CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pie with green herbs and cheese

tortta von kreuter

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°Source Collection: Wo1, fol. 284vRecipe Nr. 5 Dating: 16th to 17th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages, High German languages

Similar recipes:

Same title: wo1c.5Shared ingredients: wo1c.5Same ingredients in following recipe: 4 6Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: vegetablesPreparation: pieType: -

Ain tortta von kreuter zu machen ad 5 october Erstlich nim grien kraut bieda genandt 2 tayl vnnd ain tayl peter syll das schneyd klain doch nit gar zu klain Dis alles vngefar 3 guet hannd foll vngeschnitten Dar zue nim 3 frische ayr die zerschlag fein durch ain ander Nim parmisan kes griben zwo gaffen foll vngefar Das obstenndt kraut wan daz geschnitten geus ain ain guete hannd vol guet oell daran oder souil schmalz vnnd Ruers durch ain annder wie ain sallat Nim schotten oder frischen kes als gros als zway gans ay Nim zimet negele muschat vnnd pfeffer Iedes ain wienig Dis alles musch vnnd Ruers durch ain annder mach ain materj darauss so ist die fulle zu der torte berayt [285r] Nach disem nimb ain gute gaffen voll vorder guet semel mel vnnd nimb ain frisch wasser daz salz woll daz gar versalzen sey Ruer daz mel damit ab mach ain harten tayg Dauon den walg woll vnnder den hennden Auff Ainem sauberen predt daz er wollgearbayt werdt winters zeyt darff der tayg nichts Annders dan gesalzen wasser aber Sommers zeytten In der hiz ist von neten ain ayr klar darzue das macht den taig In der hiz vest Aber der tayg mues nit gar zue hart sein dan er Last sych zu der torte nit Auspraytten aber krepfflen zue machen mag man In hoerter machen Disen tayg nim halb vnnd nimb ain tribl mach ain prayt plat darauss als gros du die torta haben wilt dasselb pladt mach din darnach nim die torten pfann die soll kupherin sein vnnd verzeit mit ainem klainen Ranfft vngefar 2 guete span weyt vnnd 3 zwerch finger hoch geus oll oder schmalz darein zeuch das pladt darunder vnnd zeuchs woll auss ainannder das yber die Ranfften der pfan ganng Darnach nim die gemelt full vnnd praydts darein auss ain annder fein gleich auss [285v] Darnach nim daz annder plad vnnd praydes auch vber der full auss vnnd zeuchs vber der tortten phan auss Schneyd darnach Rund herumb Im Ramfft der tortten pfannen die pletter oder tag ab vnnd vmb vnnd vmb darnach zwischen zwayen fingern mag ain pug vnnder sych schlecht zeuch den tayg vnnder sych wie ain wolckhen vnnd hie neben zeichnet Darnach nimb puter oder schmalz als vill als Ain ganns ay vnnd legs oben Auff dise haut Auff die torta stich yberal locher In die selb ober haut Damit wans schmalz zerget daz hinein In den torten ganng darnach so deckh die torten zue mit Ainem Ieden deckhel






Wo1 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°"