Ingredients:
- anis (anise)
- zimet (cinnamon)
- negelen (clove)
- Coriannder (coriander)
- taig (dough)
- mel (flour)
- yber (ginger)
- lezelten (gingerbread for sauce)
- honig (honey)
- faim (honey foam)
- muschat plue (mace)
- Muschatnus (nutmeg apple)
- pffeffer (pepper)
- Rosen wasser (rose water)
- Rugges mel (rye flour)
- gewurz (spice)
- zuckher (unrefined cane sugar)
- weys Imber (white ginger)
Tools:
- offen (baking oven)
- brot (cutting board)
- feur (ember)
- pfann (pan)
- trifues (tripod)
- koch loffel (wooden spoon)
Categories:
Main ingredient: spicesPreparation: pastryType: sweetWie man lezelten bachen Soll Nim ain honig In ain pfann sez yber ain feur las her sieden thue den faim Daruon In ain anndre pfan nim darnach ain Lautter Rugges mel vnnd las das honig In der pfan ob ainem klain feuer steen Auff ainem trifues nim daz meel sees mit der hannd In daz siedent honig Ruers staez die weyl damit es nit knollet werde vnnd Anprin see daz mel klain darein vnnd souil bis so dickh wierdt daz man es mit dem koch loffel nimer Rueren mag wanns nun woll ob dem feuer ab zecht vnnd geruert ist worden so thues also hais herrauss auff ain brot vnnd nimm ain wenig mell stos die hennd darein vnnd zeuch den taig auss Ain annder so lanng bis es kalt wierdt vnnd sych nimmer ziechen last kuel alweg die hennd ain wenig In dem Mel schau aber daz du nit vill mell darein welgst oder er wierdt Tolglet vnd nit schen auff geen nun souil daz er nit am proettle an kleb Nim darnach negelen zimet Roerlen pffeffer yber daz nit gar zue klain gestossen sey vnnd gestossen anis Coriannder wolgs auff dem brot woll darein wiltu Dan geren so thue ain pfeffer vnnd yber pulffer von erst [281v] In daz honig Ee du daz mel darein sest machs dar nach zu lezelten las Auff dinnen protlin In ainem offen kuel pachen daz nit ain herd an kleb
*Honey gingerbread* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Auss dem faim Magstu darnach kuechl loezelten pachen Hiemit zway drimer von loezelten zu ainem musen Das klainer drum ist also gepachen wie ich es oben auf gezaichnet hab aber grosser ist nun mit ainem warmen honig schlecht angemacht ich ways woll das Irs selber vill poesßer pachen kindt doch so erzaig ich mein guetwilligkhayt damit Ir vileycht nit gedenckht ich wolt euchs verhalten Nim zuckher honig anis als vill als das Annder zergeng den zuckher erstlich mit ain wienig Rosen wasser las ain sudt thon darnach thue daz honig darein las syeden bis es ain zimlich dickh hat darnach ain guet meel darein geruert bis der tayg starckh wurdt Das sych darauss lassen machen lezelten kindt Darauff auff 1 h dise hernach geschriben gewurz 2 oder 4 lot darnach duchs geren woll gewurzt wilt haben pachs In ainem pachofen wie du wayst Nim weys Imber 8 lot zimet Rinden negelen yeden 4 lot Muschatnus 2 lot muschat plue 1 lot als vnnder ain annder nit gar zue klain gestossen