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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Hollow roast, veal, stuffed

Von einem holpraten

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 78.1 Aug. 8°Source Collection: Wo3, fol. 058vRecipe Nr. 168 Dating: 15th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages

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Same title: wo3b.168Shared ingredients: br1.15, db1.20, wo3b.168Same ingredients in following recipe: 6Same tools in following recipe: 4

Categories:

Main ingredient: meatPreparation: roastType: -

Von einem holpraten Wiltu machen ein holpraten von einem kalpfleisch So nym dez gepraetz aues dem tiech eins kalbs vnd haw das gar klein vnd tu auf daz gepraet ein gauffen melbs daz es werd weis vnd nym ein ay oder zway darunter vnd hack es vntereinander vnd salcz es nym ein spies der lenger sey dann ein spann vnd vmb sich dick als ein walgholcz vnd an yglichem end ein loch eins vingers tieff vnd mach darein zway steblein das du gegen dem fewer gewenden muegst vnd nym dann den praten vnd zeuech den denn vber den spies als du duennest muegst vnd leg es denn zu dem fewer vnd prat es vnd beslach es mit haissem smalcz vnd so es gepraten sey so nym es ab dem spisz [59r] das es gancz beleib vnd secz In auf hoher vnd mach ein full darczu von abgeroesten airen in einer pfannen als vil du ir wild vnd nym die air auf ein panck vnd hack die kleyn vnd nym darunter guet gestuepp vnd saffran vnd nym darunter weinper vnd mandel darnach als vil du sein bedarfft vnd full den praten vncz das er vol werd da mit leg In auf einen rost vnd lasz In haisz werden damit ist er bereit






Wo3 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 78.1 Aug. 8°"