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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Capon pie

Pasteten Von Capaunen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 054vRecipe Nr. 143 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.143Shared ingredients: wo7a.143Same ingredients in following recipe: 5Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: pieType: -

Pasteten Von Capaunen Wann die Pasteten vom tag gemacht ist daß mueß vonn waitzenmehl vnd mit faisten Suppen oder waßer vnd schmaltz durcheinander versoten gemacht worden So Nimb ein Capaun vnd zerbrich Im dj glider vnnd besteckh in mit 6 oder 7 herten Ayern Nim Nun die herten dotter vnd in ein Iedenn dotter ein naegl gesteckht vnd wenn der Capaun in dj Pasteten gelegn ist denn kragen vnd magen Auf die seitten vnd die dotter vonn airn auch damit [55r] gesaltzen Nim zwebßen oder weinberl hastu sie aber nit so nimb Lemonj zu scheiblen geschniten vnnd ein speckh zu duennen schniten 6 oder 8 Ayr vnd ein gut frisch schmaltz Nim souil darnach der Capaun faist ist darnach mach von taig ein blat damit deckh die Pasteten zu vnd laß in bachen zwo stundt Ist ehr elltter Allss ein Iahr So muß ehr drey Stund bachen Wenn ehr Inn denn offen Kumbtt So bestreichs mit Ayern die geschlagen seind darnach Schau eben Auff wenn er Aufgehett so deckhs oben mit einem Papier zu das nit Auf denn hertt kumb thue denn ofen zu Wenn er zwo stund bache so geueß ein wein darein Auf ein halbs Maessel den so laß gahr Auß bachen gibs warmb Auf den tisch Es ist fast guet So du die Pastetten wilt anrichtten So Nim ein Ayerdotter oder zwen schlags ein vnd geueß darundter ein essig Laß erwarmen [55v] vnd geueß in Suppen die Ann der Pasteten ist so wirdts fein saurlet Per meister hannß schatzen meister Koch






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"