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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Gudgeon, how to boil

Wie mann Saenngel sieden soll

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 138rRecipe Nr. 39 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.101, wo7b.39, wo7b.81Shared ingredients: wo7b.39Same ingredients in following recipe: 2 2Same tools in following recipe: 3

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Wie mann Saenngel sieden soll Nimb ein pfann oder kessell laß halb mit wasser vnnd salltz es vnnd wenn es Nun seuedt vnd daz Saltz darinnen zerganngen ist So Nim die Senngel geueß einen wein darueber Als vil das sie schier darinnen schwimen vnd schuett sie dan in das wallet wasser vnd laß Resch darin sieden vnnd wenn sie sich nidersennckhen vnd gen boden sinckhen So haben sie das sieden gnug vnnd weil sie sieden soll man sie schon faimen vnd wenn du sie wilt Anrichtten So Nimb sie mit einem feimloeffel herauß oder seichs ab in eim durch schlag pfann vnnd leg dann ein schnitten broedt Auf daz Bladt vnnd Richts dann daruf an vnnd geueß ein heiß schmalltz darueber wilt dus wol herrtt haben So seichs druckhen Ab vnnd weil du sie Anrichtst So laß mit einer schueseln [138v] zu facheln damit ein Kueeler Lufft daran gehe vnd prenn dann daz schmalz darueber du magst Auch wol Khains darueber giessen wie du wilt wildtu sie zum Andern mahl wermen so laß ein wasser Auf wallen vnnd saltz darnach Nimbs von dem feueer vnnd schuet die Senngel darein laß sie stehen biß dich dunckht sie sein wol heiß wordten So Richtt sie denn Ahn wie vorhin geschriben stehet denn wein vber Clein fisch gegossen das sie darin ein weil verzappeln dann gesottenn etc.






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"