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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Fish aspic

Auff Ein Andere Art vnnd formb

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 042vRecipe Nr. 114 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: aspicType: -

Auff Ein Andere Art vnnd formb Die Sultzuisch wie es die Koech Prauchent so nimb denn Visch so es ein geschiebter visch ist Schuep in mach in zu stuckhen saltz in ein laß in ein weil Im saltz ligen wasch dann die stuckh wider auß so kumbt der schleim vnd daß vbrig salltz daruon geueß gueten Sueeßen wein wie vornen steet dran wol mit saffran gegilbt du magst in in ain hafen wol sieden so Seuedt sich das faist vnd der faimb fein hindan oder in ainer Pfann bey [43r] Ainem Kolfeuer nur gar gmaelich daß schoepff dan stets mit ainem Kolloeffel ab so es erlich verfaimbt hat so thu dann daß gewuertz darein die karpffenn bedoerffen keiner haßenblatter nit wenn mans Inn denn sultzen seueth aber zu den Andern vischen mueß man dann ein haßenblater nehmen Es ist auch gueth daß man weiß arbes seuedt Seindt geschmach biß die Suppen fein gschmach sueeß wirdt Solche suppen moechstu auch wol vnter die Sulltz nemen nur nit zuuiel daß nit waßerig werdt auch die schueepen vonn den fisch binds in ein schoens saubers dueechlin laß allso in der sultz sieden die mach auch gesten so du die Sultzuisch anrichts wann du es fur gueth leueth machst so Nim dan die visch stueckh legs fein vf ein zinnlichte schueßl Besaee die stueckh mit groben zimetrornstup vnnd mußcatblueeth die hackh Clain vnnd geueß die Sultz drauf oder daruber thu erlich mandlkhern darein setz daß kueel hab so gestets [43v] gern solliche Sultz mag man vergulten wie visch stueckh






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"