Ingredients:
- wasser (herbal distillate)
- Kuetten (quince)
- butzen (quince core)
- safft (quince juice)
- Rosenwasser (rose water)
- zuckher (unrefined cane sugar)
- wasser (water)
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Main ingredient: fruitPreparation: electuaryType: -Kuetten Latwergenn die man auszpresst Item nimb die Kuetten wisch oder wasche si sauber ab vnnd schneid 8 oder 10 fiertl aus Ainer darnach si gross oder khlain sendt vnnd schneid die butzen sauber daraus thue die schnitzlen darnach inn ain messine kessell oder Pfannen nit inn khupffer oder eysen doch khupffer ist besser damit eysen darnach geuss souil wasser daran das es den schnitzen gleich werde Ist nit nott das daß wasser darueber gang thues ueber ain feweer lass sieden daz die schnitzlen wol lindt werdenn deckhs zue warmit du wiltt riers vmb das sich die kuetten nit anlegen am bodenn so si lind send worden so thues Inn ain hafen Setz in daz stetz warm bleiben mach ain seckhlin oder viere aus zwilch die gerecht inn die press seien darnach leg brigelen Inn die Press thue die khuetten In daz seckhlin dach nit zuuiil vnnd Press fein gemach bis es nimer geet daz thue mit allen khuettinen so du es gar hast so miss den safft vnnd souil du mass safft hast souil nim Pfundt zuckher vnnd thue den safft vber daz feuer in ainem Messinen geschirr vnnd mach daß feuer nit zu gros sunder Ain resch khlains feur daz fein langsam siede vnd wann es halb eingesotten ist so thue den zucker darein doch nit vnder ainest sunder langsam vid rueer es dann es legt sich der zuckher sunst gerne an Am ersten mag man es wol gar nit rueeren es wirt zech von vil rueeren si soll mirb sein vnd wann du wissen willt wanns genug gsoten ist so thue ain wenig auff ain zinins theller vnd so es erkaltet vnd am heuetle ueberkhompt so hats gnug [522v] thues herab vom feuer laß Also den sut daraus kommen alss dann so schepff es mit ainem eißinen loeffell Inn die gestettelen vnnd lueg wann aine heutlin auffwuerft oder ueberkompt so les es mit ainem messer vmb her vnnd thues an ain oertlin Im ledlin hebs fein sauber mit ainem leffell vnnd messer herab thues Inn ain schisselin mit ainem silberin loeffell geet es gern herab also thue In allen wart nit zu lanng doch zu fruee Ists Auch nit gut laß die gstettlen also inn ainer warmen stuben oder am lufft steen deckhs nit zue bis ueber 4 oder 5 tag doch das si nit staubig werdt dann si sendt nit schen wanns staubig werden wann das gstetel nimer rindt so deckhs zue du khanst noch aus den heuetlen Auch ain gstetelin vol machen thues ueber daz feuer geus Ain Rosenwasser oder sonst ain wasser daran nit zuuill lass sieden nach deim gut betunckhen darnach geus auch Inn ain gstettelin so ist si gut als die ander Aber nit so clar