Egg white funnel cake Weissen Streiblen zubachen Semantic annotation of the recipe "Egg white funnel cake" (wo10c.89) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo10c.89 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4° Kunst- und Artzneibuch von Ludwigen Neer zusamengetragenn. Anno 1543. Wo10 Wo10c page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo10" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 16. Jahrhundert (1543) 16th c. (1543) 1543 Entstehungsort unbekannt. place of origin unknown High German languages
Weissen <dish commodity="Q539429" en="funnel cake">Streiblen</dish> zubachen Nim das weiss von den Ayren thue den dottor dauon vnnd nimb ein leffell vol wasser vnd mel vnnd ruers wol vndereinander vnd mach es glatt vnnd thue ein zucker In den taig das es wol siess sey mach in dicker dann ein streiblen taig vnnd rier In fast wol vnnd nimb ein hafelin vnd mach 8 oder 10 locher darein die vngeuerlich ein solliche weittin Haben vnnd sees In das haiss schmaltz vnd mach lang strich als weit die pfannen ist sees dinn ein mach ein scheifelin das drey finger brait sey das scheifelin muss gebogen sein das man das Bachas daruber biegen kind vnd kerss mit vmb vnnd nems mit heraus vnd wann du es ausnimbst so greiff mit der hand auf das bachas vnnd beug es vber das scheifelin das es schier gar zusamen gang vnd setz es auff ein bret ains nach dem andern vnnd wann das schmaltz zuhaiss ist so setz herab vff den herd das nit braun werd vnnd setz dann allweg zwo gegeneinander In ein schussell mach es In die hoch wie ein zucker huett