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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Young chicken pie

Jung hueenner Pastetten

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 056rRecipe Nr. 146 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.146Shared ingredients: wo7a.146Same ingredients in following recipe: 3 1Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: pieType: -

Jung hueenner Pastetten Wenn die Pastetten gemachtt ist so nimb die hueenner schau das sie schoen Auß gemacht ist so brich in die glider wie denn Khapaunernn leg auch drein drey oder vier darnach die Pastetten gross ist salltz Am ersten vnd gwuertz mit Inngwer ein guetten theil sonst mit Keinem Ist es Im Sommer So Nimb weinbeerl vndt Speckh wie Auf die Khopaun vnnd ein frischen butter oder schmalltz So meeßlich darein vnnd mach auch ein deckh drauff wie vorsteet zum Kopaunen Vnd bestreich in Auch mit Ayern Lass zwo stund bachen

*Pigeon pie* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] von Taubenn Jung dauben mach auch allso allerding Auch wilte huener doch daz mans spickh als woll mans braden

[56v]

*Egret pie* (Subrecipe Nr. 2) [cooking recipe] Von Raigernn Die Raiger mach auch allso laß Nuhr brathenn darnach ehr Alltt ist etc.

*Fieldfare pie* (Subrecipe Nr. 3) [cooking recipe] Von Krammets Voegelln Die Kramets voegl Auch also Laßs nuhr ein stundt bachenn

*Wild duck pie* (Subrecipe Nr. 4) [cooking recipe] Von Ant Voegellnn Mach Auch allso du magst In die selbigen wol zwifel nehmen vnnd seind all guett Khallt Im essen

Wenn du willtt haben die vier Pastetten die hieuor geschriben seindt so thue oben an der Passtetten ein Loch Auf geueß die bruee auß vnnd blaß die faist dauon geueß die lautter bruee wider drein vnndt laß allso Khallt werdtenn






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"