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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

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Capon or chicken pie

Kapponen vnd Hennen in Pasteten einzumachen

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4°Source Collection: Wo10, fol. 265vRecipe Nr. 26 Dating: 16th c. (1543)Origin: place of origin unknownLang: High German languages

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Same title: wo10c.26Shared ingredients: wo10c.26Same ingredients in following recipe: 6Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: pieType: -

Kapponen vnd Hennen in Pasteten einzumachen Mach den Hafen wie vor stat vnd nim darnach ein kapponen oder hennen so seibers sauber ab vnnd aus als wann mans sonst kochen wolt Darnach nimb den Capponen oder hennen vnd hack Im den hals vnd die fuess ab darnach nimb die flugell fuess bauch vnnd alles wie mans sonst pflegt am tisch zuerlegen doch nit gar zerschnitten vnd Ee du In zerlegen wilt so must du Im mit Ainem waidner den rucken flugel vnd fuess zerknisten auf vnnd auf darnach erst zerschneiden vnd die flugel lesen wie oben steet darnach nimb den hafen vnd leg an boden drey oder vier schnitz gutten frischen speck darnach das gewurtz an boden geseet mit A bezaichnet darnach leg den kapponen [266r] oder Hennen darein vnd see Im gewurtz zwischen die flugel vnd wo du In zerschnitten hast vnd darnach oben darauf allenthalben darnach leg wider 5 oder 6 speck wann du nit speck hast so leg an sein statt guett frisch schmaltz darnach thue die deckin daruber vnd machs zue scheus In In Ofen vnd bleib darbey bis sy aufgeet oder anfacht aufzegan vnnd wann du sichst das sie gnug ist auf gangen so mach ein Eisin nagel an ein langen stecken vnd stich ein loch damiten oben darein oder die hitz zerpricht die pastett darnach muss sy zwu stund bachen vnd wilt du ain brue daran machen so nim ein Ay vnnd ein Agrest vnd klopff es wol aneinander vnnd geuss darnach oben zum loch durch ain trachterlin hinein Ehe vnd er gar bachen ist vnd thus darnach wider In Ofen vnnd lass In gar bachen vnd bestreich In mit dem gelben vom Ay

*Amond horseradish sauce, for poultry pie* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] ob du aber ein andere brue daran [266v] woltest machen so nimb mandel vnd krien vnd stoss vndereinander vnnd geus ein flaischbrue daran vnd geus oben hinein so wirtt es vast gutt doch muess mans wol sieden lassen Im Bachofen wie vorsteet






Wo10 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4°"