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  • [15v]

    recipe collection "Wo10a"
    01: Before that, recipes against Lithiasis. Ain krefftige welsche seltzenn
    02: zum gepratenns zu macheditorial expansion:  ̅en
    03: Item nim die lebern vonn denn hennern
    04: vnnd wann sy gesotenn sennd zwing sÿ
    05: durch dar sÿ clain werdenn nim darnach
    06: ain weisprot das waich Inn den marg []supplied because: overbinding
    07: oder wenn du demi nit gehabenn magst
    08: Inn ain wein thonn darunder ain wenig
    09: esich vnnd Reib das clain Reib darnach
    10: darunder souil abgezogenn manndels
    11: als des prots vnnd lebern sein vnd Reib
    12: es dann alles zusamen thu darunder
    13: ein wenig gestosenns Imber vnd zimer
    14: So ist die seltzenn gemacht wiltu dann
    15: die Rot habenn so nim sandel wiltu das
    16: grienn habenn so nim ampfer oder ain
    17: annder kraut wiltu das plaw haben
    18: nim gelostenn groß korenn pluemen editorial expansion: &cetc.
    [208v]

    recipe collection "Wo10b"
    01: From an anonymous recipe book.
    02:
    03:
    04:
    05:
    06:
    07:
    08:
    09:
    10:
    11:
    12:
    13:
    14:
    15:
    16: Before that, three recipes for dental care. Von lezelten vnd eingemach=
    17: tem Confect
    18: Item wilt du lezelten pacheditorial expansion:  ̅en haissen leckber
    19: So nimb ain geribnen z lezelten mach
    20: ain taig daraus gleich ob du zwirbachen
    21: woltest mach In dann praitt wie ain
    22: andern lezelten vnnd schneid feine wögg=
    23: len daraus klain oder gros wie du
    [209r]
    01: wilt vnd bach sie dann ob ainer glutt
    02: auff ainer krapffenpfannen vnnd
    03: kers offt vmb das sie nit anprinnen
    04: Nunnen krapfflen
    05: Item Nunnenkrapfflen mach also Nimb
    06: geriben lezelten thu zucker vnd zimetrör=
    07: len daran darnach des lezelten vil ist
    08: vnd nimb ain siedents honig vnd mach
    09: ein starcken taig an vnd mach witzel
    10: daraus als gross du dann die krapff=
    11: len haben wilt vnnd lass sie ain gantzeditorial expansion:  ̅en
    12: tag ligen darnach nimb ain waitzeditorial expansion:  ̅en
    13: melb vnd mach ain taiglin mit aineeditorial expansion:  ̅m
    14: kalten wasser an daraus mach ein
    15: braitten pfanzelten vnd thue die
    16: witzel darein vnd redels ab vnd thus
    17: Inn ein pfannen auff ein glutt
    18: vnd ruers Imeditorial expansion:  ̅mer zu weil sie hertt
    19: werden das sie nit anprinnen
    20: zwipachen lezelten
    21: Item nimb 5 lot zimetrorlen 3 lot Ne=
    22: gelen 4 lot Imber 3 lot pfeffer 6 quint
    23: Muscatnuss das alles gestossen doch nit
    [209v]
    01: zuclain Nimb dann 1 pfund zucker
    02: leg den In ain quertlin Maluasier
    03: oder ein wenig mer vnd nimb dar=
    04: nach ein mass honig setz vber ein feur
    05: lass zergeen vnd verfaimbs wol lass
    06: dann ein wenig Erkulen vnd thue
    07: dann den zucker mit sambt dem Mal=
    08: uasier Inn das honig vnd darnach das
    09: obgemelt gewurtz vnd knets wol mit
    10: den henden walgs dann mit ainem
    11: lezelten melb vnd mach In wie ain
    12: andern lezelten
    13: Ein schlechtern lezelten
    14: Nimb zimetrorlen vnd Imber Iedes 4 lot
    15: muscatnuss vnd Negelen Iedes 2 lot
    16: Parisskorner 2 lot oder nimb fur das
    17: 1 lot parisskorner 1 lot pfeffer vnndt
    18: mach In wie obsteet
    19: Wie man die Nurmbergeditorial expansion:  ̕er
    20: lezelten machen soll
    21: Item nimb 3 mass des besteditorial expansion:  ̅en honigs thus
    22: Inn ain Neuen Hafen der vor abgesotteditorial expansion:  ̅en
    23: ist mit ainem frischeditorial expansion:  ̅en wasser damit er
    [210r]
    01: nit schmeck setz den Inn ain glut vnd
    02: lass das honig dar Inn ergeen vnd so es
    03: Ergangen ist soll man darein thun 3
    04: pfund Hupschen zerstossnen zucker vnd
    05: vndereinander rueren vnd sieden
    06: lassen so lang als ain Aÿ darnach
    07: soll man haben schön melb vff das bösst
    08: vnd thue das Inn ain schone multern
    09: vnd oder schäfflein vnd geus das ge=
    10: sotten honig mit dem zucker darein
    11: vnd thue die hernach geschribnen
    12: wurtzen darein vnd ruers alles
    13: wol vndereinander vnd wurcks aus
    14: wie ain laib prott vnd alssdann
    15: tails aus Inn clain oder gross lekucheditorial expansion:  ̅en
    16: vnd lass pachen editorial expansion: &cetc.
    17: Erstlich nimb 14 lot der bossten zimet=
    18: rorlen 12 lot gutten Imber der gewa=
    19: schen seÿ 7 lot gutter Muscatnuss
    20: 2 lot Negelen die alle In 4 stuckh ge=
    21: schnitten 1 lot Cardamuemlen
    22: 1 lot Galgat 1 lot parisskorner 1 lot
    23: pfeffer dise gemelte 4 stuckh clain
    [210v]
    01: gestossen 2 lot Coriander die lass gantz
    02: Seind dann alt lekuchen verhanden die
    03: mag man reiben vnd dasselb melb
    04: auch zu dem andern thun So dessen
    05: vil were von notten der wurtzen auch
    06: destermer oder minder zunemen Nach=
    07: dem sie vor wol oder vbel gewurtzt werdeditorial expansion:  ̅en
    08: zwipachen lekuchen
    09: Item nimb des bossten honigs vnd mach
    10: ain lekuchen daraus mit schonem waitzen=
    11: melb vnnd wann er gepachen ist so
    12: reib In fein clain an ainem Ribeisen
    13: vnd reed das grob daraus Inn disen
    14: lekuchen bedarffst du nichts nemen
    15: dann honig vnd mel Darnach nimb
    16: ain seidlin honigs auffs bösst so du es
    17: gehaben magst setz auff den ofen lass
    18: zergeen vnnd wirck dann den gerib=
    19: nen lezelten Inn das honig das ein
    20: feiner faisster taig daraus werd
    21: mer nimb ain pfund zucker wurck
    22: es auch darein vnnd wann der taig
    23: zuleen wolt werden von dem zucker
    [211r]
    01: so wurck mer geribens lekuchen darein
    02: das der taig wol vest werd darnach
    03: wurck dise nachgeschriben wurtzen dar=
    04: ein
    05: Nemlich
    06: 6 lot Imber 6 lot zimetrinden 2
    07: lot Muscatnuss 2 lot Negelen 1/2 lot
    08: Cardamuemlen
    09: Ein wenig Enis vnd ein wenig
    10: Corianders vnd wann er gepachen
    11: ist So leg In Inn ain keller bis er
    12: waich wirtt editorial expansion: &cetc.
    13: zucker lekuchen zemachen
    14: Item wann du der bossten zucker le=
    15: kuchen wilt machen So nimb zu ai=
    16: nem pfund zucker 1 quertlin honigs
    17: 1 vierdung Imber 1 vierdung
    18: zimetrinden 2 lot Muscatnuss ein
    19: wenig Coriander lass den zucker vnd
    20: honig vndereinander sieden als lang
    21: als Aÿr vnd nicht lenger darnach
    22: wurff das mel darein vnd darnach
    23: die wurtzen
    [211v]
    01: Species Bertholdi
    02: Nimb zimetrinden 2 lot Galgant Ne=
    03: gelen vnd Imber Iedes 1 lot Tormentill
    04: Muscat Saffran vnd Calmuss Iedes
    05: 1/2 lot vnd zucker als vil man will
    06: Ein anders
    07: Nimb zimetrinden 3 lot Imber 1 1/2 lot
    08: Negelen Muscat vnd langenpfeffer
    09: Iedes 1/2 lot Saffran 1 1/2 quint Muscat=
    10: plue Cardamuemlen Galgat pariss=
    11: korner vnd zitwan Iedes 1 quint
    12: zucker wieuill man will
    13: Ein anders
    14: Nimb zimetrinden 4 lot pfeffer 1 1/2 lot
    15: parisskorner Negelen Galgat
    16: Cardamuemlen vnd Saffran Iedes
    17: 1/2 lot zucker wieuil man will
    18: Ein ander Species Bertholdi
    19: Nimb zimetrinden 2 lot Imber vnd
    20: parisskorner Iedes 1 lot Muscatnuss
    21: 1/2 lot Galgat vnd Cardamuemlen Iedes
    22: 1 quint Saffran 1/2 lot zucker ain
    23: pfund
    [212r]
    01: Ein vast gutt Triet zumachen
    02: Item nimb hönermäglen 1 lot Mastix
    03: Galgat Imber Calmus Negelen
    04: vnd dirr deumenten Iedes 1/2 lot Rot
    05: korallen zuberait zimetrinden Mu=
    06: scatplue vnd parisskorner auch Iedes
    07: 1/2 lot zucker 1 pfund
    08: Ein anders In sonderhait
    09: Nimb honermaglen 1 lot zimetrinden
    10: 1/2 lot Galgat lignum Aloes parisskor=
    11: ner langenpfeffer kurtzenpfeffer
    12: vnd Rot korallen zuberait Iedes 1 quint
    13: zucker 1 pfund editorial expansion: &cetc.
    14: Ein anders
    15: Nimb Honermaglen 1 lot zimetrinden
    16: 2 lot Galgat Imber langen pfeffer
    17: Cardamuemlen Muscatplue vnd Rot
    18: korallen Iedes 1/2 lot Negelen vnd
    19: parisskorner Iedes 1 1/2 quint zucker
    20: wieuil man will
    21: Ein anders Insonderhait
    22: Nimb zimetrinden 5 lot Negelen 2 lot
    [212v]
    01: Imber 4 lot Muscat 1 lot Mastix lig=
    02: num Aloes Rot korallen zuberait
    03: vnd honermaglen Iegklichs 1 quint
    04: 2 pfund zucker
    05: Ein anders Triet
    06: Ist vast gutt wermett den Magen
    07: macht gutte dewung sterckt das hirn
    08: vnd die Natur vnd krefftigt die glideditorial expansion:  ̕er
    09: nimb auff 1/2 pfund zumacheditorial expansion:  ̅en 1/2 lot Imber
    10: Galget Calmus deumenten vnd
    11: Maseran Iedes 1 quint Muscat zimet
    12: Negelen Cubeben vnd Cardamuem=
    13: len Iedes 1/2 quint ein drittaill von ai=
    14: nem quint langen pfeffer ain lot
    15: veÿelwurtz 1/2 pfund zucker editorial expansion: &cetc.
