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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Fish pie

Wie man visch pasteten machen soll

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4°Source Collection: Wo10, fol. 267rRecipe Nr. 28 Dating: 16th c. (1543)Origin: place of origin unknownLang: High German languages

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: pieType: sour

Wie man visch pasteten machen soll Nimb ain visch es sey ein karpff oder was es woll fur ain visch wilt du In gantz einmachen so schiep In darnach schneid In durch ab vber zwerch vff baiden seitten schnitz darein vnd thue In am bauch auf vnnd nimb die Gallen heraus vnnd nimb das gewirtz mit dem zaichen A doch soll mer saltz dartzue gebraucht werden wann zu dem flaisch darauf hab ein achtung dann die visch seind vil suesser dann das flaisch darvmb thue mer Saltz an das gewurtz wann du In gewurtzen wilt Darnach nimb den visch vnnd gewurtz In am Ersten vnder den flossen auf baiden seitten darnach nimb das Ingewaid heraus vnd gewurtz in Innwendig wol vnd das Ingewaid auch vnd thues wider In den visch vnd reib den visch darnach außwendig mit Gewurtz das wol gesaltzen [267v] sey vnd In die schnitz auch dergleichen darnach nimb den taig vnd mach ein braitten zelten fein dinn wie man die pfanzeltten macht doch gross genug das der visch dar Inn ligen kund vnd leg den visch vff den halben theil vnd den andern theil vberschlag auch doch ee du den vberschlechst so thue drey oder vier batzen schmaltz vff den visch vnd darnach mach In zue vnd verwicklen In wol vnnd In der mitt mach ein lochlin darauf das man ain brue durch ain trachterlin hinein giessen mug vnd scheus In In den ofen vnnd lass In bachen ist es ein grosser visch so darff er wol zwu stund zubachen ist er aber klain so darff er nur ein stund bestreich In mit dem gelben vom Ay also hast du beschaid von vischen






Wo10 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4°"