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Cooking Recipes of the Middle Ages

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[15v]
recipe collection "Wo10a"
01: Before that, recipes against Lithiasis. Ain krefftige welsche seltzenn
02: zum gepratenns zu macheditorial expansion:  ̅en
03: Item nim die lebern vonn denn hennern
04: vnnd wann sy gesotenn sennd zwing sÿ
05: durch dar sÿ clain werdenn nim darnach
06: ain weisprot das waich Inn den marg []supplied because: overbinding
07: oder wenn du demi nit gehabenn magst
08: Inn ain wein thonn darunder ain wenig
09: esich vnnd Reib das clain Reib darnach
10: darunder souil abgezogenn manndels
11: als des prots vnnd lebern sein vnd Reib
12: es dann alles zusamen thu darunder
13: ein wenig gestosenns Imber vnd zimer
14: So ist die seltzenn gemacht wiltu dann
15: die Rot habenn so nim sandel wiltu das
16: grienn habenn so nim ampfer oder ain
17: annder kraut wiltu das plaw haben
18: nim gelostenn groß korenn pluemen editorial expansion: &cetc. [208v]
recipe collection "Wo10b"
01: From an anonymous recipe book.
02:
03:
04:
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12:
13:
14:
15:
16: Before that, three recipes for dental care. Von lezelten vnd eingemach=
17: tem Confect
18: Item wilt du lezelten pacheditorial expansion:  ̅en haissen leckber
19: So nimb ain geribnen z lezelten mach
20: ain taig daraus gleich ob du zwirbachen
21: woltest mach In dann praitt wie ain
22: andern lezelten vnnd schneid feine wögg=
23: len daraus klain oder gros wie du [209r] 01: wilt vnd bach sie dann ob ainer glutt
02: auff ainer krapffenpfannen vnnd
03: kers offt vmb das sie nit anprinnen
04: Nunnen krapfflen
05: Item Nunnenkrapfflen mach also Nimb
06: geriben lezelten thu zucker vnd zimetrör=
07: len daran darnach des lezelten vil ist
08: vnd nimb ain siedents honig vnd mach
09: ein starcken taig an vnd mach witzel
10: daraus als gross du dann die krapff=
11: len haben wilt vnnd lass sie ain gantzeditorial expansion:  ̅en
12: tag ligen darnach nimb ain waitzeditorial expansion:  ̅en
13: melb vnd mach ain taiglin mit aineeditorial expansion:  ̅m
14: kalten wasser an daraus mach ein
15: braitten pfanzelten vnd thue die
16: witzel darein vnd redels ab vnd thus
17: Inn ein pfannen auff ein glutt
18: vnd ruers Imeditorial expansion:  ̅mer zu weil sie hertt
19: werden das sie nit anprinnen
20: zwipachen lezelten
21: Item nimb 5 lot zimetrorlen 3 lot Ne=
22: gelen 4 lot Imber 3 lot pfeffer 6 quint
23: Muscatnuss das alles gestossen doch nit [209v] 01: zuclain Nimb dann 1 pfund zucker
02: leg den In ain quertlin Maluasier
03: oder ein wenig mer vnd nimb dar=
04: nach ein mass honig setz vber ein feur
05: lass zergeen vnd verfaimbs wol lass
06: dann ein wenig Erkulen vnd thue
07: dann den zucker mit sambt dem Mal=
08: uasier Inn das honig vnd darnach das
09: obgemelt gewurtz vnd knets wol mit
