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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Saddle of fish, stewed with lemon, yellow

Auf ein Andre form Visch Einzumachen wie die koch Pflegen zu thun

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 040rRecipe Nr. 109 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7a.109Shared ingredients: wo7a.109Same ingredients in following recipe: 6 2Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: -

Auf ein Andre form Visch Einzumachen wie die koch Pflegen zu thun Es sey ain gradt Aschen oder ferhen So Nim die stuckh des visch Saltz huepschlisch ein Ist der visch gros so must in desto lennger Im saltz laßen ligen darnnach Nimb ein Stuckh ains nach dem Andern straif mit dem finger daß maist schmaltz daruon legß in ein keßel oder Pfann Nimb dann guten sueeßen wein gleich vngesoten An die fisch gewuertzt gegilbt mit sambt gehackhten zwifel laß alles miteinander sieden Ist der visch ein huechen so darf er lennger siedens die Asch verhen vnnd hechten doerffen nit so lanng Siedens die gelben suplin vber die fisch magst wohl [40v] mit Lemony kochen Seind fast zimlich zu eßen die Lemonj zerschneidt vnnd in die Suppen siedenn wann du die visch in der Suppen anrichtst so leg die schnite von lemonj vberal Ingber auf die stueckh visch Man mag die visch Inn schwartzen suppen auch allso kochen daß mans am ersten saltz visch vnd bruee alleß miteinander gesoten aber mehr gradt darffs gewuertz weins vnnd zuckhers






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"