CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pike, stuffed and boiled

Wie man hecht fullen sol

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 78.1 Aug. 8°Source Collection: Wo3, fol. 059rRecipe Nr. 170 Dating: 15th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages

Similar recipes:

Same title: wo3b.170Shared ingredients: wo3b.170Same ingredients in following recipe: 4Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: fishPreparation: boiledType: show dish

Wie man hecht fullen sol [59v] Wiltu ein hecht hubslich fullen so zeuch Im die haut ab vncz auf den czagel vnd zereisz in nicht vnd verslach die hawet in einem nassen tuch auf dem czagel da mit löst du das gepraet von dem grat mit einem messer vnd leg es fuer dich auf ein panck vnd hack es klein vnd nym dorczu ein rochs ay vnd gut gewuercz vnd mach es gel vnd full hin wider an den grat als er vor gewesen ist da mit zeuch den palck gruen wider dorueber vncz an das hauebt da mit leg In in ein prwe die wol gewurczt sey mit wein vnd essig vnd lasz es sieden vncz an sein genueg

*Pike, cooked and roasted whole* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Wiltu In verkeren so verker in also Item nym den hecht vnd tu Im mit dem palg als ich dich vor gelernt han wart das der palck verpunden sey in einem nassen tuch vnd leg den fisch in ein prue vnd lasz in sieden vnd huet dez zagels das In die hicz nit verprenn nym In heraues vnd prich sein nicht vnd leg in auf ein rost vnd prenn in nicht Beslach in mit tottern die wol gewurczt sein vber al das haubt lasz sten damit zeuch Im den palck wider darueber also gruen vncz an das haubt






Wo3 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 78.1 Aug. 8°"