10: den henden walgs dann mit ainem
11: lezelten melb vnd mach In wie ain
12: andern lezelten
13: Ein schlechtern lezelten
14: Nimb zimetrorlen vnd Imber Iedes 4 lot
15: muscatnuss vnd Negelen Iedes 2 lot
16: Parisskorner 2 lot oder nimb fur das
17: 1 lot parisskorner 1 lot pfeffer vnndt
18: mach In wie obsteet
19: Wie man die Nurmbergeditorial expansion:  ̕er
20: lezelten machen soll
21: Item nimb 3 mass des besteditorial expansion:  ̅en honigs thus
22: Inn ain Neuen Hafen der vor abgesotteditorial expansion:  ̅en
23: ist mit ainem frischeditorial expansion:  ̅en wasser damit er [210r] 01: nit schmeck setz den Inn ain glut vnd
02: lass das honig dar Inn ergeen vnd so es
03: Ergangen ist soll man darein thun 3
04: pfund Hupschen zerstossnen zucker vnd
05: vndereinander rueren vnd sieden
06: lassen so lang als ain Aÿ darnach
07: soll man haben schön melb vff das bösst
08: vnd thue das Inn ain schone multern
09: vnd oder schäfflein vnd geus das ge=
10: sotten honig mit dem zucker darein
11: vnd thue die hernach geschribnen
12: wurtzen darein vnd ruers alles
13: wol vndereinander vnd wurcks aus
14: wie ain laib prott vnd alssdann
15: tails aus Inn clain oder gross lekucheditorial expansion:  ̅en
16: vnd lass pachen editorial expansion: &cetc.
17: Erstlich nimb 14 lot der bossten zimet=
18: rorlen 12 lot gutten Imber der gewa=
19: schen seÿ 7 lot gutter Muscatnuss
20: 2 lot Negelen die alle In 4 stuckh ge=
21: schnitten 1 lot Cardamuemlen
22: 1 lot Galgat 1 lot parisskorner 1 lot
23: pfeffer dise gemelte 4 stuckh clain [210v] 01: gestossen 2 lot Coriander die lass gantz
02: Seind dann alt lekuchen verhanden die
03: mag man reiben vnd dasselb melb
04: auch zu dem andern thun So dessen
05: vil were von notten der wurtzen auch
06: destermer oder minder zunemen Nach=
07: dem sie vor wol oder vbel gewurtzt werdeditorial expansion:  ̅en
08: zwipachen lekuchen
09: Item nimb des bossten honigs vnd mach
10: ain lekuchen daraus mit schonem waitzen=
11: melb vnnd wann er gepachen ist so
12: reib In fein clain an ainem Ribeisen
13: vnd reed das grob daraus Inn disen
14: lekuchen bedarffst du nichts nemen
15: dann honig vnd mel Darnach nimb
16: ain seidlin honigs auffs bösst so du es
17: gehaben magst setz auff den ofen lass
18: zergeen vnnd wirck dann den gerib=
19: nen lezelten Inn das honig das ein
20: feiner faisster taig daraus werd
21: mer nimb ain pfund zucker wurck
22: es auch darein vnnd wann der taig
23: zuleen wolt werden von dem zucker [211r] 01: so wurck mer geribens lekuchen darein
02: das der taig wol vest werd darnach
03: wurck dise nachgeschriben wurtzen dar=
04: ein
05: Nemlich
06: 6 lot Imber 6 lot zimetrinden 2
07: lot Muscatnuss 2 lot Negelen 1/2 lot
08: Cardamuemlen
09: Ein wenig Enis vnd ein wenig
10: Corianders vnd wann er gepachen
11: ist So leg In Inn ain keller bis er
12: waich wirtt editorial expansion: &cetc.