    16: Dise stuckh hatt Iegelichs sein auslegung
    17: Der Imber sterckt den Magen ist gutt
    18: fur die enge vnd kälte der prust vnd
    19: fur den husten vnd dienet dem kalteditorial expansion:  ̅en
    20: magen vnd entschleusst den Massgang
    21: verzert die vbrige feuchtigkeit Im leib
    22: Der Galgat krefftigt die dewung des
    23: Magens sterckt das Hertz vnd vertreibt
    [213r]
    01: die wind Im Magen
    02: Calmus ist gutt dem Magen vnd
    03: dem Hertzen vnd krefftigt die sinlichait
    04: des hirns
    05: Deumenten seind gutt dem Magen
    06: macheditorial expansion:  ̅en wol dewen vnd sterckeditorial expansion:  ̅en die Natur
    07: Maseran sterckt das hirn krefftigt das
    08: Hertz vnd macht frölich gepluett
    09: Muscat wehret den dempffen so aus dem
    10: magen Inn das haupt auffgeen vnd
    11: wehret auch den flussen die vom haupt
    12: geen
    13: zimet krefftigt das hertz das hirn vnd
    14: gesicht rechtuertigt die dewung vnd
    15: vertreibt alle faule Materj
    16: Negelen stercken das hertz hirn vnd gesicht
    17: macht gutte dewung vnd benimbt
    18: das prechen
    19: Kubeben seind gutt dem Magen fur=
    20: dert den Harn vnd wehret dem gries
    21: vnd krefftigt das hauptt öffnet die lebern
    22: vnd das Miltz vnd ist gutt fur die
    23: gelsucht
    [213v]
    01: Cardamuemlein machen gutt dewung
    02: wehren den onmachten des Hertzens vnd
    03: wöhert dem vnlust vnd wulen so mans
    04: nuechtern Isset
    05: Langerpfeffer rechtuertigt die dewung
    06: des Magens arbait zum Stulgang
    07: vnd verzert die feuchtigkait Im menscheditorial expansion:  ̅en
    08: vnd die wind Im magen daraus der
    09: grim kombt editorial expansion: &cetc.
    10: zucker ist gutt wider die schmertzen
    11: der prust vnd macht feucht die dirren
    12: prust wem das haupt wee thutt von
    13: Haissen sachen lindert zu dem Stul
    14: vnd hilfft fur den durst editorial expansion: &cetc.
    15: Triet fur den Schwindel
    16: Nimb kubeblen parisskorner Cardamuem=
    17: len vnd Galgat Iedes 2 quint Calmus
    18: Coriander weissen Imber vnd zimet=
    19: rorlen Iedes 1 quint das alles clain
    20: gestossen vnd 1 1/2 vierdung zucker das
    21: alles misch vndereinander
    22: Species Bertholdi
    [214r]
    01: Zum flaisch vnd aller speis auch zun
    02: vischeditorial expansion:  ̅en vnd so Iemand das essen erlai=
    03: det ist es macht auch wol dewen Item
    04: nimb zimetrorlen 4 lot Imber 2 lot
    05: langenpfeffer Galgant vnd parisskor=
    06: ner Iedes 1 lot Negelen Muscat
    07: kubeben vnd Muscattplue Iedes 1/2 lot
    08: Saffran 1 1/2 lot dise stuck alle stoss gar
    09: clain vnd see es durch ain sib vnd
    10: geuss dann ein halbs wuncklin oder
    11: dreÿ leffel vol prant wein daran
    12: vnd lass auff ainem ofen dirr werdeditorial expansion:  ̅en
    13: vnd netz es ain mal oder zwaÿ mit
    14: dem prantwein darnach du es dann
    15: starck wilt haben vnd wann du
    16: das alles thust so stoss 24 lot zucker
    17: vnd misch es vnder das addedalles also ist es
    18: berait vnd wann du es prauchen
    19: wilt so thue ein wenig Inn ain schusse=
    20: lin vnd geus ein wein daran
    21: Speties zun vischen
    22: Nimb Imber Negelen zimetrorlen
    23: muscat vnd Muscatplue Iedes ain
    24: leffel vol vnd 6 leffel vol zucker das
    25: alles wol vndereinander gemischt editorial expansion: &cetc.
    [258r]

    recipe collection "Wo10c"
    01: Wie man ain Met sieden soll
    02: Nimb ein gantze Muscatnuß 2 lot Rorlen
    03: alles klain geschnitten vnd In 4 mass
    04: wasser gethon vnnd sieden lon bis
    05: ain mass eingesotten ist darnach nimb
    06: 1 quertlin geleutert Honig vnd thues
    07: auch darein vnd lass sieden bis ain
    08: seidlin eingesotten ist so thue In herab
    09: vnnd lass In erkalten
    10: Lezelten zumachen
    11: Nimb 2 pfund zucker 4 lot Imber 5 lot
    12: Rorlen 6 pfund lezelten mel vnd mach
    13: ein lezelten daraus Nimb den
    14: zucker thu in In zwo mass wasser
    15: vnnd lass In sieden das nun ain
    16: mass beleibt vnnd wirff den faim
    17: daruon vnnd wann er gesotten ist
    18: so thue das gewurtz vnd lezelten mel
    19: darein vnd mach den lezelten dar=
    20: aus wie du In haben wilt lanng
    21: oder rund vnnd am boden stupff
    22: In voller lochlen so wirt er nit speckig
    23: In ain Honig lezelten von 2 mass
    24: must du auch souil gewurtz haben
    25: vnd an ain mass Honig ain mass
    26: wasser vnd einsiededitorial expansion:  ̅en lon das nun
    27: ein maß bleib
    [258v]
    01: Wann du krapfflen machen
    02: wilt so thu Im also
    03: Nimb zu ainer mass Honig oder ainem
    04: pfund zucker das obgemelt gewurtz
    05: vnnd mach feine kugelen darnach
    06: nimb ein gutt schen mel ain frisch
    07: wasser mach ein taig daraus vnd
    08: will In wol vnd walglen fein dinn
    09: Bletz vnnd leg die kugelen darein
    10: vnnd schneid sie mit ainem krepfflen
    11: Eiselin ab vnd bach sie In ainer
    12: Tortten pfannen vnnd reib sie mit
    13: ainem flederwisch vmb
    14: Nurmberger lezelten
    15: zumachen
    16: Nimb i 1/2 pfund zucker 7 lot Rorlen 4 lot
    17: Muscatnuss 6 lot Imber 1 lot Negelen
    18: 1 lot Cardamuemlach die gewurtz alle
    19: außgepissen nach dem bösteditorial expansion:  ̅en darnach
    20: so schneids in der grossin wie du
    21: hieunden hören wirst vnd nimb dar=
    22: zu ein halbe maß honig In ain
    23: Neuen Hafen der geläst ist vnd mer
    24: helt weder ein halbe mass vnd
    25: setz In auf ain drÿfuss vnd lass das
    26: Honig zergon vnd nimb darnach den
    [259r]
    01: zucker vnd Ruer In ob dem feur dar=
    02: ein (du must In klain stossen) vnnd
    03: lass es also auf sieden vnd das nit
    04: anbrinn vnd nit vbergang ruers
    05: Imerzu vmb mit aim saubern koch=
    06: loffel vnd das mel hat kein antzal
    07: darnach nimb das honig In ain weit=
    08: te schussell es darff nit lanng sieden
    09: darnach see das mel darein vnd das
    10: gewurtz vnd ruer es wol durchein=
    11: ander darnach thue es aus der
    12: schussel auf ein tisch vnd lass In
    13: wol ausswircken In ainem mel du
    14: waisst villeicht wol wie man sonst
    15: lezelten macht vnnd wann er ge=
    16: wurckt ist so mach taill daraus
    17: Ein lezelten soll haben i 1/2 vierdung
    18: vnd wurck darnach ein Iedes besondeditorial expansion:  ̕er
    19: aus vnd machs In dem form wie
    20: man Nurnberger lezelten macht
    21: (werden aus dem gewertz 26 In 28)
    22: lass bachen
    23: Ein lautters Rosen
    24: honig zumachen
    25: Nimb ein gross Beckin dasselb Beckin
    [259v]
    01: nimb dreÿ mal voller haber Rosen vnd
    02: nimb dreÿ gutterlen frisch wasser thus
    03: In ain pfendlen vber vnd lass sieden
    04: vnd nimb ain drittaill rosen vnd
    05: thus In ain Neues hafelen vnd geuss
    06: das siedig wasser daruber vnd lass
    07: vber nacht daran stan vnd truck es
    08: durch ein tuechlin vnd lass den safft wideditorial expansion:  ̕er
    09: sieden vnd geuß an den andern drit=
    10: tail Rosen den dritten tag thue Im
    11: auch also darnach nimb ein mass
    12: honig schitt den ausgetruckten safft
    13: darein bis er lautter wirtt so lass
    14: ein stund stan so wirfft es ain faim
    15: vber den thue mit ainem faim loffel
    16: dauon vnd thus In ain glass vnnd
    17: setz an die sonnen
    18: Ein grob Rosenhonig zumachen
    19: Nimb 300 kolrosen knöpff stoss sie klain
    20: In ainem Morser vnd nim darnach
    21: ein Mass honig vnd verfaimb es sau=
    22: ber vnnd thue die gestossen rosen dar=
    23: ein vnnd lass sieden als lanng
    24: als ain hörtt Aÿ vnnd thus dar=
    25: nach In ain buchslin
    [260r]
    01: Weyxel seltz zumachen
    02: Nimb die weÿxlen brock sie ab von den
    03: stilen vnd trucks durch ain kupfferin
    04: seichelin vnd den safft durch ein engen
    05: durchschlag vnd thues darnach vber In
    06: ainem kessell vnd lass sieden bis dickh
    07: gnueg ist darnach thus In ain buchs
    08: die weÿxlen sollen also roch durchtriben
    09: werden
    10: Kuttin laquerin zumachen
    11: Schneid die kuttinen all In acht odeditorial expansion:  ̕er 10 schnitz=
    12: len vnnd thus In ain kessell vnnd thue
    13: wasser daran an 200 kuttinen 5 mass
    14: wasser vnd lass dempffen bis das sie
    15: lind werden darnach thus In ain seck=
    16: lin souil du In ain press bringen
    17: kanst vnnd press sÿ aus hastu aber
    18: kain press so treib es durch ain grobes
    19: tuch vnd lass den safft vber nacht ston
    20: vnd thue In In aim kessell odeditorial expansion:  ̕er pfannen
    21: vber vnnd lass In sieden zwu stund
    22: bis du den zucker daran thust vnd
    23: allweg 1 pfund zucker an 50 kuttinen
    24: gethon vnnd lass es sieden vier stund
    25: das es Imer In ainem gleichen sudt
    [260v]
    01: seÿ vnnd mach nit ein gross feur dar=
    02: under vnd ruer es vnder weil vmb
    03: das es nit anbrinn vnd thue den loffel
    04: heraus bis du es wider wilt vmbrue=
    05: ren vnnd wann es 4 stund gesotten
    06: hat so schlag ein wenig auf ain teller
    07: heraus vnd lass erkalten vnd wann
    08: es sich vom Teller lasst oder nimmer
    09: am finger klebt so Hatt es gnueg vnd
    10: so thues Herab vnnd schlags In die ledlen
