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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pastry, scattered, in honey sauce

gestreusz pachen von einem taig von airen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 78.1 Aug. 8°Source Collection: Wo3, fol. 060rRecipe Nr. 172 Dating: 15th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages

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Same title: wo3b.172Shared ingredients: wo3b.172Same ingredients in following recipe: 1Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: doughPreparation: pastryType: Siedegebaeck (deep fried)

Wiltu machen gestreusz pachen von einem taig von airen So mach in hert als zu einem haidinischen pachen vnd mach auch pleter als haidenisch pleter vnd sneid ein snitel dy smeler sey dann ein vinger vnd versneid an kaynem ort die pleter nicht vnd lasz die gancz vnd nym ein smalcz in einem moerser vnd secz es dann das es hais oder wellig werd vnd nym einen kolloeffel oder ein holcz das da sey als gros damit raich an die pleter von dem plat dastu gesniten hast vnd leg ye ains hin vnd vberleg das ander vnd wirf es ab dem holcz in die pfannen vnd lasz es pachen vncz es sein genueg gewynn Sey Im sein not so ker es vmb in dem moerser vnd [60v] mach denn ein guete suppen darczu von hoenig vnd von gutem gewurcz vnd dorczu nym ein wenig weins vnd ein wenig essigs daz es durch das hoenig piczel vnd strae darein ein wenig weinper vnd geues die suppen auf das pachen wenn du es wellest anrichten damit ist es beraitt






Wo3 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 78.1 Aug. 8°"