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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Trisenet, for various medicinal purposes

Ein anders Triet

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4°Source Collection: Wo10, fol. 212vRecipe Nr. 16 Dating: 16th c. (1543)Origin: place of origin unknownLang: High German languages

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Same title: wo10b.16Shared ingredients: wo10b.16Same ingredients in following recipe: 7Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: spicePreparation: spice mixType: medicinal

Ein anders Triet Ist vast gutt wermett den Magen macht gutte dewung sterckt das hirn vnd die Natur vnd krefftigt die glider nimb auff 1/2 pfund zumachen 1/2 lot Imber Galget Calmus deumenten vnd Maseran Iedes 1 quint Muscat zimet Negelen Cubeben vnd Cardamuemlen Iedes 1/2 quint ein drittaill von ainem quint langen pfeffer ain lot veyelwurtz 1/2 pfund zucker etc. Dise stuckh hatt Iegelichs sein auslegung Der Imber sterckt den Magen ist gutt fur die enge vnd kaelte der prust vnd fur den husten vnd dienet dem kalten magen vnd entschleusst den Massgang verzert die vbrige feuchtigkeit Im leib Der Galgat krefftigt die dewung des Magens sterckt das Hertz vnd vertreibt [213r] die wind Im Magen Calmus ist gutt dem Magen vnd dem Hertzen vnd krefftigt die sinlichait des hirns Deumenten seind gutt dem Magen machen wol dewen vnd stercken die Natur Maseran sterckt das hirn krefftigt das Hertz vnd macht froelich gepluett Muscat wehret den dempffen so aus dem magen Inn das haupt auffgeen vnd wehret auch den flussen die vom haupt geen zimet krefftigt das hertz das hirn vnd gesicht rechtuertigt die dewung vnd vertreibt alle faule Materj Negelen stercken das hertz hirn vnd gesicht macht gutte dewung vnd benimbt das prechen Kubeben seind gutt dem Magen furdert den Harn vnd wehret dem gries vnd krefftigt das hauptt oeffnet die lebern vnd das Miltz vnd ist gutt fur die gelsucht [213v] Cardamuemlein machen gutt dewung wehren den onmachten des Hertzens vnd woehert dem vnlust vnd wulen so mans nuechtern Isset Langerpfeffer rechtuertigt die dewung des Magens arbait zum Stulgang vnd verzert die feuchtigkait Im menschen vnd die wind Im magen daraus der grim kombt etc. zucker ist gutt wider die schmertzen der prust vnd macht feucht die dirren prust wem das haupt wee thutt von Haissen sachen lindert zu dem Stul vnd hilfft fur den durst etc.






Wo10 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4°"