    11: vnd lass ain weilen ston so wirfft es
    12: ain faim vber sich den zeuch her ab mit
    13: ainem loffell
    14: Das grob von den kuttinen
    15: Nimb das grob von den kuttinen vnnd
    16: schitt ain warm wasser daran vnnd
    17: seud das wol vndereinander vnd treibs
    18: durch ain engen durchschlag vnd thue
    19: ein mass honig daran darnach es vil
    20: ist vnd ain pfeffer das es ress werd
    21: vnnd seud es dick vnd wann es wol
    22: dickh ist so mach zelten daraus vnnd
    23: truckne es wol aus mit ainem le=
    24: zelten mel vnnd kers darnach In
    25: Rorlen vmb vnd setz es auff das kan=
    [261r]
    01: tenprett ain tag oder acht vnd lass es auf=
    02: trucknen
    03: Du magst auch damast vnd Eÿspersperlen
    04: laquerin wol also einmachen allain
    05: das du nit dempffen solt sonnder also
    06: Roch durchtreiben vnd zuckern wie du
    07: wilt
    08: Wie man kuttinen in honig
    09: einmachen soll
    10: Nimb kuttinen vnd dempffs vnd schneid
    11: vier theill aus einer kuttin vnd besteckh
    12: sie mit Rorlen vnd Negelen vnnd
    13: leg sie In ain bux vnd thue 1 mass gutteditorial expansion:  ̅en
    14: wein vnd i1/2 pfund honig daran darnach
    15: der kuttinen vill oder wenig sind vnd
    16: lass wol anainandeditorial expansion:  ̕er sieden vnd schitt
    17: das an die kuttinen
    18: Nespilen in honig einzumachen
    19: Schitt das honig vnd wein also roch an
    20: die Nespilen vnd besteckh sie mit Ror=
    21: len vnnd Negelen damast magst
    22: du auch also einmachen du muest sÿ
    23: aber vor derren die weixlen dessgleicheditorial expansion:  ̅en
    24: vnd die schlehen auch dermassen
    25: Weÿxlen in zucker einzumachen
    [261v]
    01: Nimb 2 pfund weÿxlen vnd schneid In
    02: die stil ab vnnd nimb darnach 3 vierdung
    03: zucker vnd thues In ain pfannen vnd
    04: nimb ain schussell mit wasser vnd thue
    05: das weiß von ainem Aÿ darein vnnd
    06: vier Aÿr guggen vnd klopffs wol
    07: mit ainem beselin vnd so es ain schaim
    08: gibt so blass In den zucker vnd wann
    09: es anfacht sieden so schitt die weÿxlen
    10: darein lass ein halbe stund sieden auf
    11: ainer glutt vnd faims sauber ab
    12: Ein zucker Rosat zumachen
    13: Nimb die Rosenknopff vnd thus aus den
    14: schelffen vnd schneid das gelb daruon
    15: vnd das Rot ist gutt das stoss wol In
    16: ainem Morser vnd stoss darnach erst
    17: den zucker darein also magst du die
    18: Rosen Maseran Juseplen Ispen
    19: lauendel vnd was du wilt einmacheditorial expansion:  ̅en
    20: wann du 1 lot krautt oder plumen
    21: Hast so must du 3 lot zucker haben
    22: vnd nicht minder Ehe mer
    23: Stritzell zumachen
    24: Nimb 3 pfund zucker 1 quertlin Rosen=
    [262r]
    01: wasser vnd 1 quertlin lauendel wasser
    02: thue es an den zucker vnd lass sieden
    03: das es nit vberlauff vnd seud es bis
    04: es sich fein von dem teller lasst lesen
    05: vnd thue darnach daran Rorlen 2 lot
    06: ebulirim This likely means Sambucus Ebulus. 2 editorial expansion:  ꝫquint Emblicorum This is Emblica officinalis, now Phyllantus emblica. 2 editorial expansion:  ꝫquint Roteditorial expansion:  ̅en
    07: sandel 1 quint Rot Rosen 1 editorial expansion:  ꝫquint Rot koral=
    08: len 1 editorial expansion:  ꝫquint Cubeben 1 quint Cardamomi
    09: 1/2 editorial expansion:  ꝫquint muscatplue 1/2 quintli negelen 1 editorial expansion:  ꝫquint
    10: muscatnuss 1 editorial expansion:  ꝫquint das alles darein geruert
    11: vnnd das alles erkalten lassen vnd
    12: auff ein hiltzin Teller gethon vnd auf
    13: ain zinis teller mit ainem messer
    14: geschnitten
    15: Krepsauglen zumachen
    16: Item nimb 1 vierdung fein zucker mer
    17: 1 lot zucker Candÿ 1 editorial expansion:  ꝫquint feihelwurz 1 editorial expansion:  ꝫquint
    18: Tragant dero ÿetweders stoss besonder
    19: vnd ruer es als durch ain siblin die
    20: veihelwurtz soll man vor klain schneideditorial expansion:  ̅en
    21: ehe man sie stosst vnd wenn es ge=
    22: stossen ist so nimbs als aneinander
    23: vnd thue es In ain Morser vnd geus
    24: dreÿ leffell vol mit Rosen wasser dar=
    25: an vnnd lass es dann alles wol stossen
    [262v]
    01: ain stund oder anderhalbe Ie lenger
    02: man sie stosst Ie weisser sie werden
    03: wann der zucker anderst gutt ist vnd
    04: wan es alles gestossen ist so mach kleine
    05: krepseglen daraus legs auf ainen weis=
    06: sen pogen vnd lass trucknen
    07: Krafftwasser zumachen
    08: Nimb 3 lot Rorlen 3 lot Negelen 2 lot
    09: muscatnuss 10 hend vol kol rosen 10 hend
    10: vol weiss Rosen 7 hend vol laẅendel
    11: plumen 2 hend vol Iuseplen daran
    12: geuss ain mass maluasier das gewurtz
    13: vnnd krautt stoss alles durcheinander
    14: vnd thus In ain buchs vnd lass ston 9
    15: oder 10 tag darnach brenss aus
    16: Nimb 5 mass gutten wein 2 gantz Imber
    17: zehen 40 Negelen 6 k Abbreviation unclear. rorlen 4 k Abbreviation unclear.
    18: muscatplue spicanardÿ 2 hend vol
    19: vnd so man es gar gutt will hon mag
    20: man 2 muscatnus darein schneiden
    21: vnnd lass es 6 oder 7 wuchen anein=
    22: ander ston darnach brenn es aus
    23: Eingemacht Kuttinen
    24: Nimb kuttinen mach aus einer 4 schnitz
    [263r]
    01: vnnd thues In ain Neuen hafen vnnd
    02: die schelffen all vbersich vnnd thue daran
    03: wein vnd honig vnnd lass dempffen
    04: bis sie lind werden vnd thus herab vom
    05: feur vnnd legs In ain buchsen allweg
    06: ain glegg kuttinen darnach stree Rorlen
    07: vnd Negelen vnnd darnach wider
    08: ein glegg kuttinen vnd leg die schelffeditorial expansion:  ̅en
    09: hinder sich vnd thue ein honig daran
    10: Weÿxlen in honig zumachen
    11: Nimb gutt weÿxlen die frisch vnd truck=
    12: en seÿen vnnd zopff sie ab vnd thus
    13: In ain fesslin vnnd nimb ain honig
    14: souil du mainst In das fesslin gang
    15: darnach es gross ist vnd thus In ai=
    16: ner pfannen vber vnnd thue ein
    17: wenig wasser darein vnd lass siededitorial expansion:  ̅en
    18: ein gutten sudt als lanng als ain
    19: lind bar Aÿ vnnd lass erkalten vnnd
    20: wann es erkalt ist so thue den faim
    21: daruon vnnd geuss In das fesslin
    22: vnnd schlags zue thues In ain keller
    23: vnd so du darein geest so vber walglen
    24: es bis vmb Bartholomei darnach magst
    25: du es ston lassen darnach thus auff
    [263v]
    01: vnnd brauchs deins gefallens
    02: Ein weÿxel safft an der
    03: Sonnen zusieden
    04: Nimb weÿxlen vnd truckh sie durch ein
    05: durchschlag souil du machen wilt vnd
    06: nim ain addedmaß safft vnd ain pfund zucker
    07: so magst du machen souil du wilt
    08: vnd thus In ain dicks glaß vnd setz
    09: an die Sonnen bis auff Sant Bartho=
    10: lomeus tag ist aber die Sunn nit
    11: steet So lass an der Sunnen bis
    12: vmb Michaeli ist fast guett
    13: Ein vngesottne kuttin laquerin
    14: Nimb 25 kuttinen vnd schel sÿ vnd schneids
    15: Halb vnd reib den halbeditorial expansion:  ̅en theil an ainem
    16: ribeÿsen vnd truckh In durch ein
    17: tuch vnd thue denselben safft an die
    18: geschnittnen kuttinen vnd lass sÿ dar=
    19: an dempffen bis sÿ lind werden
    20: vnd reibs durch ein heris tuch In ain
    21: schussell vnnd ruer zucker darein
    22: darnach du es siess wilt haben vnd
    23: thus In die ledlen vnd setz hinter den
    24: Ofen vnnd lass auß trucknen so ists
    25: recht
    [264r]
    01: Damast in honig zumachen
    02: Nimb die damast also frisch von dem
    03: Baum vnd thus In ain buchs vnd nimb
    04: ein Honig vnnd thus In ainer pfannen
    05: vber das feur vnd ain wenig wasser
    06: vnd lass sieden als lanng als ain lind
    07: baÿ bar Aÿ vnnd lass erkalten vnnd
    08: thue den faim daruon vnd geus vber
    09: die damast vnd ruer sÿ offt vmb
    10: Ain Margranten Apffel
    11: safft zumachen
    12: Nimb Margeropffell souil du machen
    13: wilt vnd bress sÿ aus vnd nimb den
    14: safft vnd misch In vnnd wann du 3
    15: quertlen safft hast so thue ain quertlin
    16: rot rosenwasser daran vnnd nimb
    17: halb souil geleutterten zucker vnd thus
    18: alles In ainer pfannen vber vnnd
    19: seuds so lang bis das du mainst das
    20: der zucker eingesotten seÿ so thue In
    21: herab In ain glaß vnd setz an die
    22: Sonnen so purgiert er sich vnd ist recht
    23: Wie man die pasteten Hafelen
    24: machen soll
    25: Nimb 2 hendvol schen mel darein schlag
    [264v]
    01: 2 Aÿr vnnd thue ein guts schmaltz
    02: darein das als gross ist als ain Aÿ
    03: vnnd knits wol darein vnd wenn
    04: es zu dirr wolt sein so nimb ein
    05: wenig ain laues wasser vnd geus
    06: daran vnd diser taig muss vast wol
    07: gewurckt sein das er zech werd wol
    08: ain viertel stund lanng darnach ist
    09: der taig recht vnd ist der best zu den
    10: pasteten vnd dortten dann er ist
    11: vast gutt zuessen ist besser dann
    12: den man zu Hof macht vnd wenn
    13: der taig gerecht ist so nimb In zu
    14: pasteten oder dortten vnd richt den
    15: zeug dartzu wie hernach steet
    16: Anmischung der gewurtz
    17: A Curly bracket open.
    18: Nimb 8 lot Imber
    19: mer 4 lot pfeffer
    20: mer 4 lot muscatnuß
    21: 4 lot Negelen
    22: 3 lot Rorlen
    23: Curly bracket closed.
