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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fish in yellow sauce

Erstlichen wie mann eingemachtte fisch Inn einer gelben Suppen machen soll

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 109rRecipe Nr. 1 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7b.1, wo7b.3, wo7b.4, wo8.120Shared ingredients: wo7b.1Same ingredients in following recipe: 10 1Same tools in following recipe: 4

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: sweet

Erstlichen wie mann eingemachtte fisch Inn einer gelben Suppen machen soll Wildtu fisch in ein gelbe Suppen machen So schueppe denn fisch vnnd Salltz ihn laß in ein halbe Stund darin ligen darnach geueß ein wenig wein darueber vnnd Streich das salltz damitt herab vnnd leg die Stueckh in denn kessell vnd mach die Suppen Allso Nimb ein vier oder drey Semmellschnitten die seued in einer Arbeis Suppen vnnd Streich sie durch mit einem Wein durch ein duech vnnd geueß ein wein darahn vnd den Dritten theil Arbais suppen Alls vil dich duenckhtt das genueg sey vnd du den [109v] visch darinnen siedunngst die selbig Suppen gilbs vnnd gewiertzs nach deinem gefallenn vnnd geueß dann Ann die visch Inn denn Kessell vnndt sie Resch ab einem feueer feyme sie nichtt Wehr nuhr mit einem Loeffell damit sie nicht vber gehet vnnd wenn sie sieden gnug haben So setze sie ab dem feueer biß du sie Anrichtten willdt so laß sie dann wiederumb Aufwallenn ab dem feueer vnnd Richtt sie den Ahn vnnd wenn du sie gewuertzt So Nimb zucker oder hoennig darein Wenn du Aber kein Arbeis Supen haben kanst So geueß das dritten theil wasser vndter denn wein das thue zu allen Suppen wenn du sie [110r] vber fisch machst Aber die Arbeis Suppen ist vil besser denn das wasser wenn mann sie Haben mag Mann seued Auch wol Ain edtlich zwiffelhaubt zerschnitten vnd dreib sie durch wuerdt wolgeschmackh darnach






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"