Veal, pressed, with sauceein gute presss von ainem kalbSemantic annotation of the recipe "Veal, pressed, with sauce" (wo3b.28)editionBarbara DenicolòtranscriptionAstrid Böhmdigital processingChristian SteinerHelmut W. KlugFWF I 3614ZIM-ACDH, University of GrazZIM-ACDH, University of GrazGAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management SystemCreative
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Commons BY-NC-SA 4.0 Grazo:corema.wo3b.28CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, VisualisationAbout the project "CoReMA"Imprint of the project "CoReMA"GermanyWolfenbüttelHerzog August BibliothekHandschriftenabteilungCod. Guelf. 78.1 Aug. 8°Ein Koch- und ArzneibuchWo3Wo3bpage in corresponding manuscriptTEI source of corresponding manuscriptcontext of corresponding manuscript/collectionContext for all recipes in manuscript "Wo3"References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMAdetails of editorial principles and practices for the semantic annotationrecipe15.
Jh.15th c.Entstehungsort unbekannt.place of origin unknown.High German languages
Wiltu machen ein gute presss von ainem kalb Sopruee das kalb samb ein saw vnd zeuch im dy haut ab vnd schlach es denn zw stuecken vnd sewd sy schon vnd lassz dy haut auch wol syeden darvnder vnd so hack das fleisch klain vnd pfeffer stupp genug darein vnd thwe es in einen kessel vnd heb es vbern hert vnd geusz ein winzigk prue daran vnd nym ein tuch vnd leg ein tail der hawt darauff vnd thue dann das hack dar auff vnd streich dann dy haut vmb vnd vmb daran vnd schlach dann das tuch wol dar vmb vnd leg denn ein pret darauff vnd swaer stain darauff vnd mach ein gute prue von packnen semln vnd von honick vnd von gutem weindas heb dann vbers ferwr mit ein ander vnd lassz es sieden vnd streich es dann durch ein tuch vnd mach es ab mit gutem stupp vnd lassz dann dy pruee kalt werden vnd sneyd dann dy pressz dar einAlso magstu sy auch machen von kalbs kopfen dy sein gar gut darczuwen man wild swein koepf hat so waisz man wol wy man dy machen schol