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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Calf's liver roast

Wie mann ein Khalbs lebern Soll kochenn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 136vRecipe Nr. 38 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: offalPreparation: roastType: -

Wie mann ein Khalbs lebern Soll kochenn Streiff daz geader mit einem hackhmesser dauon vnnd hackhs Clein vnd Nimb ein Rindterfaisten [137r] die hackh besonndter Auch Clein darnach thues Alles in ein schuessell schlag 6 Ayer daran vnnd Nim ein guetten milchraum darunder gilbs gewuertz vnnd salltz vnnd Rueers durcheinannder darnach Nim ein schmaltz in ein pfan nit zu Wenig vnnd streue ein mehl darein vnd Nimb dan das netzel von dem Kalb das wasch schon Auß vnnd breith es vber die pfann darin daz schmalltz ist das soll vor heiss sein vnd schuett dann die lebern Auf das Netzs vnd schlag das vlbig darueber damit die lebern nit herauß fallen Kan vnd speils mit etzlichen holtzlein zu das nit Auf mueg gehen vnnd setz die pfann damit Auf ein gluett wol herden von dem feueer vnnd thue ein eysenne haffen deckhdarueber leg Auch gluett darauff vnndt laß Allso fein Außbachen ein Stund oder zwo gar Kueel so hatts sein genug vnd [137v] gibs dann zu dem Prathen wildtu Aber sie vor ein Richtt gebenn So zerschneid sie zu ein Sechs stuecken vnnd mach dann ein Schwartz Supel darueber wie denn Auch geschriben stehett etc.






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"