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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Almond puree

Manndtel formb

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 192vRecipe Nr. 171 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: nutsPreparation: pureeType: -

Manndtel formb machtt man Allso Die Mandel form es sej was woll die mache man Also die Mandel vber stoß ab In einem moersner dan so nimbs in ein Reib scherben das gantz wie ein dickher taig wierd must Immer ein wasser zu dropffen Reibs so lang biß das es sich zusammen lest ballen solch pallen magstu Acht tag behalltten zu Mandelsuppen [193r] So Nimb dieselben geribenen mandl treibs mit wasser ab vnd seichs mach Also ein millch

*Almond milk aspic* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] zu einem formb wilt machen dreib es ab mit wasser darin hausenplatter gesotten ist streiche es dan durch ein duech man muß Auf ein 1/2 libra manndel vier loth hausenplettern nemen dan so du es durch gestrichen hast so geueß das hausenplattern wasser in die mandelmilch vnd seuets lanng must vil zucker darein ver sieden so es gesotten ist so thues in ein kessel herdan laß wol vber Khueelen hab ich gesehen dan so sihe du daz du ein model hast von wax Abgedrueckht muessen 2 theil sein die salb mit mandeloehl vnd bind die selbigen zwej theil mit einem spabat zusammen Kehre das vbertheil vnnder sich so must ein scheiben haben ein plechine daz muß in der mitten [193v] ein Roerlein haben So Nun denn Mandel Inn die form geuest so Steckh das Roerlein In dj formb das nur Souuil Als visch schweiß gestehe das du es in die scheiben steckhest es vil siedest Auß der schuessel vmb so es Nun gestanden ist in dem waxen model verlaß den Spabat Auf oder hebs in ein warmbs wasser ob es sonst nit gern gehen wollt setz dann Also Auf ein schuessell man mags verguelden Setz An ein kueehle Statt das nit zu gehe so mans Auf den tisch wil geben So muest ein kalld mandelmilch darf nit mit hausenblettern gesodten werdten In die Schuessel darin die Mandel moedel ist giessen das der manndell Aller Auß gehet das Ist ein hoefflich essenn heissen beschau essen etc.






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"