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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fish pie

Pasteten Von Vischen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 049rRecipe Nr. 129 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: pieType: -

Pasteten Von Vischen So Nim ein großen visch vnd nicht zu groß thu in auf Nim die gall herauß daß Ingewaidt laß darin vnd scherpf denn visch gar schon wie man denn Bachuischen thuet an denn Seitten soll man den visch auf thun Ist es ein Karpffen oder ein schuepenfisch so schuep in salltz fein ein laß ein weil darin ligen Darnach besprenng in wol mit eßig vnd stup in Innen vnd Außen mit guetem gewuertz etlich naegl stup mußcatbluee laß aber ein [49v] guet weil drinn ligen vnd baisten darnach Nim ein schon außtzogens truckhens mehl vnd knith in ain gute weil mit ainem heißen waßer das er zech werdt Saltz ein wenig Nim dann des taigs vnnd wellg ein weith blat Außeinander Eines halben fingers dickh leg den Pastetten visch gleich ganntz auf das blat sturtz das ander halbtheil vber den visch vnd wie der visch ist also schneidt den Taig vmb vnd vmbher Aber laß nun souil taig fuergen Daß du vmb vnd vmb krentzlein magst mit der handt darnach Nim ains oder zwej Ayer dotter begeueß ein wennig gilbs waßer dran vnd nimb ein benßl vnnd bestreich denn taig vmb vnd vmb Scheueß in ein Bachofen laß wol ein Stundt oder Annderthalbe darnach der visch ist bachen Nim in dann heraus solch Pastetten gehornn kallt zugeben bleibt aine Acht tag gueth






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"