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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Quince electuary, yellow

Gelb Lattwergen zu Machen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°Source Collection: Wo1, fol. 293vRecipe Nr. 26 Dating: 16th to 17th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages, High German languages

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Same title: wo1c.26Shared ingredients: wo1c.26Same ingredients in following recipe: 3 1Same tools in following recipe: 4 1

Categories:

Main ingredient: fruitPreparation: electuaryType: sweet

Gelb Lattwergen zu Machen Item wen Ir ain gelben Ladhueryn wendt machen so nemenndt guet kitina sechzig vnnd wischend sy sauber ab vnnd dienndt die 30 In ain kesselin vnd giessenndt wasser daran das bols yber kitina ganng vnnd diens vber daz feur vnnd last sy gemach syeden bis ain wenig lindt werdent [294r] kerens Im wasser vmb daz sy gleich syedent vnnd greyffen den offt welliche ain wienig lind ist die diennt heraus vnnd wen Ir die gar heraus hannd than so tiendt den die Anderen dryssig auch Ins kesselin vnnd giessen aber ain annders wasser daran bis dar yber gat vnnd lannds auch sieden bis lind werdent vnnd schellent die gesotna kitina woll fein vnnd schneydens ab den buz vnnd diends In ain morser vnnd stossens vnnd dreybens den durch ain duch man mus wadlich hin durch reyben vnnd wen Irs gar durch hannd driben so dienndt den durch dribnen safft In ain geschier vnnd wegens vnnd als vill es pfundt safft ist als fill wegen phund zuckher vnnd nemendt den von sechs ayren des weys vnnd klopfens woll vnnd dienndt dreu seydla wasser daran vnnd klopffens woll durch ain annder vnnd die ayrschelff auch vnnd diendt den den gewegnen zuckher darein vnnd diens In ain messin kesellin vber daz feur vnnd lanndts gemach syeden vnnd wens ain weyl gesotten hat so hebens herab vnnd fomens fein ab vnnd diendts den wider vber daz feur vnnd lanndts syeden bis der zuckher als woll gesoten ist wen mans auser auff ain deller schlecht daz er fein starckh wirdt vnnd wen der zuckher also gnug gesotten hat so giessen In fein gemach In den durch dribna [294v] kitina safft vnnd rierends waydlich vmb vnnd dienndts vber daz feur vnnd lanndts gemach syeden ob aim klainen feur ly dallens In zwo tayl vnnd syedens In zwo geschieren vnnd bald Irs vber daz feur diendt so Rierens stets vmb den es wurd sy sunst von stundan anlegen lanndts also ain guete halbe stund syeden vnnd wen Irs ab dem feur dienndt so lanndts ain weyl Im kessel erkullen den so schlagenns In die ledla Ir migenndt vor ain Rossen wasser In die ledla thon vnd wider Druckhna lassen






Wo1 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°"