CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Quince electuary

Khutten latwergen zumachen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 31.3 Aug. 2°Source Collection: Wo11, fol. 091vRecipe Nr. 2 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknownLang:

Similar recipes:

Same title: b3.17, w4.159, k1.149, wo10c.19, wo10c.7, wo10c.7#sub1, wo11a.2, wo11c.5, wo11c.6, wo11c.7, wo11c.8, wo1b.18, wo1c.22, wo1c.27, wo3b.150Shared ingredients: wo11a.2Same ingredients in following recipe: 2 1 1Same tools in following recipe: 1 1

Categories:

Main ingredient: fruitPreparation: electuaryType: preserve

Khutten latwergen zumachen Nimb am ersten die khutten vnd schele sy alle zer schneids zu Vierthln vnd schneide die khoernen vnd das hoertt dauon schneids dann alle sambt fein dinn darnach so thues in einen khessel geuss wasser daran das bloß vber die khutten gang vnd lass sieden biß sy gar lind werden So deß wassers zu wenig wirdt So geuss mer daran [92r] Darnach so treib sy durch ein grob thuech mit den henden das dickh sey mit wasser vnd allem vnd wanns durchtriben ist So thues wider in den khessel vnd lass aber sieden so lang biß du am Costen empfindest daß wasser eingesotten sey Alßdann so thue das honig oder zuckher darein nachdem dus siess haben wilt vnd lass wider sieden biß es nymer vest vber sich seudlet vnd sich fein niderlast Auch nur Plattern vber sich wirfft vnd dir am Costen auch gefoellt so thues herab vnd thue zimet roerlen puluer darein rurs vndtereinander vnd thues darnach in ein Ledlin Magst die Ledlen mit Rosenwasser nass machen so schmeckhts desto baß Nota die khutten mit wein fein abdempfft sein vil boesser dann so mans In wasser seudt Item wie lang mans sieden soll muestu selbs acht nemmen wann es nymmer vest seudlet vnd sich niderlast vnd dir am Costen gefoellt So hat sy vasst genueg Item wieviel man honig oder zuckher nemmen solle muestu auch am Costen haben darnach dus [92v] von khutten dickh oder dinn auch siess haben wilt darnach muestu zeug haben Item der zuckher bedarff khaines leutterns ist disen weg gleich so gueth alls so du In leutterst

*Sugar syrup, how to make* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Item den zuckher zu leuttern so thue den zuckher gestossen in ein Pfann vnd ein wasser daran zu 1 libra ein halb vierthails wasser lass In sieden so wirfft er den schaum vber sich faime In vleißsig darab biß khain schaum mer da ist Thue souil wasser an den zuckher das es vber den zuckher gehe Wiltu in gar lautter haben so seihe In durch ein wullin thuech




Wo11 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 31.3 Aug. 2°"