    24: Des alles stoss vndereinander vnd
    25: thue darunder Halb saltz souil des
    26: gewurtz ist nemblich 23 lot so nimb
    27: 11 1/2 lot Saltz so ist recht
    [265r]
    01: Auf ain andern weg pasteten
    02: zumachen
    03: Nimb 3 Aÿr ist er aber gross so nim 4 Aÿr
    04: vnnd ain wenig wasser das law seÿ
    05: vnd ain schmaltz des als gros seÿ als ein
    06: Aÿ vnd wurck In wie vorsteet vnd
    07: mach darnach ain hafen daraus vnd
    08: thue darnach darein was du wilt
    09: Wiltbret in pasteten einzumachen
    10: Nimb 3 Aÿr ein wenig wasser vnnd
    11: ein wenig schmaltz vnd ein wenig
    12: nachmel vnnd wurk den taig wol
    13: das er zech werd vnnd walglen In
    14: wie du wilt lanng oder rund vnd
    15: nimb das gespickt wiltpret vnd be=
    16: stree es wol mit saltz vnd pfeffers
    17: das wol ress werd vnd leg es In das
    18: heusslin vnnd ein wenig gehackteditorial expansion:  ̅en
    19: speck darzue vnnd bach es vber
    20: das sieden zwue stund darnach be=
    21: streich sie mit dem gelben vom Aÿ
    22: vnd lass wider erwarmen So wirt
    23: es recht ists ein Hass so seud In nit
    24: spick In nur ist es aber sonst ein
    25: wilpret so seud es vor vnd wann
    [265v]
    01: ein lemprat ist so seud In vor In
    02: essich vnnd wein Ehe du In einmachst
    03: vnnd lass erkalten vnd spiks darnach
    04: Kapponen vnd Hennen in
    05: Pasteten einzumachen
    06: Mach den Hafen wie vor stat vnd nim
    07: darnach ein kapponen odeditorial expansion:  ̕er hennen so
    08: seibers sauber ab vnnd aus als wann
    09: mans sonst kochen wolt Darnach nimb
    10: den Capponen oder hennen vnd hack
    11: Im den hals vnd die fuess ab dar=
    12: nach nimb die flugell fuess bauch
    13: vnnd alles wie mans sonst pflegt
    14: am tisch zuerlegen doch nit gar zer=
    15: schnitten vnd Ee du In zerlegeditorial expansion:  ̅en wilt
    16: so must du Im mit Ainem waidner
    17: den rucken flugel vnd fuess zerknisteditorial expansion:  ̅en
    18: auf vnnd auf darnach erst zerschnei=
    19: den vnd die flugel lesen wie oben
    20: steet darnach nimb den hafen
    21: vnd leg an boden dreÿ oder vier schnitz
    22: gutten frischeditorial expansion:  ̅en speck darnach das ge=
    23: wurtz an boden geseet mit A be=
    24: zaichnet darnach leg den kapponen
    [266r]
    01: oder Hennen darein vnd see Im ge=
    02: wurtz zwischeditorial expansion:  ̅en die flugel vnd wo du In
    03: zerschnitten hast vnd darnach oben dar=
    04: auf allenthalben darnach leg wider
    05: 5 oder 6 speck wann du nit speck
    06: hast so leg an sein statt guett frisch
    07: schmaltz darnach thue die deckin daruber
    08: vnd machs zue scheus In In Ofen vnd
    09: bleib darbeÿ bis sÿ aufgeet oder an=
    10: facht aufzegan vnnd wann du sichst
    11: das sie gnug ist auf gangen so mach
    12: ein Eisin nagel an ein langeditorial expansion:  ̅en stecken
    13: vnd stich ein loch damiten oben dar=
    14: ein oder die hitz zerpricht die pastett
    15: darnach muss sÿ zwu stund bachen
    16: vnd wilt du ain brue daran macheditorial expansion:  ̅en
    17: so nim ein Aÿ vnnd ein Agrest
    18: vnd klopff es wol aine aneinander
    19: vnnd geuss darnach oben zum loch
    20: durch ain trachterlin hinein Ehe vnd
    21: er gar bachen ist vnd thus darnach
    22: wider In Ofen vnnd lass In gar bacheditorial expansion:  ̅en
    23: vnd bestreich In mit dem gelben vom
    24: Aÿ ob du aber ein andere brue dar=
    [266v]
    01: an woltest machen so nimb mandel
    02: vnd krien vnd stoss vndereinander
    03: vnnd geus ein flaischbrue daran vnd
    04: geus oben hinein so wirtt es vast
    05: gutt doch muess mans wol sieden
    06: lassen Im Bachofen wie vorsteet
    07: Hener  Dauben oder Vogel in
    08: ain pastet zumachen
    09: Nimb honer dauben oder sonst vogel
    10: vnnd zerschneid sie nit wie den kap=
    11: ponen aber die fueß vnd flugel must
    12: du in erknisten man mag dreÿ oder
    13: vier höner dauben oder vogel In ain
    14: pastet machen was ains will man
    15: thuet Im sonnst gleich mit dem ge=
    16: wurtz speckh vnnd zumacheditorial expansion:  ̅en wie vor=
    17: steet dise pastet muss man 3/4 stund
    18: Im Ofen bachen lassen magst auch
    19: wol ain suppen daran macheditorial expansion:  ̅en nimb
    20: ain Aÿ vnd ein Agrest darein vnd
    21: klopffs wol durcheinander hast du
    22: kein Agrest so nimb ain sauren
    23: wein vnd geus oben hinein vnd
    24: lass In ain weil dar Inn sieden dar=
    [267r]
    01: nach ist er gerecht Nimb auch das ge=
    02: wurtz so mit A bezaichnet ist
    03: Wie man visch pasteten
    04: machen soll
    05: Nimb ain visch es seÿ ein karpff oder was
    06: es woll fur ain visch wilt du In gantz
    07: einmachen so schiep In darnach schneid
    08: In durch ab vber zwerch vff baiden seitteditorial expansion:  ̅en
    09: schnitz darein vnd thue In am bauch
    10: auf vnnd nimb die Gallen heraus
    11: vnnd nimb das gewirtz mit dem
    12: zaichen A doch soll mer saltz dartzue
    13: gebraucht werden wann zu dem
    14: flaisch darauf hab ein achtung dann
    15: die visch seind vil suesser dann das
    16: flaisch darvmb thue mer Saltz an das
    17: gewurtz wann du In gewurtzeditorial expansion:  ̅en wilt
    18: Darnach nimb den visch vnnd ge=
    19: wurtz In am Ersten vnder den flossen
    20: auf baiden seitten darnach nimb
    21: das Ingewaid heraus vnd gewurtz
    22: in Innwendig wol vnd das Inge=
    23: waid auch vnd thues wider In den
    24: visch vnd reib den visch darnach auß=
    25: wendig mit Gewurtz das wol ge=
    [267v]
    01: saltzen seÿ vnd In die schnitz auch der=
    02: gleichen darnach nimb den taig vnd
    03: mach ein braitten zelten fein dinn
    04: wie man die pfanzeltten macht doch
    05: gross genug das der visch dar Inn ligeditorial expansion:  ̅en
    06: kund vnd leg den visch vff den hal=
    07: ben theil vnd den andern theil vber=
    08: schlag auch doch ee du den vberschlechst
    09: so thue dreÿ oder vier batzen schmaltz
    10: vff den visch vnd darnach mach In
    11: zue vnd verwicklen In wol vnnd
    12: In der mitt mach ein lochlin darauf
    13: das man ain brue durch ain trach=
    14: terlin hinein giessen mug vnd scheus
    15: In In den ofen vnnd lass In bachen
    16: ist es ein grosser visch so darff er
    17: wol zwu stund zubachen ist er aber
    18: klain so darff er nur ein stund be=
    19: streich In mit dem gelben vom
    20: Aÿ also hast du beschaid von vischen
    21: Ein pastet mit zerschnit
    22: nen vischen
    23: Du must sie sieden vnd darnach stuck
    24: daraus machen als wolt man sie
    25: sieden darnach nimb den taig pa=
    [268r]
    01: steten hefen zumachen vnnd mach ein
    02: Runde pastet wie am ersten geredt
    03: ist vnnd see an boden gewurtz wie
    04: bey dem zaichen A steet darnach leg
    05: die Visch hinein vnnd ain wenig
    06: saltz oben darauff vnnd darnach
    07: das gewurtz vnnd ain gutten Batzeditorial expansion:  ̅en
    08: schmaltz oder zwen ob drauf vnnd
    09: mach In zue vnd thue In In In
    10: ain Ofen vnnd lass in ain stund
    11: bachen So nimb ain aÿ vnnd
    12: thue das weiss daruon vnnd thue
    13: ein gutten siessen wein daran
    14: vnnd klopffs wol durcheinander
    15: schits oben hinein durch ein trach=
    16: terlin vnnd thues In ofen vnd
    17: lass wol bachen editorial expansion: &cetc.
    18: zu allen pasteten soll man das gelb
    19: vom Aÿ vnd ein wasser nemen
    20: vnd wol durcheinander klopffen
    21: vnd damit bestreichen vnd Im
    22: Ofen wider umb erwarmen lassen
    23: so wirts fein braun editorial expansion: &cetc.
