Tart, black Schwartz Tortten Semantic annotation of the recipe "Tart, black" (wo7b.181) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo7b.181 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4° Ain künstlichs vnndt nützliches Kochbuch Wo7 Wo7b page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo7" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 16. Jh. 16th c. 1590 Entstehungsort unbekannt. place of origin unknown. High German languages, High German languages
Schwartz <dish commodity="Q0" en="flat cake">Tortten</dish> Nimb guett Piern eine oder zehen vnd Prate die vnd seued die in einem schwartzen geschottnen wein darnach so treibs durch ein Sib Nimb die dottr von 15 Ayern vnd 1 libra mandel gestossen vnd durch ein Sib treiben Nimb Souuil milch Als der dotter sind Nim ein 1/2 libra Kuehl zucker Mußcatnuessen vnd ein Muscatblueet zimetrinden Ingber neglin thues Alles durch ein Ander dann Nim ein pfann mit einem schmaltz ein Tortten taig gib Ihm hitz zu zeitten weniger mehr oben vnd vnden mit einer heissen haffen deckh