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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Wheat starch, how to make

Wie man vmerdum soll machen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 097vRecipe Nr. 260 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.260Shared ingredients: wo7a.260Same ingredients in following recipe: 2Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: cerealsPreparation: -Type: kitchen tip

Wie man vmerdum soll machen Nimb ein schoenen lauttern winndter waitzs das ehr schoen er klaubtt sey geueß ein frisch wasser daran vnnd seyhe es Alle tag ab geueß alß offt ein frisch wider dran musts Acht oder zehen tag thain so lanng biß sich der weytz Kleuebet So Nimb dann denn waitzs stoß ihn vnnd geueß ein frisch wasser daran vnnd trueckh in mit denn henndten vnd Nimb ein schons leines seckl geueß denn gerueertten weytz darein gibt ein weiß ding Ausser So du ihn allen ein mahl gerueert hast das ist der erste schuss So Stoß ihn stets zum Andern mahl denn stoß besonnder durch der ist nit so guett So Nun der vmerdum in ein [98r] zinen beckh oder schaf gesetzt so seuecht das wassr ganntz ab geueß ein anndters dran biß es dich beduenckht es sej Am boden ganntz weiss ob aber feßlin drinnen wehrn So Rueer in durcheinandter vom boden Auf Laß wider durchs Seckhl dann so geueß das wasser ganntz darab das gleich wie ein taigl der vmerdumb sej breitth den auf ein schoen weiß herens thuech auf ein bretl geueß das taigl zettelweiß drauf Setz in an die Sun so ehr vbertruckhnet ledigs vom duech kerstes vmb setz An ein heisse Sonnen so wierd er schon weiss man mag in einer warmen stuben auch truckhen






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"