    24: Wan du ain Kuttin pa=
    25: stet wilt machen
    [268v]
    01: So nim den ersten taig mach ein
    02: runden hafen sampt der deckin dar=
    03: nach so nimb gutt kuttin schneid in
    04: 4 odes 6 stuck vnnd thue die kern
    05: heraus schels darnach vnd besteck
    06: ain Iedes besonder mit rorlen vnd
    07: negelen darnach nimb den hafen
    08: den du gemacht hast vnnd leg an
    09: boden zucker vnd gestossen Rorlen
    10: ain wenig darunder vnd dar=
    11: nach leg die kuttin schnitz neben=
    12: einander fol vnnd schitt zwue
    13: hend vol zucker oben darauf vnnd
    14: beschleuss den hafen vnd setz In
    15: ofen vnd lass ein stund bachen
    16: vnd ob du mer brue daran wilt
    17: machen So nim ein gutten
    18: siessen wein vnd zucker vnder=
    19: einander vnd geuss hinein vnd
    20: lass bachen vnd setz also warm
    21: auf den tisch
    22: Wann du ain Hausen in
    23: ain pastet wilt machen
    24: So nimb ein gesotten hausen vnd
    [269r]
    01: bestree in wol mit saltz vnd mit pfeffeditorial expansion:  ̕er
    02: vnnd leg In In den hafen vnnd ein
    03: gutt theil potterschmaltz Rorlen ne=
    04: gelen weinber vnnd zibiben vnd
    05: thue den boden darauff vnd bach
    06: es ein stund wilt du ein brue dar=
    07: an haben so nimb ein gutten wein
    08: vnnd thue ein Saffran darein vnd
    09: geus durch ein klain trachterlin hin=
    10: ein vnnd lass leniger bachen
    11: dann ander pasteten
    12: Birn pasteten zumachen
    13: So mach ein hafen wieuor anzaigt ist
    14: vnnd nimb darnach Regelbirn oder
    15: sonnst Birn wirff sÿ In ain
    16: glut vnd brat sÿ vnnd wann sÿ
    17: schier gepratten sind so thue sÿ In
    18: ain g kalt wasser so gat die schelff
    19: herab vnnd thue dieselben Birn
    20: In den hafen vnd thue daran
    21: weinber zucker Rosin Negelen
    22: Rorlen vnd mach es zu vnd bach
    23: es vnd bestreichs mit dem gelben
    [269v]
    01: vom Aÿ so ists recht
    02: Ein kelberin flaisch in ain
    03: pastet zumachen
    04: Seud ein kelberin flaisch vnd hack es
    05: fein klain vnd hack ein faisten
    06: Nieren darunder ein guttaill vnd
    07: wann es gehackt ist so thus In ain
    08: schussell vnd thue Imber Rorlen
    09: pfeffer weinberlen gutteditorial expansion:  ̅en siessen
    10: wein vnd zucker daran Ruer
    11: es aneinander wie ain muss
    12: bis das dinn wirtt vnd thue Aÿr=
    13: dotter von hört gesottnen Aÿren
    14: darein also ganntz wieuil du wilt
    15: thus darnach an die pastet s lass
    16: bacheditorial expansion:  ̅en 1 1/2 stund lang so ists recht
    17: Wann du ain pastet wilt
    18: machen von Höner oder vogell
    19: So mach am ersten den hafen wieuor
    20: dauon gemelt ist darnach nimb vogel
    21: als vil du haben wilt vnnd berait
    22: sie sauber vnd thus darnach In ainer
    23: pfannen vber mit wasser vnnd
    24: lass ein gutten sudt thon darnach
    25: thus herab In ain schussel saltz ein
    [270r]
    01: ain wenig vnd gewurtz mit Imber
    02: vnd pfeffer das sie wol ress seÿen
    03: vnd schwings In der schussell vmb das
    04: das gwirtz wol darein kumb vnd
    05: nimb darnach den hafen vnnd
    06: leg gehackten speckh an boden vnnd
    07: leg die vogell darnach fein nachein=
    08: ander In den hafen bis er gefult
    09: ist darnach thue den dotter von
    10: hortten Aÿren darein wieuil du
    11: wilt vnnd see weinberlen zibibeditorial expansion:  ̅en
    12: vnnd zucker darauf see es an bodeditorial expansion:  ̅en
    13: auch ehe du die vogel darein thust
    14: vnnd leg oben darauff gehackten
    15: speck darnach machs zu vnd bestreichs
    16: mit dem gelben vom Aÿ thue ein
    17: wenig ain Saffran darein vnnd
    18: lass bachen zwo stund lang dar=
    19: nach mach oben ein lochlin vnnd
    20: schitt ain Malfasier darein ett=
    21: wann ein halbe stund dauor ehe
    22: du anrichst so ist es recht vnnd
    23: thue Im de mit den hönern auch also
    24: Pastet von Capponen
    [270v]
    01: Wann du auf ein andere maÿnung
    02: Capponen In pastetten einmachen
    03: wilt So nim darzu gedörrt da=
    04: mast lemoni vnd ein gutt theil
    05: botter oder sonnst ain schmaltz vnd
    06: das gewurtz mit dem A bezaichnet
    07: magst auch wol nemen 2 Aÿr
    08: dotter vnd Rosenwasser
    09: Pasteten von Klainem ge=
    10: fugel zumachen
    11: Magst du auch gedorrt Damast nemen
    12: Imber pfeffer vnd Agrest wilt du
    13: es aber auff ein andere mainung
    14: einmachen so nim Rosenwasser
    15: 2 Äyrdotter Imber vnd botter ain
    16: wenig zucker vnnd wann die weis=
    17: sen Eÿsperssberlen send magst du
    18: auch darein thun ist fasst guett
    19: Ein pastet von Hamel=
    20: flaisch zumachen
    21: Nimb den hamelstotzen vnd lass In
    22: sieden das er schier halb gesotten ist
    23: thue In In die pastet oder hafen
    24: nim pfeffer vnd schmalz Rosin
    [271r]
    01: vnd denmenten Likely 'deymenten'. krautt lemoni vnd
    02: gedört damast Ochsen faistin ain
    03: quertlin suessen wein lass anderhalbeditorial expansion:  ̅en
    04: stund bachen
    05: Vogel oder höner pasteten
    06: zumachen
    07: Nimb vogel oder höner thus In hafen
    08: vnnd nimb gedörrt damast lemoni
    09: Imber botter ain gutten theil weiss
    10: Eÿsperbörlen vnd ein wenig wein
    11: lass ein gutteditorial expansion:  ̅en sudt addedstund bachen oder mer
    12: Wachtlen In pasteten zumachen
    13: Nimb die wachtlen thus In den hafen
    14: vnd nimb ain milch 3 Aÿr dotter
    15: weiss Rosen wasser Imber vnd botter
    16: lass ein stund bachen oder mer
    17: Ein pastet von schweinem
    18: Wiltpret
    19: Nimb ein schweine wiltpret lass ein
    20: sudt thon legs darnach In den hafen
    21: Nim Rosin denmenten Likely 'deymenten'. krautt oxen
    22: faistin dartzu negelen pfeffer Imber
    23: Muscatplue weiss geriben brott oder
    24: gebeet brot so auff einem Rost ge=
    25: beet ist waichs In ain gutteditorial expansion:  ̅en wein
    [271v]
    01: treibs alles miteinandeditorial expansion:  ̕er durch vnd geuß
    02: In die pastet wann sÿ ein weil ge=
    03: pachen ist laß ein gutte stund bachen
    04: oder mer
    05: Ein andere Kelberine pastet
    06: zumachen
    07: Nimb ain pfund kelberin flaisch 1/2 pfund
    08: Ochsen faisstin vnd thue daran Saff=
    09: ran negelen ain wenig muscatplue
    10: pfeffer Imber ain wenig zucker
    11: weinber weiss Eÿsperssbörlen oder
    12: weintrauben thue ein wein daran
    13: wans ein weil Im Ofen gestanden
    14: ist Es muess 1 1/2 stund bachen das
    15: flaisch muss man zuuor ain gutten
    16: sudt thon lassen Gibs warm zuessen
    17: Ein al In ain pastet
    18: zumachen
    19: Nimb den al zeuch Im die hautt ab
    20: mach stuck daraus nimb darnach
    21: die stuck lass ain sudt thon In ainem
    22: wasser vnnd saltz sÿ Nimb sÿ dar=
    23: nach vnd legs In den pastet hafen
    24: nim Rosin gedört damast weinber
    25: gestossen Muscatplue negelen pfeffer
    [272r]
    01: vnnd potter vnd ain wenig zucker vnd
    02: wann sÿ ain weil Im ofen gestanden
    03: ist So geus Agrest darein lass zwo
    04: stund bachen vnnd saltz sÿ
    05: pastet von ainem Salmen
    06: Nimb den Salmen seud In In ainem
    07: wasser vnd saltz In wie sunst nimb
    08: ein höchst stuck odes zwaÿ als vil als
    09: das andern brocks zu klainen stuckeditorial expansion:  ̅en
    10: thue es In den pasteten hafen nimb
    11: weinber zucker saffran wein Im=
    12: ber ain gutten theil botter lass ein
    13: stund bachen lass den haht vor sieden
    14: vnd saltz In wie sonnst
    15: Ain karpffen pastet
    16: So nimb den visch ganntz thue die schiep=
    17: pen daruon thue In auff vnd die gal=
    18: len heraus leg In In den pasteten
    19: hafen nimb lemoni gedört damast
    20: weinber Negelen pfeffer ein gutt
    21: thail ferios vnd saltz so ists recht vnnd
    22: lass zwo stund bachen
    23: Auff ein andere weiss Karpffen
    24: pasteten zumachen
    [272v]
    01: Schiep den visch vnd thue die gallen daruon
    02: leg In gantz In den pasteten hafen nimb
    03: prenten wein vill potter thus In ain
    04: kesselen lass wol aneinandeditorial expansion:  ̕er sieden vnd
    05: wann der visch Im Ofen ist so must auf
    06: den pasteten hafen ain trachterlin steckeditorial expansion:  ̅en
    07: den must alle weil darauff lassen
    08: so lanng er Im Ofen ist geus die brue
    09: darein es muss vil brue sein Das
    10: sÿ ganntz vol seÿ du solt In auch bacheditorial expansion:  ̅en
    11: 8 stund vnnd saltzen
    12: Ein höcht pastet
    13: Nimb den haht vnd schiep In vnd leg In
    14: In den pasteten hafen nim gedört da=
    15: mast lemoni ain guttaill Imber
    16: potter weinber Agrest zucker ein
    17: wenig Saffran lass 2 oder 2 1/2 stund
    18: bacheditorial expansion:  ̅en vnd saltz In
    19: Ein pastet mit forhenen
    20: Nimb den visch mach In gleich wie ein
    21: brattvisch nim saltz ein guttaill wann
    22: der visch siess ist nimb pfeffer auch
    23: ein guttaill vnd botter vnd besteck
    24: den visch mit gantzen Negelen lass In
    25: 3 1/2 stund bacheditorial expansion:  ̅en so ist es recht
    [273r]
    01: Wie man ein Osterfladen
    02: machen soll
    03: Nimb dreÿ Aÿr vnd mach den boden wie
    04: sonst vnd nimb darnach 12 Aÿr vnnd
    05: klopff sÿ wol vnnd thue ein geribes se=
    06: melmel darein wie zu ainem Bolster=
    07: lin das nit zustarck seÿ vnd 1/2 pfund
    08: weinberlen vnd vmb 4 pfening Botter
    09: schmaltz vnd schitt es auff den boden
    10: vnd bachs resch herab
    11: Ein Keß dortten zumachen
    12: Nimb ein gutten faissten suessen kess der
    13: nit Ress seÿ vnd reib In klain an aineeditorial expansion:  ̅m
    14: ribeÿsen thus In ain schussell als vil
    15: du machen wilt vnd thue daran halb
    16: Aÿr vnd halb schmaltz das frisch seÿ vnnd
    17: machs mit an das es ain dinner taig
    18: werd vnnd thue ein wenig schons mel
    19: daran nit zuuil vnd ruers In der
    20: schussell wol durcheinander vnd mach
    21: den taig nit zu dinn das du In dan=
    22: nacht vff dem boden behalteditorial expansion:  ̅en kundest vnd
    23: thue ein wenig zucker auf den boden
    24: das er fein gleich seÿ an der dickin
    25: durchaus vnnd thus In die pfannen
    [273v]
    01: vnnd lass fein sittlich bachen vnnd wann
    02: er bachen ist so see ein zucker darauff
    03: so ist er darnach recht
    04: Ein Mandeldortten zumachen
    05: Mach den boden wie vorsteet vnnd nimb
    06: zehen Aÿr vnnd ruer sÿ ein vnnd
    07: nimb ain vierdung mandel stoss sie
    08: klain vnnd Ruer die mandel darein
    09: vnnd zucker weinber lemoni vnnd
    10: ein quertlin Rom das es lind werd
    11: vnnd schitt es auf den boden vnnd lass
    12: fein sittlich bachen es ist genug auf ein
    13: tisch
