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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Almond curd

Ein Mandtell Schotten zumachn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 187rRecipe Nr. 158 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: nutsPreparation: analogueType: -

Ein Mandtell Schotten zumachn Nim Mandel Alß vil Als du wilt Stoß wol in einem Moesser Nimbs in ein Reib scherben vnnd treibs so lanng biß es sich zwischen den henden zu [187v] zusammen lest pallen Must Immer dieweil du reibst zu droepflen ein wasser hast Aber nicht ein reibscherben so mahls in einer mandelmilch Inn der dickh wie ein koch Nim dan den Mandel in ein pfanen mit ein wasser darin hausenblattern gesotten seind vnd vil zucker Seuedt in so lang Als zwey hartte Ayer thue sie dan herab so er khuelets so schlag in dan Auf ein zinen schuessel fein hoch wie ein schotten so gestehet er geueß ein duenne Mandel milch daran etlich vber siedens etlich nicht Aber ich habs vbersotten vnd wider Kalltt lassen werden vnd Angemacht mit zuckher Ich hab auch gesehen daz man In den mandel zu schotten auf denn tisch ein halb mas Rainfal gethan hat Nim Kain hausenplattern Sollchen schotten mag man auch in ein formb eines keess machen weinbeer mag man Auch vndter denn schotten nehmen versucht durch Elisabeth Maudnerin etc.






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"