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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pancake, thick, sliced and pan fried

Eingerirhtte Kuechell zumachen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 078rRecipe Nr. 203 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: eggs eggsPreparation: pan fried panfriedType: -

Eingerirhtte Kuechell zumachen Nim schon mehl vnd ein lauttere milch mach ein vesten taig den behr wol mit eim loeffel ab die milch muß loblet sein so du lanng boert hest so zerschlag ein Ay nach dem andern das er so dickh sej wie ein strauben taig salltz in zu massen Nim dann eine pfann geueß deß taigs darein finger dickh die Pfann muß schmaltzig sein setz Auf ein trifuß mit dem eingegossnen taig schier ein Cleins glueettlein [78v] vnder vnd oben darauf ein hafen deckh vndt ein glueetel drauf so wierdt der taig vest Stuertz die pfann vmb vnd vmb auf ein bretlein vnd zerlaß ein schmalltz darf gar Kueel bachens zweyer fingerbreitt schneit ab denn taig lennger Alß ein finger fuer die pfann musts am ersten gar Kueel bachen biß Aufgehen so breuenens sich heisser werden gar groß vnd rogel so sie gerathen alß vil taig hast so schmaltzig die pfann biß er herrtt wierdt so stuertz sie mehr Auf ein brett oder deckh ein schuessel drueber das er nit erkalltte so gehen sie desto lieber auf etlich setzen die pfann mit dem eingossenen taig Inn ein Hafen oder pfann darin ein wasser seued das er auch herrtt wierdt salltz damitt so soll man ihn bachen wie vor stehet






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"