    14: Ain Rom dortten zumachen
    15: So mach ein boden vnd raunfft wie an
    16: einem Osterfladen darnach nim 4 Aÿr
    17: vnnd klopff sie wol vnd nimb darnach
    18: ein schön mel vnnd Ruer es In die
    19: Aÿr bis trucken wirtt vnd ein wenig
    20: Saffran vnnd wenns also gemacht ist
    21: so schlag 12 oder 14 Aÿr darein ains
    22: nach dem andern vnnd lass steen
    23: Darnach so nimb zwu mass Rom vnd
    24: ain pfund botter schmaltz vnd thue das
    25: schmaltz vnnd Rom In ainer pfannen
    [274r]
    01: vber vnnd lass sieden vnnd wann er
    02: anfacht zusieden so schitt den obgemelten
    03: taig darein vnd ruer es wol vmb das es
    04: nit anbrinn darnach thus herab In ain
    05: schussell vnnd zuckers wol vnnd lass
    06: kalt werden darnach schitt es auff den
    07: boden
    08: Ain Mandeldortten auff ein an=
    09: dere weiß gemacht
    10: So nimb 2 Aÿr das gelb daruon vnnd
    11: Ein wenig geribes semelmel vnd ein
    12: bloss pfund mandel stoss sÿ klain vnd
    13: thue ein zucker vnd Rosenwasser
    14: daran vnnd ruer das alles durchein=
    15: ander vnnd wann es zu dick wer
    16: so nimb Rom ain leffel vol oder zwen
    17: vnd thu es auf den bodeditorial expansion:  ̅en vnd lass bachen
    18: Ein Mandeldortten vff ein an=
    19: dere mainung gemacht
    20: So nimb 1 ploss pfund mandel vnd stoss
    21: sie wol klain vnd wann sÿ anheben
    22: Olig zuwerden so thue ein wenig ro=
    23: senwasser darein das es wol daruon
    24: schmeckh vnd thues In ain schussell
    25: vnd nimb von 5 Äyren das weiss
    26: vnd ain wenig geribes Semelmel vnd
    [274v]
    01: ain Rom rier es als aneinander bis er
    02: dinn wirtt das er fleusst vnd schitt ain
    03: zucker auf das bodelin vnd lass fein
    04: sittlich bachen vnd wann er schier ge=
    05: bacheditorial expansion:  ̅en ist So nimb ain Rosenwasser vnd
    06: bestreich In mit vnd see ain zucker dar=
    07: ein so gewint er ain feins heittlin vnd
    08: schmeckt wol
    09: Ain Kreutter dorten zumacheditorial expansion:  ̅en
    10: Rest ein geribes semelmel In aim schmaltz
    11: vnd lass bachen weinber Rosina
    12: Imber Rorlen Maseron saluen pet=
    13: terling Rosmarin kerbelen krautt
    14: vnd mach es lind mit Aÿren vnd thue
    15: ein zucker darein vnd schitt es auf den
    16: boden vnd lass bachen
    17: Ein air dortten zumachen
    18: Nimb 1 seidlin Milch thus In ainer
    19: pfannen vber vnd klopff 6 Aÿr vnnd
    20: wann die Milch anfacht sieden so
    21: schitt die Aÿr darein vnd lass sieden
    22: wie ein Aÿr milch vnd thus darnach
    23: In ain suppenseihelin vnd lass er seck=
    24: nen darnach nimbs In ain schussell
    25: vnd Ruers wol vmb vnd thue zucker
    [275r]
    01: vnd Rom daran bis er fleusst vnd thus
    02: auf den boden vnd lass bachen
    03: Ein Rom dortten zumachen
    04: So nimb 1 quertlin Rom vnd 6 Aÿr vnnd
    05: klopff sÿ wol aneinander vnd thue ein
    06: zucker darein vnd thue ain wenig
    07: schmaltz In ainer pfannen vber vnd
    08: thue das schmalz widervmb heraus
    09: vnnd schitt ein geklopfft Aÿ darein
    10: vnd ein glutt darunder vnd daruber
    11: vnnd lass fein sittlich bachen biss es
    12: sich schneiden lasst so ist es recht du
    13: magsst auf ein dortten boden auch
    14: schutten wann du vor den Rom vnd
    15: Aÿr sieden lasst
    16: Ein gehackten Epfeldortten zumacheditorial expansion:  ̅en
    17: Dartzu nimb gutt wolgeschmach Epffel vnd
    18: schel sÿ vnd hack sie klain vnd thue sÿ
    19: In ain schussell vnd thue daran ein
    20: gutte hand vol klaine weinberlen ror=
    21: len vnnd Imber vnd ruers durchein=
    22: ander vnd nimb ain schmaltz thues In
    23: ainer pfannen vber lass haiss werden
    24: vnd schitt die gehackten Epffel darein
    25: vnnd rest sÿ dar Inn vnnd wann sÿ
    [275v]
    01: gerest sind so thues In ain schussell vnd
    02: thue zucker darein darnach mach den
    03: boden vnd schits darauf vnd mach ein
    04: deckin daruber vnnd wann er halb
    05: bachen ist so nimb In heraus vnd thue
    06: ain marckt aus ainem Ochsenbain dar=
    07: auf nimb ain gutt frisch schmaltz dartzu
    08: vnnd lass bachen bis er genug hatt be=
    09: streich In mit dem gelben vom Aÿ
    10: Ein Epfeldortten mit schnitzen
    11: zumachen
    12: Nimb gutt Epffell schneid aus ainem 8
    13: stuck darnach sÿ groß sind vnd ker sie
    14: In ainem mel vmb vnd bach sie aber
    15: nit so wol als sonnst Epffel schnitz
    16: darnach mach ein bodelin mit Aÿren
    17: vnd mit einem hohen renftlin vnd
    18: leg die Epffel schnitz darauf zunechst
    19: aneinander bis das bodelin vol wirtt
    20: darnach see weinberlen Rorlen zucker
    21: darauf darnach magst du wider
    22: ain glet Epffel darauf legen vnd
    23: wider weinberlen vnd Rorlen dar=
    24: auf legen vnd mach ein bodelin dar=
    [276r]
    01: uber vnd zerschneids wie du wilt mit
    02: ainem redlin darnach thus In ain dortteditorial expansion:  ̅en
    03: pfannen vnd lass bachen vnd bestreichs
    04: mit dem gelben vom Aÿ vnd richt es
    05: an Du magst die Epffel roh nemen
    06: vnd auf den boden legen In aller
    07: mass wie oben gemelt ist mit ge=
    08: wurtz vnd allem dann leg ein frisch
    09: schmaltz brecklen weiss darauf vnnd
    10: lass bachen
    11: Ein durchtriben Epfeldortten
    12: Nimb Epffel vnd dempff sÿ bis dus
    13: durch ein tuch treiben kanst darnach
    14: thus Inn ain schussell vnd thu Rorlen
    15: Imber vnnd zucker daran vnd schitt
    16: es auf den boden vnd lass sittlich bacheditorial expansion:  ̅en
    17: vnnd wann er halb bachen ist das er
    18: wol erstarcket ist So nimb ain Rosen=
    19: wasser vberstreich In den du magst den
    20: Birn oder kuttin dortten auch also
    21: macheditorial expansion:  ̅en vnd bestreicheditorial expansion:  ̅en
    22: Ain Birn dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
    23: Nimb gutt Birn schneid aus ainer 10
    24: oder 12 schnitzlen fein dinn darnach
    [276v]
    01: ker sÿ In ainem mel vmb vnd bach sÿ
    02: nur ein wenig mach ein bödelin mit
    03: Aÿren leg die Birn darauf allweg ein
    04: gelegg Birn vnd darnach Imber Rorlen
    05: vnd zucker vnd wideditorial expansion:  ̕er ain gelegg Birn
    06: du magst ain glegg zwaÿ oder dreÿ dar=
    07: auf thon darffst kain deckelin daruber
    08: machen darnach bach es fein sittlich
    09: In ainer dortten pfannen wann du
    10: anrichten wilt so lass vor sittlich vberschlageditorial expansion:  ̅en
    11: Ein vogelin dortten
    12: Nimb kleine vogelen als vil du wilt
    13: vnd berait sÿ auf das aller seuberst
    14: vnnd mach ein bodelin aus Aÿren vnd
    15: wasser vnnd an das bedelin ein hoheditorial expansion:  ̅en
    16: raunft zwen fingger hoh leg die vöge=
    17: len darein vnnd bestree sie mit Rer=
    18: len vnnd zucker vnnd pfeffer vnnd
    19: thue ein wenig schmaltz dartzue dar=
    20: nach mach ein feins deckelin daruber
    21: das ganntz ist vnnd wann es halb bacheditorial expansion:  ̅en
    22: ist so stupff ein kleins lochlin darein vnd
    23: geuss ain wenig wein darein vnd lass
    24: wol bachen vnd bestraichs mit dem gelbeditorial expansion:  ̅en
    25: vom Aÿ
    [277r]
    01: Ein leberdortten zumachen
    02: Nimb ein kalbs leber lass sie wol sieden
    03: hack sie fein klain nimb 4 saluenpletlen
    04: 3 steidlen maseran vnd vil spicanardj odeditorial expansion:  ̕er
    05: Rosen das es darnach schmeck hacks mit
    06: der leber nimb darnach ain halb pfund
    07: zucker zwen lefel vol pfeffer ain hand=
    08: vol geriben semelmel ein gutte handvol
    09: Mandel klain gestossen 9 Aÿr ein klain
    10: bröcklin schmaltz als vil man an ein
    11: wasser suppen thon maht dise stuck ruer
    12: wol aneinander bis es wol aneinandeditorial expansion:  ̕er
    13: kompt vnnd saltz ein wenig schitt es
    14: auff den boden vnd lass ein stund bacheditorial expansion:  ̅en
    15: nimb den vorgeschriben Mandel den
    16: halben theill thue ein Rosen wasser vnd
    17: ein zucker daran vnd wann der dortt
    18: schier gnug bachen ist so streich mit ai=
    19: nem finger den Mandel mit dem
    20: Rosenwasser gemach daruber auff das
    21: aller dinnest vnd lass In dann ein
    22: halbe viertl stund bachen so ist er recht
    [277v]
    01: Ein lungen dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
    02: Nimb ein kalbs lungen seud sie vnd hackh
    03: sie klain vnd schlag aÿr darein biss lind
    04: wirtt darnach Imber Rorlen weinber=
    05: len vnd zucker vnd wolschmeckende kreut=
    06: ter vnd thus daran darnach so schitt In
    07: auf ein boden vnd mach ein bodelin
    08: daruber vnd lass bacheditorial expansion:  ̅en vnd wenn er schier
    09: bachen ist so bestreichs mit dem gelben
    10: vom Aÿ vnd lass es gar bachen bis es
    11: genug hatt so ist es recht
    12: Ein weÿxel dortten zumachen
    13: So mach den boden wieuor vnd brockh die
    14: weÿxlen ab vnd thue die stain heraus vnd
    15: setz aine an die ander du magst mer
    16: dann ain glegg machen see vnden
    17: an boden vnd oben darauf ein gut=
    18: thail zucker vnd Rorlen vnd mach
    19: ein getterte deckin daruber vnnd
    20: bestreich es mit aim gelben vom aÿ
    21: vnd bach In
    22: Ein Rom dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
    23: Mach den boden vnd das renfftlin dreÿ
    24: finger hoch darnach nimb 10 Aÿr vnd
    25: klopff sie wol vnd thue daran ein mass
    [278r]
    01: Rom vnd ein zucker vnd klopff es wol
    02: durcheinander vnd lass den boden
    03: vor wol erstarcken vnd schitt das ob=
    04: gemelt darauff vnd lass bachen
    05: Du magst damast pflaumen grau=
    06: merlen auch wol In dortten macheditorial expansion:  ̅en
    07: doch schneid sie auff vnd zuckers wol
    08: vnd thus auf den boden vnd lass bacheditorial expansion:  ̅en
    09: Ein weinberlen dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
    10: Mach den boden wie vorsteet vnd be=
    11: stree den mit klainen weinberlen
    12: auff den blossen boden das er wol be=
    13: deckht werd vnd an ainem ortt als
    14: dickh als an dem andern vnd besees
    15: darnach mit Rorlen vnd zucker dar=
    16: nach mach ein dinns bodelin daruber
    17: vnd zerschneids wol vnnd wann er
    18: halb bachen ist so schitt ein wenig
    19: malfasier oder Rainfal daran vnd
    20: vberstreich In mit dem gelben vom Aÿ
    21: vnd lass In bachen
    22: Ein gehackten Birn dortten
    23: Nimb birn hack sie klain vnd ein
    24: geribens brott darein vnd rest es In
    [278v]
    01: In ainem schmaltz vnd thue Aÿr daran
    02: das es lind werd vnd Imber Rorlen
    03: zucker vnd weinberlen vnd schits vff
    04: den boden vnnd mach ein bodelin dar=
    05: uber vnd lass bacheditorial expansion:  ̅en
    06: Ein mandel oder Rom dortten
