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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Golden water elixir

Guelldten wasser

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 094rRecipe Nr. 252 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.252Shared ingredients: wo7a.252Same ingredients in following recipe: 0Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: -Preparation: drinkType: medicinal

Guelldten wasser Ittem Nimb ein Khanndel Malluasier oder Muscateller vnd deß Allerbesten weins so man Haben mag auch ein Vierttel mehr Nimb drej loth Salluej einhandvol lauuendelbluee Auch Spicanardij bluee ab man daz haben kan ein loth Inngber ein loth negl ein loth galgent ein loth paradis koerrnner ein loth Muschcatblueet ein guette handvol Anis sovil Coriander ein loth ziweben ein loth lanngen pfeffer ein loth zittwer ein loth Muschcate nueß [94v] Thue daz gewuertz alles in ein feines leines seckel Alles zusammen gelegt in den Wein wie vor steht laß darinnen weichen zwo oder drej wochen darnach Nimb daz gewuertz stoß in einem moerßner Klein das wierdt wie ein muß thues dann hin wieder Inn denn wein da es vor Inn ist gelegen thue es dann in ein außbrenn zeueg ist am besten darin mann branntt wein brennet Mann soll denn vorschuß besonndter fahen in ein glaß darin soll mans behalltten denn letzten schuss auch besonder Solch wasser ist dem menschen nutzlich ein zunemen fuer vil In wenndtigs brechen Es sterckht Auch daz hertz






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"