CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Honey gingerbread

Wie man lezelten bachen Soll

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°Source Collection: Wo1, fol. 281rRecipe Nr. 1 Dating: 16th to 17th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages, High German languages

Similar recipes:

Same title: a1a.3, wo1c.1, wo1c.1#sub1, wo7a.256, wo7b.239Shared ingredients: wo1c.1Same ingredients in following recipe: 3 3 3Same tools in following recipe: 1 2

Categories:

Main ingredient: spicesPreparation: pastryType: sweet

Wie man lezelten bachen Soll Nim ain honig In ain pfann sez yber ain feur las her sieden thue den faim Daruon In ain anndre pfan nim darnach ain Lautter Rugges mel vnnd las das honig In der pfan ob ainem klain feuer steen Auff ainem trifues nim daz meel sees mit der hannd In daz siedent honig Ruers staez die weyl damit es nit knollet werde vnnd Anprin see daz mel klain darein vnnd souil bis so dickh wierdt daz man es mit dem koch loffel nimer Rueren mag wanns nun woll ob dem feuer ab zecht vnnd geruert ist worden so thues also hais herrauss auff ain brot vnnd nimm ain wenig mell stos die hennd darein vnnd zeuch den taig auss Ain annder so lanng bis es kalt wierdt vnnd sych nimmer ziechen last kuel alweg die hennd ain wenig In dem Mel schau aber daz du nit vill mell darein welgst oder er wierdt Tolglet vnd nit schen auff geen nun souil daz er nit am proettle an kleb Nim darnach negelen zimet Roerlen pffeffer yber daz nit gar zue klain gestossen sey vnnd gestossen anis Coriannder wolgs auff dem brot woll darein wiltu Dan geren so thue ain pfeffer vnnd yber pulffer von erst [281v] In daz honig Ee du daz mel darein sest machs dar nach zu lezelten las Auff dinnen protlin In ainem offen kuel pachen daz nit ain herd an kleb

*Honey gingerbread* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Auss dem faim Magstu darnach kuechl loezelten pachen Hiemit zway drimer von loezelten zu ainem musen Das klainer drum ist also gepachen wie ich es oben auf gezaichnet hab aber grosser ist nun mit ainem warmen honig schlecht angemacht ich ways woll das Irs selber vill poesßer pachen kindt doch so erzaig ich mein guetwilligkhayt damit Ir vileycht nit gedenckht ich wolt euchs verhalten Nim zuckher honig anis als vill als das Annder zergeng den zuckher erstlich mit ain wienig Rosen wasser las ain sudt thon darnach thue daz honig darein las syeden bis es ain zimlich dickh hat darnach ain guet meel darein geruert bis der tayg starckh wurdt Das sych darauss lassen machen lezelten kindt Darauff auff 1 h dise hernach geschriben gewurz 2 oder 4 lot darnach duchs geren woll gewurzt wilt haben pachs In ainem pachofen wie du wayst Nim weys Imber 8 lot zimet Rinden negelen yeden 4 lot Muschatnus 2 lot muschat plue 1 lot als vnnder ain annder nit gar zue klain gestossen






Wo1 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°"