    07: Nimb 10 Aÿr klopff sie wol vnd thue
    08: daran 3 achtelen Rom vnd klopffs an
    09: die Aÿr vnd nimb 3 bötterlen schmaltz
    10: oder sonnst ein frisch schmaltz als vil als
    11: ein Aÿ vnnd lass aneinander sieden
    12: vnd thus herab vnd thue ein halb
    13: pfund gestossen Mandel daran riers
    14: vndereinander vnd thue zucker Rorlen
    15: vnd ein wenig weinberlen daran vnd
    16: schitts auff das bodelin vnd lass bachen
    17: bis es gnug ist
    18: Hernach volgt wie man allerlaÿ
    19: Baches vnd Erstlich ein gesotten
    20: Baches Bachen soll
    21: So nimb 10 oder 12 Aÿr halb souil Milch
    22: vnd mach ein taig dar aus mit guttem
    23: mel vnd mach In wie ein streiblin taig
    24: vnd thue ein schmaltz In ain dortten
    [279r]
    01: pfannen als vil als ein hennen Aÿ
    02: vnd schitt den taig darein vnd thue ein
    03: glutt darunder vnd daruber (doch nit
    04: zuuil) vnd lass In darInn bis er truckeditorial expansion:  ̅en
    05: wirtt das er sich lasst schneiden vnd
    06: wann er sich lasst schneiden so schneid
    07: schnitzlen daraus zwen finger lanng
    08: vnnd braitt vnd legs In ain schmaltz
    09: das nit haiss seÿ vnd bach es fein
    10: langsam Rittlen die pfannen vnd
    11: geuss Imer daruber mit ainem loffel
    12: das schmaltz
    13: Hennen kuchlen zubachen
    14: Nimb brettlen von den hennen hack
    15: sie klain vnd thue ein geribes brott
    16: darein vnnd ruers mit Aÿren an
    17: vnd thue weinberlen daran vnd setz
    18: mit ainem loffell In ain haiss schmaltz
    19: lass fein langsam bacheditorial expansion:  ̅en so ist es recht
    20: Mandaten zubachen
    21: So nimb Mandel stoss sie fast klain
    22: vnd stoss ein zucker daran das wol siess
    23: werd vnd thue ein Rosen wasser dar=
    24: ein vnd nimb ein Mandaten vnd
    [279v]
    01: streichs darauff auf das aller dinnest
    02: vnd thue ein ander mandaten daruber
    03: vnd trucks wol zu vnd schneid vier thail
    04: aus aim vnnd mach den Mandel nit
    05: zu dinn vnd nimb aÿr vnd wasser
    06: mach ein taiglin daraus vnnd gilbs wol
    07: vnd zeuch das obgemelt an den orttern
    08: dardurch eines roggenhalms gross vnnd
    09: mach das taiglin dinn wie zu den zog=
    10: nen schnitten vnd legs In ain haiss
    11: schmaltz vnd geus das schmaltz daruber
    12: Bachs resch herab so gand sÿ auff
    13: Mandaten Bachas zubacheditorial expansion:  ̅en
    14: So nimb Opffel oder Birn vnd schwem
    15: sÿ vnd stoss darnach wol In ainem Mor=
    16: ser vnd thue sÿ heraus In ain pfannen
    17: vnd thue ein wein trauben seltz daran
    18: auch Imber Rorlen vnnd zucker vnd
    19: thus vber das feur so gewint es ein
    20: farb streichs auf den Mandateditorial expansion:  ̅en deckh
    21: aine daruber vnd bestreichs an den
    22: orttern mit dem obgemelteditorial expansion:  ̅en taig das
    23: gelb ist vnd bachs Resch herab In ainem
    24: haissen schmaltz
    [280r]
    01: Hirschhorn zubacheditorial expansion:  ̅en
    02: Nimb sechs Aÿr klopff sie wol vnd dreÿ
    03: oder vier leffel vol zucker vnd Ruer
    04: ein gutt mel darein vnd mach In
    05: wie ain hasenörlen taig der wol ausge=
    06: wollen ist schneid ain stucklin darab
    07: das walgle ainer spindel lang vnd
    08: als dinn das es sich ainem hirschhorn
    09: thue vergleicheditorial expansion:  ̅en mit den zincklen vnnd
    10: bach es sittig In ainer pfannen mit
    11: schmaltz vnd so mans vff den tisch
    12: will setzeditorial expansion:  ̅en so soll man allweg 2 vnd
    13: 2 widereinandeditorial expansion:  ̕er setzen
    14: Aufgelaufen opffel vnd saluen zubacheditorial expansion:  ̅en
    15: Nimb mel vnd thue ein kalt wasser
    16: daran darnach ruer In gnugsam
    17: dickh vnd schlag In gar wol darnach so
    18: schlag ein Aÿ oder 3 darein nacheinandeditorial expansion:  ̕er
    19: das es ein wenig dinner seÿ dann
    20: ein streiblen taig will er zu dickh
    21: sein so schlag von ainem Aÿ nur das
    22: waiss darein vnd die Opffell sollen
    23: gross sein vnd rund geschnitten vff
    24: das aller dinnest vnd ker sÿ In ainem
    [280v]
    01: taig vmb vnnd nachmals aus [ei]supplied because: illegiblenem haissen
    02: schmaltz Resch gebachen vnd mit ainem
    03: löffell das schmaltz darauff gegossen so
    04: gand sie hoch auff
    05: Mundtschellen zubachen
    06: Nimb 8 Aÿr klopff sie wol vnnd souil
    07: Aÿr souil güggen mit milch genomen
    08: vnnd Ruer das mel darein mach In
    09: als dann als ain streiblen taig vnnd ein
    10: wenig schmaltz als gross als ein welsche
    11: nuss In ain pfannen vnd schitt den
    12: taig darein vnnd wann er sittig
    13: vff ainem gluettlin abgetrucknet ist
    14: vnd man den taig schneiden mag so
    15: schneid schnitzlen herab zwen finger lang
    16: vnd zwen finger braitt vnnd schneid
    17: zwaÿ schnitzlen nach der leng vnd 2
    18: nach der zwerch vnd bachs fein
    19: langsam vnd das das schmaltz nit
    20: haiss seÿ vnd das der taig warm
    21: bleib
    22: Ein Spritzen Baches zumacheditorial expansion:  ̅en
    23: So mach den taig mit ainem kalten
    24: wasser an der soll ein wenig dicker
    [281r]
    01: sein dann ain streiblin taig vnndt
    02: thue ein wenig schmaltz In ainer
    03: pfannen vber vnd thue den taig dar=
    04: ein vnd truckne In wol ab vnd wan
    05: er wol abgetrucknet ist so thue In In
    06: die schussell vnd schlag In wol oder stoss
    07: In In aim Morser vnd leg die
    08: aÿr In ein warm wasser darnach
    09: es vil taig ist vnd schlag ains nach
    10: dem andern darein bis er wirtt
    11: das man In durch ein spritzeditorial expansion:  ̅en kan
    12: thon darnach soll man den In die
    13: pfannen zwaÿ odeditorial expansion:  ̕er dreÿmal Rings=
    14: weiss vmbhertrucken so wirtt es ein
    15: drifacher Ring vnd lass fein sittig
    16: bachen
    17: Ein Airmilch zubachen
    18: So seud ein Airmilch starck vnd thue
    19: sÿ In ein tuch vnd ain teller vnnd
    20: stain darauff das sÿ trucken werd
    21: vnd schneid darnach schnitz daraus
    22: vnd kerss In ainem mel vmb vnd
    23: bachs Im schmaltz du magst In ainem
    24: pfeffer odeditorial expansion:  ̕er warein du wilt macheditorial expansion:  ̅en
    [281v]
    01: Sackkuechlen zubachen
    02: Nimb als vil wasser als Aÿr vnd mach ein
    03: dinnen taig daraus dinner dann ein
    04: streiblen taig vnd thue In In ain seck=
    05: lin vnd leg In In ain siedigeditorial expansion:  ̅en hafen mit
    06: wasser vnd lass sieden vnnd wann er
    07: ein gutte halbe viertl stund gesotteditorial expansion:  ̅en hatt
    08: so thue das secklin heraus vnd greiff
    09: mit ainem finger darein wann der
    10: fingeditorial expansion:  ̕er dar Inn stecken mag so thue In
    11: aus dem secklin vnd schneid In wie
    12: man aber ab ainer Semel schneidt
    13: In der mitt voneinander vnd In
    14: ain kiels schmaltz Ruer die pfannen
    15: vast wol so kleubt es fein auff vnd
    16: bach sie gemach vnd mach ein sack der
    17: oben weitt seÿ vnnd vnden eng vnd
    18: stilb den sack auff vnd bach sÿ ge=
    19: mach vnd thues also gantz heraus
    20: Morser Kuechlen zubachen
    21: So nimb die Aÿr vnd geuß ein kalts
    22: wasser daruber vnd nimb die Aÿr
    23: vnd heb sÿ vber ein warms wasser
    24: das sie warm beleiben doch das sie nit
    25: ersticken Darnach so thue ein wasser
    [282r]
    01: vber vnd saltz vnd schmaltz vnd lass siededitorial expansion:  ̅en
    02: wie ein suppen vnd nimb ein guts
    03: mel vnd see es darein vnd ruers mit
    04: dem loffelstil vmb vnd setz es dann
    05: bald ob dem feur vnd zertreib die
    06: knollen vast wol thue es dann wideditorial expansion:  ̕er
    07: vber das feur vnd trucknes wol ab
    08: ob dem feur vnd kers offt vmb vnd
    09: wann du In wol getrucknet hast so
    10: setz In herab vnd thue In In ain
    11: ander pfannen vnd schlag Aÿr
    12: darein ains nach dem andern vnd
    13: treibs vmb biss der taig glatt wirtt
    14: vnnd wann du die Aÿr darin wilt
    15: schlagen so wesch sÿ wol ab vnd das
    16: das wasser nit In den taig tropffnet
    17: weder ab den henden noch ab den
    18: Aÿren vnnd mach den taig fast
    19: glatt zech wie ain wax vnd mach
    20: In nit zudinn wenn du In ein
    21: wilt legen so naig die pfannen
    22: mit dem taig vnd wenn der taig
    23: ein wenig ring ist so ist er recht
    24: an der sterckin so leg In mit ainem
    [282v]
    01: Eÿsin loffell In ain kiels schmaltz vnnd
    02: bach sie fein langsam vnnd wenn sÿ
    03: auffklieben so ker sÿ vmb auf die klufft
    04: es werden sonnst zwaÿ daraus nimb
    05: den taig als gross als ein hennen Aÿ
    06: vnd leg In in die pfannen
    07: Brietten kiechlen zubachen
    08: Nim ain siedigs haiss wasser saltz vnndt
    09: schmaltz wie ein suppen vnd thue ein
    10: mel In ein schussell vnd geuss dasselbig
    11: wasser daran vnd ruer es fast wol an
    12: vnd mach In glatt vnd brue In wol
    13: starck ab vnd nimb ein Aÿ vnd legs
    14: In ain warm wasser das sÿ warm
    15: werden schlag allweg zwaÿ Aÿr darein
    16: biss er recht wirtt ruer den taig fast
    17: vnd mach in als dinn als ein dinns
    18: kinds muess thue den taig auff ein
    19: Teller vnd setz feine kuechlen In ein
    20: haiss schmaltz mit einem kl kuehlen
    21: Eÿsen oder mit ainer hausscher
    22: Honerderm zubachen
    23: Nimb mel souil du macheditorial expansion:  ̅en wilt das sÿ
    24: gutt seÿen vnd machs mit einem
    [283r]
    01: kalten wasser an das der taig ein wenig
    02: dinner seÿ dann ein streiblen taig
    03: vnd rest in wol ab das er wol trucken
    04: seÿ vnd mach In darnach mit Aÿren
    05: Ring vnd glatt vnd thue In darnach
    06: auf ein teller vnd legs In ain haiss
    07: schmaltz bachs resch herab leg die Aÿr
    08: In ein warm wasser
    09: Honerderm zubachen
    10: So mach den taig wie zu den brietten
    11: kuechlen mach In aber dinner das er
    12: durch das trachterlin kund geen Dar=
    13: nach thue ein schmaltz In ainer pfan=
    14: nen vber vnd lass haiss werden vnd
    15: thue den taig In ain trachterlin da
    16: das klain fingerlin dardurch gath vnd
    17: so es ring weiss zwaÿ oder dreÿmal In
    18: der pfannen Rumb ist So nimb 2
    19: scheifelen kers mit vmb vnnd nimbs
    20: mit heraus
    21: Schneballen oder Nestell zubacheditorial expansion:  ̅en
    22: So mach den taig wie zu den hasenor=
    23: len vnd walglen bletz daraus als brait
    24: als ain Teller vnd schneid 8 oder 10 schnitz
    [283v]
    01: nach der leng In ain blatz darnach du sie
    02: gross wilt haben vnnd hebs dann mit ainer
    03: spindel auff allweg ains auff vnd ains
    04: nider vnnd leg es Inn ein warm schmaltz
    05: bachs resch herab das sÿ nit braun werden
    06: so send sÿ recht editorial expansion: &cetc.
