CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Almond curd

Ein Manndl Schoten zu machen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 013rRecipe Nr. 15 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

Similar recipes:

Same title: bs1.5, wo7a.15, wo7b.158Shared ingredients: wo7a.15, wo7b.158Same ingredients in following recipe: 1 2Same tools in following recipe: 1 2

Categories:

Main ingredient: nutsPreparation: analogueType: -

Ein Manndl Schoten zu machen Nim Mandl Souiel du wilth stoß whol in eim moerscher Nimbs in ein reib scherben vnd reibs so lanng er sich zwischen denn henden zu sammen lest ballen muest Immer die weil du reibst zu troepflein ein wasser hast aber nit Ein reibscherben So mahlß in einer mandlmuehl Inn der dickh wie ein khoch Nim dann denn mandl in ein Pfannen mit aim waßer darin haußenblatter gesoten sein vnd vil zuckher Seued in so lanng alß 2 herte Ayr thu sie dann herab so erkhults so schlag in dann auf ein zine schueßel fein hoch wie ein Schotten so gesteth er geueß ein duenne Mandlmilch daran Etlich vber siedens etliche nicht Aber Ich habs vbersothen vnnd wieder kallt laßen werden vnd angemacht mit zuckher Ich hab auch gesehen das man Inn den mandl zum schotten auf denn disch ein halbß [13v] Meßel Rainfals gethun hat Nim kein haußenblattern Solchen schotten mag man auch in ein form aineß kaeß machen Weinbeer mag man auch vnder denn schotten Nemen ist versucht durch Elisabeth Mautnerin






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"