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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Honey gingerbread, double baked

Aber zwierbachen letzeldtn

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 096rRecipe Nr. 257 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.257Shared ingredients: wo7a.257Same ingredients in following recipe: 2Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: spicesPreparation: pastryType: -

Aber zwierbachen letzeldtn So mach denn taig Also Nimb ein halb theil wasr ein halb theil hoennig mach ein taig von Ruecken mel wie oben steht zech in fest ab mach duenne fleckel scheueß in ofen bachs braun So du es Auß dem ofen hast genommen laß erhardten thue es flux in einen Moersner stoß zu stupp faee es schoen vnnd Nimb vnndter dasselbig mehl allerley gut gewuertz groß gestossen Allß pfefferstupp soll mann Clein Puelluern Coriannder Anis nimb auch darzu Nim dann ein schoen gesotten hoennig laß fein vberschlachen geueß Auf das letzelten mehl mach ein taig in der dickh wie ein brein vnd laß ein zeit sten so zeuecht das digen bachen mehl das hoennig Ann sich So dich zimbt das er fein trucken ist so wierckh in auß zäch yhn gar wol ab du must Auch ein letzelten mehl stuepp von den erstgebachnen letzelten behalltten [96v] zum Auß wierckhen dann mit Anndterm mehl verderbt man ihn mach denn taig letzelten weiss ehr soll Am sten so dickh werdten das er in der veste werdt das mann in wol vnd schon arbeitten mag ehe du die letzelltten in ofen scheuest steckh Ann die oertter zimet roern Negellein bach in nit zu heiss so hast du ein guetten letzellttenn






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"