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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pear cake

Ain andern puren dorten zu machen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°Source Collection: Wo1, fol. 208rRecipe Nr. 4 Dating: 16th to 17th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages, High German languages

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Same title: wo1b.3, wo1b.4Shared ingredients: wo1b.4Same ingredients in following recipe: 2 3 6Same tools in following recipe: 1 3

Categories:

Main ingredient: fruitPreparation: pancakeType: sweet

Ain andern puren dorten zu machen Dar zu soll man nemen der piren gar zin gole vngeuarlich bey 25 pieren oder souil ains selb gut bedunckt die vnder den kolen gepratten Nachmals die scholffen mit ainem wein abgeweschen daruon In wendig die keren putzen vnd stil herauß geschnitten die pieren klain gestossen In aim merser darnach laß ain halb pfundt schmaltz In ainer pfannen wol haiß werden Rest die pieren ain fiertel stundt wol darin bis daß schmaltz schier ein seudt thue darnach die pieren In ain grosse schissel vnnd zertreib sy wider mit ainem kolleffel thue darein ain halben fierdung gestossen Cannel halb so uil gestossen Negelen darnach thue darein ain halb libra gestossen Manndel Rueer es alles wol durch ainander [208v] sampt ain halbe ontz gutz puluers auß zipern an des stat ain wenig pisam magst es auch auch wol auß lassen darnach 1 libra gestoßen zucker vnnd 6 ayer dergleichen 3 lot schmaltz oder souil gutz suees Milchraums daß alles ruer wol durch ain annder allso Ist der taig gemacht Nachmalß zerlaß ain schmaltz vnd thue ain wenig daruon In die pfannen darin du die dorten machen wilt vnnd laß nur so vil darin alß am poden vnd neben daran klebt das vberig geuß wider herauß vnd stree alß bald ain mel darauff schwing es In der pfannen hin vnnd wider daz der boden vnd darneben rum alles weiß werdt das Ist an stat des boden so man dem dorten macht thue darnach den taig darein vnnd setz auf kolen vnd decke darnach mit ainer hafen decken zu darauff thue auch kolen laß also ein weil pachen heb Nachmals die deckhe wider herab Dise stuckh alle wie obgemelt steet praucht zu 2 dorten






Wo1 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 16.3 Aug. 4°"