    07: Guet Keß Krapffen zubachen
    08: Nimb zwaÿ Aÿr so machstu 15 krapffen dar=
    09: aus vnnd nimb ain wenig milch vnnd
    10: thue ein Saffran darein vnnd thue dar=
    11: nach milch vnnd Aÿr zusamen vnd mach
    12: ein taig daraus vnnd will sÿ aus vnnd
    13: walgles dinn vnnd saltz nit vnd nim
    14: 8 Aÿr Reib ein kess vnd brot vnd nimb
    15: brot zway thail vnnd kess ein theil vnnd
    16: Ruer die 8 Aÿr vnnd saltz ein wenig
    17: vnnd thues darnach In den gewalgleteditorial expansion:  ̅en
    18: taig vnnd schneid sÿ mit ainem red=
    19: lin vnd bachs darnach In ainem schmaltz
    20: Ruer sÿ Imer dar vmb das nit verbrin=
    21: nen
    22: Mandel krapffen zubachen
    23: Nimb Mandel souil du macheditorial expansion:  ̅en wilt stoss
    24: sÿ klain vnd stoss zucker darein vnd
    25: geuss ain Rosen wasser darein
    26: vnd mach den taig wieuor vnd walg=
    [284r]
    01: len In vil vnnd mach den Mandel darein
    02: vnnd schneid es mit ainem scharpffeditorial expansion:  ̅en messer
    03: oder redlin vnnd bachs fein langsam
    04: vnnd nit haiss
    05: Ein gefess vmb den dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
    06: Nim den taig mach In wie ein hasen=
    07: örlen taig vnd will In aus vnnd
    08: walglen In auf das aller dinnest
    09: vnd legs darnach 10 od 12 mal vber ein=
    10: ander vnnd schneids auf das aller klai=
    11: nest vnnd thue ein schmaltz In ain
    12: pfendlin vber das feur vnnd zettlen
    13: das geschnitten ain wenig darein vnd
    14: trucks wol zusamen mit ainem loffell
    15: bachs resch herab das sie nit braun werdeditorial expansion:  ̅en
    16: vnnd legs vmb ein dortten
    17: Ein Mandaten addedmodel Bachas
    18: Nim Aÿr souil du wilt klopff sie wol
    19: vnnd thue ein wenig wein darein
    20: darnach so Ruer ein Semel mel dar=
    21: ein vnnd lass durch ein suppenseihelin
    22: lauffen das es fein glatt werd vnd
    23: mach In nit dick dann er muss zu
    24: den gossnen Modeln dinner sein dann
    25: zu den tuncken vnd gilb den taig dar=
    [284v]
    01: nach thue ein schmaltz In ainer pfannen vber
    02: vnnd lass haiss werden vnnd leg den model
    03: darein das er haiss werd vnnd geuss den taig
    04: daruber ab oder tunckh In ein vnnd truckne In
    05: beÿ dem feur ab vnnd thue In In das schmaltz
    06: vnnd bach In resch herab das er nit braun
    07: werd vnnd truckne den model vor an eim
    08: saubern hader eche du In eindunckest editorial expansion: &cetc.
    09: Weissen Streiblen zubachen
    10: Nim das weiss von den Aÿren thue den dottor
    11: dauon vnnd nimb ein leffell vol wasser vnd
    12: mel vnnd ruers wol vndereinander vnd mach
    13: es glatt vnnd thue ein zucker In den taig das
    14: es wol siess seÿ mach in dicker dann ein streib=
    15: len taig vnnd rier In fast wol vnnd nimb
    16: ein hafelin vnd mach 8 oder 10 locher darein
    17: die vngeuerlich ein solliche Sketch: Circle shape weittin Haben
    18: vnnd sees In das haiss schmaltz vnd mach
    19: lang strich als weit die pfannen ist sees dinn
    20: ein mach ein scheifelin das drey finger brait
    21: seÿ das scheifelin muss gebogen sein das man
    22: das Bachas daruber biegen kind vnd kerss mit
    23: vmb vnnd nems mit heraus vnd wann
    24: du es ausnimbst so greiff mit der hand auf
    25: das bachas vnnd beug es vber das scheifelin
    26: das es schier gar zusamen gang vnd setz es
    [285r]
    01: auff ein bret ains nach dem andern vnnd
    02: wann das schmaltz zuhaiss ist so setz herab vff
    03: den herd das nit braun werd vnnd setz dann
    04: allweg zwo gegeneinander In ein schussell
    05: mach es In die hoch wie ein zucker huett
    06: Morscher kuechlen zubachen
    07: Nimb ein quertlin wasser vnnd seuds thue ein
    08: wenig schmaltz darein vnd seuds In einer
    09: pfannen vnd wans seudt so ruer ein mel
    10: darein vnd truckne In wol ab auf dem
    11: feur vnd thue In in ain morser vnd stoss In
    12: mit Aÿrn ab bis er wirtt wie ein brieten
    13: kiechlen taig darnach leg In mit einem
    14: loffell In ein haiss schmaltz vnd lass langsam
    15: bachen
    16: Ein Spritzen bachas zubachen
    17: Nim ein Milch In ein pfannen thues vber
    18: das feur thue ein wenig schmaltz darein
    19: vnd lass sieden vnd ruer ein Mel darein
    20: vnd mach In wol trucken wie ein brietteditorial expansion:  ̅en
    21: kuechlen taig vnd mach In darnach mit Aÿ=
    22: ren an vnnd mach In starck thue In dar=
    23: nach In die Spritzen vnd trucks In ein
    24: schmaltz das nit haiss seÿ rittlen die pfannen
    25: vnd lass bachen editorial expansion: &cetc.
    [285v]
    01: Wiltu Rafioli machen
    02: So nimb zway Aÿr vnd ein siedigs wasser
    03: vnd ein schön mel mach ein taig daraus souil
    04: du machen wilt will In wol vnd mach bletz
    05: daraus nimb ein Innber zucker vnd Rorlen
    06: see es auff den blatz vnd leg darnach ein
    07: marck von einem Oxen darauff vnd see das
    08: obgemelt wider darauff vnd bachs In einer
    09: dortten pfannen vnnd wann sie schier ge=
    10: bachen seind so bestreichs mit dem gelben vom
    11: Aÿ so ist es recht sie seind bald bachen schneids
    12: wie die krapffen
    13: Wafolen zubachen
    14: Nim 12 Aÿr klopff sÿ wol vnnd ein halbe mass
    15: siedige milch vnnd ein schussell mit gelassen
    16: potter vngesaltzen thues als vndereinander
    17: darnach thue ein loffell vol heffen darein
    18: vnnd ein schönmel ruers wol durcheinander
    19: setz auff den Ofen vnnd lass auffgeen Bachs
    20: darnach mit einem wafel Eÿsen
    21: Kaiserisch Stritzell zubachen
    22: Nimb ein kalt wasser vnd ruer ein gutt mel
    23: darein wie ein dicker streiblen taig darnach
    24: so nimb ein wenig schmaltz In ein pfannen
    25: vnd streich den taig Ins schmaltz so es warm
    26: ist vnd truckne den taig ab ob ainer glutt
    [286r]
    01: vast wol darnach thue den taig In ein schussell
    02: vnnd treib In wol mit Aÿren ab bis er als
    03: dick wirtt als gar ein dicker taig wie zu den
    04: brieten kuechlen darnach so lass In ston als
    05: lanng du wilt ein stund oder dreÿ es schat
    06: dem taig nichts vnnd so du bachen wilt so
    07: schlag ein gutten leffel vol heraus auff ein
    08: zinn teller vnnd nimb ein hackmesser vnd
    09: duncks Ins schmaltz vnd schneid als lanng
    10: stritzell wie lang du sÿ haben wilt vnd
    11: das schmaltz soll nit haiss sein vnnd bachs
    12: nun auff einer glutt vnnd geuss stetigs
    13: mit einem Eÿsin loffell schmaltz auff die
    14: stritzell so klieben sÿ fein auff stoss die Aÿr
    15: In eim morser darein
    16: Ein ackerman zumachen
    17: Item nimb Trockenwurtz oder gelb Gilgen
    18: wurtz die da wachsen In den weihern die
    19: Rot an der wurtz seind vnd schöll sÿ schon
    20: das kain schwartz daran bleib vnd schneid
    21: sÿ dann vber zwerch als dinn als ein
    22: kreutzer vnd thue dann die geschnitten
    23: wurtz In ein messin pfannen vnd das
    24: die wurtz dreÿ vierdung Ratlich hab
    25: vnnd geuss ein mass gutten Roten wein
    [286v]
    01: daran nach dem boesten vnd lass sie sieden
    02: als lanng biss der wein gar einseudt vnd
    03: thue sÿ dann aus der pfannen In ein mor=
    04: ser vnnd stoss sie nit zuklain vnd nimb In
    05: die dreÿ vierdung wurtz zwu mass klerteditorial expansion:  ̅en
    06: zucker das ist vier pfund rohen zucker Ehe
    07: man klert vnd thue die dreÿ vierdung wurtz
    08: In den klerten zucker vnnd seud sie anein=
    09: ander ein halben viertel stund lang vnd
    10: nimb ein vierdung den bösteditorial expansion:  ̅en Imber der ge=
    11: sechelt seÿ vnd schneid den auff das aller
    12: dinnest so du kanst Item mer nimb 1 lot
    13: gutten zimerrorlach 3 editorial expansion:  ꝫquint parisskorner 3 editorial expansion:  ꝫquint
    14: langenpfeffer 3 editorial expansion:  ꝫquint galgant editorial expansion:  ꝫquint muscatnuss
    15: 3 editorial expansion:  ꝫquint Muscatpluet 3 editorial expansion:  ꝫquint negelen 3 editorial expansion:  ꝫquint Cardamo=
    16: mi 3 editorial expansion:  ꝫquint kobeblach die stoss alle klain zu pul=
    17: uer die obgemelten gewurtz allen thue vnder
    18: den klerten zucker vnnd vnder die wurtz
    19: vnd ruer es wol vndereinander lass siededitorial expansion:  ̅en
    20: als lang ein hört bar Aÿr vnd thue es In
    21: ein glasierts geschirr so ist es gemacht
    22: Ein gebachen Imber zumachen
    23: So nimmb 1 pfund zucker vnd thue ein quert=
    24: len wasser daran vnd lass es wol sieden
    [287r]
    01: zwerch legs auff ein bret nacheinander thuss
    02: auff ein warmen Ofen ein tag vnd ein nacht
    03: das es fein abtruckne vnd hertt werd So ist
    04: es dann gemacht
    05:
    06:
    07:
    08:
    09:
    10:
    11:
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