13: zucker lekuchen zemachen
14: Item wann du der bossten zucker le=
15: kuchen wilt machen So nimb zu ai=
16: nem pfund zucker 1 quertlin honigs
17: 1 vierdung Imber 1 vierdung
18: zimetrinden 2 lot Muscatnuss ein
19: wenig Coriander lass den zucker vnd
20: honig vndereinander sieden als lang
21: als Aÿr vnd nicht lenger darnach
22: wurff das mel darein vnd darnach
23: die wurtzen [211v] 01: Species Bertholdi
02: Nimb zimetrinden 2 lot Galgant Ne=
03: gelen vnd Imber Iedes 1 lot Tormentill
04: Muscat Saffran vnd Calmuss Iedes
05: 1/2 lot vnd zucker als vil man will
06: Ein anders
07: Nimb zimetrinden 3 lot Imber 1 1/2 lot
08: Negelen Muscat vnd langenpfeffer
09: Iedes 1/2 lot Saffran 1 1/2 quint Muscat=
10: plue Cardamuemlen Galgat pariss=
11: korner vnd zitwan Iedes 1 quint
12: zucker wieuill man will
13: Ein anders
14: Nimb zimetrinden 4 lot pfeffer 1 1/2 lot
15: parisskorner Negelen Galgat
16: Cardamuemlen vnd Saffran Iedes
17: 1/2 lot zucker wieuil man will
18: Ein ander Species Bertholdi
19: Nimb zimetrinden 2 lot Imber vnd
20: parisskorner Iedes 1 lot Muscatnuss
21: 1/2 lot Galgat vnd Cardamuemlen Iedes
22: 1 quint Saffran 1/2 lot zucker ain
23: pfund [212r] 01: Ein vast gutt Triet zumachen
02: Item nimb hönermäglen 1 lot Mastix
03: Galgat Imber Calmus Negelen
04: vnd dirr deumenten Iedes 1/2 lot Rot
05: korallen zuberait zimetrinden Mu=
06: scatplue vnd parisskorner auch Iedes
07: 1/2 lot zucker 1 pfund
08: Ein anders In sonderhait
09: Nimb honermaglen 1 lot zimetrinden
10: 1/2 lot Galgat lignum Aloes parisskor=
11: ner langenpfeffer kurtzenpfeffer
12: vnd Rot korallen zuberait Iedes 1 quint
13: zucker 1 pfund editorial expansion: &cetc.
14: Ein anders
15: Nimb Honermaglen 1 lot zimetrinden
16: 2 lot Galgat Imber langen pfeffer
17: Cardamuemlen Muscatplue vnd Rot
18: korallen Iedes 1/2 lot Negelen vnd
19: parisskorner Iedes 1 1/2 quint zucker
20: wieuil man will
21: Ein anders Insonderhait
22: Nimb zimetrinden 5 lot Negelen 2 lot [212v] 01: Imber 4 lot Muscat 1 lot Mastix lig=
02: num Aloes Rot korallen zuberait
03: vnd honermaglen Iegklichs 1 quint
04: 2 pfund zucker
05: Ein anders Triet
06: Ist vast gutt wermett den Magen
07: macht gutte dewung sterckt das hirn
08: vnd die Natur vnd krefftigt die glideditorial expansion:  ̕er
09: nimb auff 1/2 pfund zumacheditorial expansion:  ̅en 1/2 lot Imber
10: Galget Calmus deumenten vnd
11: Maseran Iedes 1 quint Muscat zimet
12: Negelen Cubeben vnd Cardamuem=
13: len Iedes 1/2 quint ein drittaill von ai=
14: nem quint langen pfeffer ain lot
15: veÿelwurtz 1/2 pfund zucker editorial expansion: &cetc.
