Pancake, thick, sliced and pan fried Eingerirhtte Kuechell zumachen Semantic annotation of the recipe "Pancake, thick, sliced and pan fried" (wo7a.203) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo7a.203 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4° Ain künstlichs vnndt nützliches Kochbuch Wo7 Wo7a page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo7" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 16. Jh. 16th c. 1590 Entstehungsort unbekannt. place of origin unknown. High German languages, High German languages
Eingerirhtte <dish commodity="Q13276" en="cake">Kuechell</dish> zumachen Nim schon mehl vnd ein lauttere milch mach ein vesten taig den behr wol mit eim loeffel ab die milch muß loblet sein so zerschlag ein Ay nach dem andern das er so dickh sej wie ein strauben taig salltz in zu massen Nim dann eine pfann geueß deß taigs darein finger dickh die Pfann muß schmaltzig sein setz Auf ein trifuß mit dem eingegossnen taig schier ein Cleins glueettlein vnder vnd oben darauf ein hafen deckh vndt ein glueetel drauf so wierdt der taig vest Stuertz die pfann vmb vnd vmb auf ein bretlein vnd zerlaß ein schmalltz darf gar Kueel bachens zweyer fingerbreitt schneit ab denn taig lennger Alß ein finger fuer die pfann musts am ersten gar Kueel bachen biß Aufgehen so breuenens sich heisser werden gar groß vnd rogel so sie gerathen alß vil taig hast so schmaltzig die pfann biß er herrtt wierdt so stuertz sie mehr Auf ein brett oder deckh ein schuessel drueber das er nit erkalltte so gehen sie desto lieber auf etlich setzen die pfann mit dem eingossenen taig Inn ein Hafen oder pfann darin ein wasser seued das er auch herrtt wierdt salltz damitt so soll man ihn bachen wie vor stehet