann Auf ein schuessel gnug






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"