Ingredients:
- rindern (beef stock)
- Air (chicken egg)
- Taig (dough)
- weiß (egg white)
- schmaltz (lard)
- schaeffen (mutton stock)
- Piern (pear)
- kuetten (quince)
- gewuertz (spice)
- Suppen (stock)
- saltz (table salt)
- waßer (water)
- waitzen mehl (wheat flour)
- doter (yolk)
Tools:
- ofen (baking oven)
- Pastetten Pfan (dutch oven)
Categories:
Main ingredient: doughPreparation: pieType: kitchen tipAber Pastetenn von Taig etc. Mach also Nim ein waitzen mehl schlags zu einem Pastetten zwej Air drein etlich nemen dj doter Sein gueth daß weiß macht nuer lene vnd Nimb ein waßer drein Im schmaltz versotten geuß auch in daß mehl saltz vnd mach gar ein gueten festen taig daß er sich zu einem Taig laß zusammen machen [20v] vnnd hart sey Vnnd Nur nit zerschruntzen so truckhs mit der handt vfeinander wie ein fleckhen aber in der mit laß Im ein kropff dann so Nim ein starckhen woelger treib die vmb vnd vmb außeinander In der dickh alß ein halber finger dann so druckh den Tipln mit der gerechten handt mit der faust außeinander mit der linckhen heb setz denn Austribnen taig außeinander mach denn boden nit zu duen dreib in erlich vber sich wirts gleich gestallt wie ein hueetlein daß man auf den boden setzt darein setz nur die kuetten wieuil du enchig magst legen vnd mach vonn Pasteten Teig fein ein deckhl vnd Creutzels vmb vnd vmb zu vnnd nimb ein Ayrdotter mit dem gelben vnd mit waßer bestreich in vmb vnnd vmb dann so scheueß in In ein ofen oder Pastetten Pfan gibs kallt oder warm vnnd leg die deckh vmb vnd vmb vonn denn Pasteten so Seind die kueten huebsch waich vnnd wholgeschmackh
*Pear pie* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Von Piern mach in Allermas wie oben steet [21r] daß dann so lanng nit bachen beduerffen muest die birn auch schelen vnnd mit gewuertz besteckhen
*Pie pot, how to make* (Subrecipe Nr. 2) [kitchen tip] Es ist zu wissen daß einß Pasteten darein man die Kuetten oder anders legen mueß nit leicht macht dann es sehe am ersten wie man es muß abtreiben Es fuegt nur ein starckh mensch dartzu man mag auch wol fur das waßer vnd schmaltz ein Suppen nehmen Sey rindern oder schaeffen wenn die feiste gibt daß er beyeinander bleibt vnd ist starckh