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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pie pot, how to make

Pastetenn von Taig

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 020rRecipe Nr. 35 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo10c.22, wo10c.24, wo7a.35, wo7b.178, wo7a.35#sub2Shared ingredients: wo7a.35Same ingredients in following recipe: 4 7Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: doughPreparation: pieType: kitchen tip

Aber Pastetenn von Taig etc. Mach also Nim ein waitzen mehl schlags zu einem Pastetten zwej Air drein etlich nemen dj doter Sein gueth daß weiß macht nuer lene vnd Nimb ein waßer drein Im schmaltz versotten geuß auch in daß mehl saltz vnd mach gar ein gueten festen taig daß er sich zu einem Taig laß zusammen machen [20v] vnnd hart sey Vnnd Nur nit zerschruntzen so truckhs mit der handt vfeinander wie ein fleckhen aber in der mit laß Im ein kropff dann so Nim ein starckhen woelger treib die vmb vnd vmb außeinander In der dickh alß ein halber finger dann so druckh den Tipln mit der gerechten handt mit der faust außeinander mit der linckhen heb setz denn Austribnen taig außeinander mach denn boden nit zu duen dreib in erlich vber sich wirts gleich gestallt wie ein hueetlein daß man auf den boden setzt darein setz nur die kuetten wieuil du enchig magst legen vnd mach vonn Pasteten Teig fein ein deckhl vnd Creutzels vmb vnd vmb zu vnnd nimb ein Ayrdotter mit dem gelben vnd mit waßer bestreich in vmb vnnd vmb dann so scheueß in In ein ofen oder Pastetten Pfan gibs kallt oder warm vnnd leg die deckh vmb vnd vmb vonn denn Pasteten so Seind die kueten huebsch waich vnnd wholgeschmackh

*Pear pie* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Von Piern mach in Allermas wie oben steet [21r] daß dann so lanng nit bachen beduerffen muest die birn auch schelen vnnd mit gewuertz besteckhen

*Pie pot, how to make* (Subrecipe Nr. 2) [kitchen tip] Es ist zu wissen daß einß Pasteten darein man die Kuetten oder anders legen mueß nit leicht macht dann es sehe am ersten wie man es muß abtreiben Es fuegt nur ein starckh mensch dartzu man mag auch wol fur das waßer vnd schmaltz ein Suppen nehmen Sey rindern oder schaeffen wenn die feiste gibt daß er beyeinander bleibt vnd ist starckh






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"