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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Eel, boiled

Willdtu Ahlen Kochen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 122rRecipe Nr. 17 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7b.17, wo8.108, wo9a.82Shared ingredients: wo7b.17Same ingredients in following recipe: 1Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Willdtu Ahlen Kochen So Stich sich mit einem pfriem durch denn Kopf vnnd schneid ihr die hautt auf geschubtt vmb denn Kopff vnnd Reib sie wohl mit Salltz in dem schnit So last sie die hautt herdten das dus fassen magst laß denn halltten mit dem pfriemen vnnd zeuech ihr die hautt ganntz ab darnach schneid sie nach zwerch zu stueckhen vnnd wuerff denn Kopff weckh Nimb einen Strochallm Schneid Ihm das ehr weckh vnnd stich mit dem hallm durch denn gradt Inn einem Ieden stueckh So Kumbt das ederlein herauß So wasche denn die Stueckh alle schoen Auß vnnd seued sie wie einen Anndern fisch vnnd besteckh die Stueckh mit Zimmetroeren vnnd Negell vnd druckhen sie Auff einer gluett vnnd [122v] Auf einem Rost vnd man dom ein gescherb darueber Wie hernach stehet vnnd mann vber einenn Biberschwanntz machet oder ein gelbs Suepel Weihl die Ahl lebt Leß man sie gern malluasier oder Sueeßwein oder milch drinnckhen biß sie schier todt ligenn wernn guett Lebern vonn denn Rutten thuet manns Auch etc.






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"