8Escalope stuffed with suet and herbs, Dutch styleain guet Niderlendisch prattasEscalope stuffed with suet and herbs, Dutch styleain guet Niderlendisch prattasde-x-enhHigh German languages, High German languages, High German languagesWolfenbüttelplace of origin unknown.1500/165016th to 17th c.Wo1Wo1cWolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°https://gams.uni-graz.at/o:corema.wo1c.8Q1111359,Q11254,Q122679,Q13186,Q15046077,Q207123,Q25284,Q27632086,Q283,Q420683,Q67860017,Q67881839,Q96181239Q27632086,Q67881839,Q11254,Q11254,Q15046077,Q420683,Q420683,Q283,Q207123,Q122679,Q1111359,Q25284,Q96181239,Q207123,Q420683,Q420683,Q67881839,Q67881839,Q67881839,Q420683,Q420683,Q420683,Q13186,Q67860017Q15711817,Q177257,Q20181361,Q617239Q617239,Q20181361,Q20181361,Q20181361,Q20181361,Q617239,Q20181361,Q177257,Q15711817Q158382,Q2282540,Q899561Q899561,Q2282540,Q158382,Q158382ad 7 februarj 1535Nim ain hinders diech von Ainem kalbdaraus schneyd da es am prattigisten ist ain stuckhvon dem selben stuckh schneyd alle fayste auch daz gader vnnd die auswendig haut am flaysch also daz nichts zechs dabey beleybtdarnach so schneyd dinne schnitl herab ongefar 3 zwerch finger praydt vnnd ains messer Ruggenwoll das gannz maerb wierdetso du nun die alle als vill du Ier machen wild zerknischt hast so legs fein nach ain annder aufgepraytsalz ain wienig das nur Empfindtlich ist daz salz darinnim Imber gestossenpulffers woll damit daz woll Resch werd dauonvolgso daz alles beschehen so nim ain frische vayste von Aines oxn Nieren daz schon Sauber seydasselb fayst zerklaub daz nichts zachs darbey pleybwaschs lustig in frischen wasserthues Auff ain hackh predtthue darzue allerlay guette kreutlen Als Rosmarin salue petersyl masaran vnnd was fur guete khreutl grien oder dur zue bekhomen seinhackh die vnter den faysten klain aufs Subtillistso daz beschehen so Numb die selb gehackht faystethues auff die hie uor gemelten peraitten fleisch schnitten albeg auff ain Iede schnitten daz woll vberdeckht sey wie man ain krapffen fuldwalz als dan die selb schnitten vber ain annder wie ain hollahippensteckh die an Ain Eysnen spis der fein Subtil seyalso thue den schnitten allenso die nun alle ain spis sein so leg den spis auff daz hackht prettlyberstreu die angestockhten schniten oder knodlen Wie mans nennen soll mit der hieruorgemelten fayste vber vnnd yberdenckh das fayst darzue das fein daran hanngen pleybmach knodlen In aller massen wie hie obstetalein In die faiste thue walsch wein poerlleg die knoetlen fein gemach in ain haffendarzue thue ain guete flaysch pruelas syeden nach gelegenhaytwie man die wallischen presuele phlicht zu zerkhnischenalbeg auff ain Iede schnitten daz woll vberdeckht sey wie man ain krapffen fuldsteckh ain Iede sonnders an den spis doch hort zusamenNiderlendisch prattasWie man ain guet Niderlendisch prattas machen soll von hern Wilhalmen von Rogendorffs Koch ad 7 februarj 1535 In wien gelernet ErstlichItemdaz ist ain kostlich essendaz ist ain kostlich essenwallischen presuelekrapffenhollahippenspisl mit vogelenwie hie obstetDar nach wan man essen will soll mans fein wie ain spisl mit vogelen pey Ainer subtillen kollen pratten vnnd nicht verdorren lassen sonnder wan das fein In pesten safft ist also war mer auf den tisch gebenvon hern Wilhalmen von Rogendorffs Koch ad 7 februarj 1535 In wien gelernetWie mans nennen sollmugen all kindtpetterin essenroastprattascalf round steakhinders diech von Ainem kalbveal escalopedinne schnitlknife backmesser Ruggentable saltsalztable saltsalzgingerImbersuetvayste von Aines oxn Nierensuetfaystwaterwassercutting boardhackh predtherbkreutlenrosemaryRosmarincommon sagesalueparsleypetersylmardjorammasaranherbkhreutlconditionsuetfaystensuetfaysteveal escalopefleisch schnittenfried dumplingkrapffenkrumkakehollahippenspitEysnen spisveal escalopeschnittenspitspisspitspisspitspiscutting boardhackht prettlphrasingWie mans nennen sollveal escalopeschnitensuetfaystesuetfaystspitspislpoultryvogelenemberkollenphrasing8.1Meatballs, boiledknodlenMeatballs, boiledknodlende-x-enhHigh German languages, High German languages, High German languagesWolfenbüttelplace of origin unknown.1500/165016th to 17th c.Wo1Wo1cWolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°https://gams.uni-graz.at/o:corema.wo1c.8.1Q13186,Q420683,Q67860017Q420683,Q13186,Q67860017Q15711817Q15711817Q158382Q158382,Q158382mach knodlen In aller massen wie hie obstetalein In die faiste thue walsch wein poerlleg die knoetlen fein gemach in ain haffendarzue thue ain guete flaysch pruelas syeden nach gelegenhaytItemdaz ist ain kostlich essenwie hie obstetmugen all kindtpetterin essendumplingknodlensuetfaisteraisinwalsch wein poerldumplingknoetlenpothaffenmeat stockflaysch prue