Tripe, stewed the Austrian style Kuttelfleckh Auff die oesterreichische Manier zu kochen Semantic annotation of the recipe "Tripe, stewed the Austrian style" (wo1c.19) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo1c.19 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4° Varia secreta medica Wo1 Wo1c page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo1" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 16./17. Jh. 16th to 17th c. 1539 1636 1546 1546 Entstehungsort unbekannt. place of origin unknown. High German languages, High German languages, High German languages
<name><ingredient commodity="Q470873" en="tripe">Kuttelfleckh</ingredient> Auff die oesterreichische Manier</name> zu kochen Soll man nemen ain vaiste von Castraun oder wo man die nit gehaben mag von ochsen nieren ainer welschen nuss gross vnnd souil petter zimel yetweders klain gehagkht vnnd vnnder ain ander zu ainer kugel gemischt so dan die fleckh zuuor woll gesotten sein soll man die auslegen vnnd klain oder gros schneyden also dan sauber waschen vnnd wider in ain hafen thuen vnnd die kugel vngefarlich in die mittn Darunder legen doch also gannz da am syeden zerlast sy sich selbs volgendts ein guete flaysch hennen oder Capponnen prue daran giessen vnnd die also allain mit pfeffer Imber vnnd saffran souil von netten abgewurzen vnnd also auff syeden lassen aber der pfeffer soll alweg den Iber vber treffen wollte man dan ain wenig zwiffel klain gehackht in Ainem schmelzle oder ainer flaysch vayste die noch poesser wer daran schwayssen daz mag man thuen oder vnnder lassen