16: Dise stuckh hatt Iegelichs sein auslegung
17: Der Imber sterckt den Magen ist gutt
18: fur die enge vnd kälte der prust vnd
19: fur den husten vnd dienet dem kalteditorial expansion:  ̅en
20: magen vnd entschleusst den Massgang
21: verzert die vbrige feuchtigkeit Im leib
22: Der Galgat krefftigt die dewung des
23: Magens sterckt das Hertz vnd vertreibt [213r] 01: die wind Im Magen
02: Calmus ist gutt dem Magen vnd
03: dem Hertzen vnd krefftigt die sinlichait
04: des hirns
05: Deumenten seind gutt dem Magen
06: macheditorial expansion:  ̅en wol dewen vnd sterckeditorial expansion:  ̅en die Natur
07: Maseran sterckt das hirn krefftigt das
08: Hertz vnd macht frölich gepluett
09: Muscat wehret den dempffen so aus dem
10: magen Inn das haupt auffgeen vnd
11: wehret auch den flussen die vom haupt
12: geen
13: zimet krefftigt das hertz das hirn vnd
14: gesicht rechtuertigt die dewung vnd
15: vertreibt alle faule Materj
16: Negelen stercken das hertz hirn vnd gesicht
17: macht gutte dewung vnd benimbt
18: das prechen
19: Kubeben seind gutt dem Magen fur=
20: dert den Harn vnd wehret dem gries
21: vnd krefftigt das hauptt öffnet die lebern
22: vnd das Miltz vnd ist gutt fur die
23: gelsucht [213v] 01: Cardamuemlein machen gutt dewung
02: wehren den onmachten des Hertzens vnd
03: wöhert dem vnlust vnd wulen so mans
04: nuechtern Isset
05: Langerpfeffer rechtuertigt die dewung
06: des Magens arbait zum Stulgang
07: vnd verzert die feuchtigkait Im menscheditorial expansion:  ̅en
08: vnd die wind Im magen daraus der
09: grim kombt editorial expansion: &cetc.
10: zucker ist gutt wider die schmertzen
11: der prust vnd macht feucht die dirren
12: prust wem das haupt wee thutt von
13: Haissen sachen lindert zu dem Stul
14: vnd hilfft fur den durst editorial expansion: &cetc.
15: Triet fur den Schwindel
16: Nimb kubeblen parisskorner Cardamuem=
17: len vnd Galgat Iedes 2 quint Calmus
18: Coriander weissen Imber vnd zimet=
19: rorlen Iedes 1 quint das alles clain
20: gestossen vnd 1 1/2 vierdung zucker das
21: alles misch vndereinander
22: Species Bertholdi [214r] 01: Zum flaisch vnd aller speis auch zun
02: vischeditorial expansion:  ̅en vnd so Iemand das essen erlai=
03: det ist es macht auch wol dewen Item
04: nimb zimetrorlen 4 lot Imber 2 lot
05: langenpfeffer Galgant vnd parisskor=
06: ner Iedes 1 lot Negelen Muscat
07: kubeben vnd Muscattplue Iedes 1/2 lot
08: Saffran 1 1/2 lot dise stuck alle stoss gar
09: clain vnd see es durch ain sib vnd
10: geuss dann ein halbs wuncklin oder
11: dreÿ leffel vol prant wein daran
12: vnd lass auff ainem ofen dirr werdeditorial expansion:  ̅en
13: vnd netz es ain mal oder zwaÿ mit
14: dem prantwein darnach du es dann
15: starck wilt haben vnd wann du
16: das alles thust so stoss 24 lot zucker
17: vnd misch es vnder das addedalles also ist es
18: berait vnd wann du es prauchen
19: wilt so thue ein wenig Inn ain schusse=
20: lin vnd geus ein wein daran
21: Speties zun vischen
22: Nimb Imber Negelen zimetrorlen
23: muscat vnd Muscatplue Iedes ain
24: leffel vol vnd 6 leffel vol zucker das
25: alles wol vndereinander gemischt editorial expansion: &cetc. [258r]
recipe collection "Wo10c"
01: Wie man ain Met sieden soll
02: Nimb ein gantze Muscatnuß 2 lot Rorlen
03: alles klain geschnitten vnd In 4 mass
04: wasser gethon vnnd sieden lon bis
