Ingredients:
- Kharpffen (carp)
- Parm (common barbel)
- Stueckh (cut of fish)
- fisch (fish)
- hoennig (honey)
- Hechtten (northern pike)
- zwifel (onion)
- Arbais Suppen (pea stock)
- pfeffer (pepper)
- gilb (saffron)
- Suppen (sauce)
- gewuertzs (spice)
- Salltz (table salt)
- foerhen (trout)
- zucker (unrefined cane sugar)
- wasser (water)
- Wein (wine)
Tools:
- kessel (cauldron)
- duech (cheesecloth)
- feueer (ember)
- hertt (kitchen stove)
- Sib (sieve)
- loeffel (spoon)
Categories:
Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -Willdtu einen Hechtten in einer Pollischen Suppen machen Nimb vil zwifel schneits vnd seuedts in einem wasser das er ganz weich wuerdt vnd schlag ihn durch ein Sib oder duech geueß wasser daran Als vil das du der Suppen genug hast vnd du denn fisch darin Sieden muegest Salltz vnd gilb sie dann thue einen pfeffer in einen kessel vnd geueß ein hoennig darein oder Nimb einen zucker geueß den die Suppen [110v] ein denn khessell vnnd Nimb khein Anndter gewuertzs dann pfeffer magstu ein Arbais Suppen haben So Nim sie An des wassers Statt vnd schlag denn zwifel darmit durch So wuerd die Suppen guett vnnd wenn die Suppen gemacht ist So Nimb denn fisch der geschuept ist vnnd gesalltzen wie der vorig vnnd leg die stueckh in denn khessell Seued Ihn Resch ob einem feueer feihmb in nit Wehr Immer mit einem loeffel damit es nicht vbergehet vnnd wenn ehr das Sieden gnug hatt vnd nit so baldt magst Anrichtten So setz den kessel ab dem feueer Auff denn hertt biß du schier wildt Anrichtten So laß dann widerumb Aufwallen vnd Richt ihn dan ahn sie wern fein hartt dauon die eingemachtte fisch du magst Auch In ein solche Supen [111r] Kharpffen Parm vnd foerhen machen Aber die hechtten sein am besten
*How to prepare fish* (Subrecipe Nr. 1) [kitchen tip] das soldtu allen fischen than die man doch in Suppen will machen wenn man sie Auf hatt gethann Soll mann sie schon Auß waschen vnnd darnach Salltzen vnnd darin ligen lassenn biss das salltz wol ein die Stueckh ganngen ist vnnd wenn du sie Inn die Suppen legen willst So geueß einen Wein vber die Stueckh fisch vnnd Streich das salltz damit ab denn Stuecken damit das Salltz das darahn henngtt dauon khomb vnnd leg All fisch die du Inn Suppen magst Inn die Kalltte Suppen So wehrnn sie guett