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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pimpinella root, potted in sugar

Bibernellwurtzen vberzugkhern

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 31.3 Aug. 2°Source Collection: Wo11, fol. 236vRecipe Nr. 9 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknownLang:

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Same title: wo11a.9Shared ingredients: wo11a.9Same ingredients in following recipe: 2Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: herbsPreparation: -Type: medicinal

Bibernellwurtzen vberzugkhern So schabe die wurtzen Im dreyssigist fein sauber schneids zu klainen stuckhlen nach der leng Seuds ein wenig in wasser damit sy lind werden Nachmals so nimb einen hubschen zuckher der khains leutterns bedoerff thue den In ein Maessige Pfannen vnd geuss ein waßser daran seude In biß du maynest das waßser eingesotten sey Diss erkhenne bey dem dunckhe mit einer eysine spatl darein vnd schlentz hinweg Wann es dann ein federle gibt wie ein weisser schne so ists wasser [237r] daruon Oder lass an der Spatl gemach abher sinckhen So es ein weiss fadenle hat so ists gnueg Alß dann so wirff die wurtzen darein seuds fein gemach vnd khers Immerzue vmb biß sich zugkhert hat Lass dar nach erkhuelen vnnd behallts in ein hefenlin Item das wasser dar Innen man die wurtzen anfangs gesotten hat das soll man an zuckher giessen Ist es zu wenig So geuss noch ein frischs wasser darzue Nota wiltu gern so magstu an die wurtzen nun ein Prue machen wie man an ein Ingber thuet So doerffte man die wurtzen nit also im zuckher sieden Apotekher zu Schwatz




Wo11 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 31.3 Aug. 2°"