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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Quince electuary

Aber ain Kuettin Lattwerg

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 31.3 Aug. 2°Source Collection: Wo11, fol. 522vRecipe Nr. 6 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknownLang:

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Categories:

Main ingredient: fruitPreparation: electuaryType: -

Aber ain Kuettin Lattwerg Item thue im wie mit der vorgemelten mit dem schneiden thues Inn ain hafen der sauber vnnd geschmach sey spreiss vill rueetlen darueber setz ain Hafen zu vol wassers so er seuet so stuertz den haffen mit den khuttinen darauf lass also tempfen bis die schnitzlen lind werden das wasser mues steets sieden Im hafen es ligt nit daran die haefen seien glasiert oder nit vnnd so si lind sindt so lass durch ain tuch treiben das wol hindurch khumm mit der handt oder mit ainem hiltzin reibloeffl oder kleffel aus ainem Reibstain vnd wans gar durchtriben ist so miss mit ainem schisselin den safft vnnd souil du schisselen mit safft hast souil schisselen mit zuckher muestu haben dergleichen souil schisselen mit wasser oder vmb 2 [523r] oder 3 schisselen mer wassers das wasser soll man an zuckher thun vnnd thues auch in ain messings geschirr thues vber das feueer lass sieden vnd khlopf ein weiss vonn ainem frischen Ay vnd schit der gesotten zuckher an das khlar vnnd thues wider uebers feuer lass noch ain sut thun vnd thues herab vnnd seuechs durch ain tuch In den khuetensafft vnd rueers wol durcheinander vnnd thues also mitainander in ainem messingen gschirr ueber das feuer vnnd lass fein gemach sieden vnnd man mueß stets fein gemach rueeren mit Ainem hiltzin scheifelin oder loeffl daz es sich nit anleg vnnd wann du mainst si genueg so tue ain wenig auff ein zinins dellerin so es kalt Ist vnnd es truckhen Ist so hat es genug thues von dem feuer lass steen bis der sutt wol vergeet darnach thues auch Inn am schechtelin daß glat werdt du darffst nit zustreichen Auch khein haut abtziehen thuestu nit Recht so wirt si vast schen




Wo11 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 31.3 Aug. 2°"