05: ain mass eingesotten ist darnach nimb
06: 1 quertlin geleutert Honig vnd thues
07: auch darein vnd lass sieden bis ain
08: seidlin eingesotten ist so thue In herab
09: vnnd lass In erkalten
10: Lezelten zumachen
11: Nimb 2 pfund zucker 4 lot Imber 5 lot
12: Rorlen 6 pfund lezelten mel vnd mach
13: ein lezelten daraus Nimb den
14: zucker thu in In zwo mass wasser
15: vnnd lass In sieden das nun ain
16: mass beleibt vnnd wirff den faim
17: daruon vnnd wann er gesotten ist
18: so thue das gewurtz vnd lezelten mel
19: darein vnd mach den lezelten dar=
20: aus wie du In haben wilt lanng
21: oder rund vnnd am boden stupff
22: In voller lochlen so wirt er nit speckig
23: In ain Honig lezelten von 2 mass
24: must du auch souil gewurtz haben
25: vnd an ain mass Honig ain mass
26: wasser vnd einsiededitorial expansion:  ̅en lon das nun
27: ein maß bleib [258v] 01: Wann du krapfflen machen
02: wilt so thu Im also
03: Nimb zu ainer mass Honig oder ainem
04: pfund zucker das obgemelt gewurtz
05: vnnd mach feine kugelen darnach
06: nimb ein gutt schen mel ain frisch
07: wasser mach ein taig daraus vnd
08: will In wol vnd walglen fein dinn
09: Bletz vnnd leg die kugelen darein
10: vnnd schneid sie mit ainem krepfflen
11: Eiselin ab vnd bach sie In ainer
12: Tortten pfannen vnnd reib sie mit
13: ainem flederwisch vmb
14: Nurmberger lezelten
15: zumachen
16: Nimb i 1/2 pfund zucker 7 lot Rorlen 4 lot
17: Muscatnuss 6 lot Imber 1 lot Negelen
18: 1 lot Cardamuemlach die gewurtz alle
19: außgepissen nach dem bösteditorial expansion:  ̅en darnach
20: so schneids in der grossin wie du
21: hieunden hören wirst vnd nimb dar=
22: zu ein halbe maß honig In ain
23: Neuen Hafen der geläst ist vnd mer
24: helt weder ein halbe mass vnd
25: setz In auf ain drÿfuss vnd lass das
26: Honig zergon vnd nimb darnach den [259r] 01: zucker vnd Ruer In ob dem feur dar=
02: ein (du must In klain stossen) vnnd
03: lass es also auf sieden vnd das nit
04: anbrinn vnd nit vbergang ruers
05: Imerzu vmb mit aim saubern koch=
06: loffel vnd das mel hat kein antzal
07: darnach nimb das honig In ain weit=
08: te schussell es darff nit lanng sieden
09: darnach see das mel darein vnd das
10: gewurtz vnd ruer es wol durchein=
11: ander darnach thue es aus der
12: schussel auf ein tisch vnd lass In
13: wol ausswircken In ainem mel du
14: waisst villeicht wol wie man sonst
15: lezelten macht vnnd wann er ge=
16: wurckt ist so mach taill daraus
17: Ein lezelten soll haben i 1/2 vierdung
18: vnd wurck darnach ein Iedes besondeditorial expansion:  ̕er
19: aus vnd machs In dem form wie
20: man Nurnberger lezelten macht
21: (werden aus dem gewertz 26 In 28)
22: lass bachen
23: Ein lautters Rosen
24: honig zumachen
25: Nimb ein gross Beckin dasselb Beckin [259v] 01: nimb dreÿ mal voller haber Rosen vnd
02: nimb dreÿ gutterlen frisch wasser thus
03: In ain pfendlen vber vnd lass sieden
04: vnd nimb ain drittaill rosen vnd
05: thus In ain Neues hafelen vnd geuss
06: das siedig wasser daruber vnd lass
07: vber nacht daran stan vnd truck es
08: durch ein tuechlin vnd lass den safft wideditorial expansion:  ̕er
09: sieden vnd geuß an den andern drit=
10: tail Rosen den dritten tag thue Im
11: auch also darnach nimb ein mass
12: honig schitt den ausgetruckten safft
13: darein bis er lautter wirtt so lass
14: ein stund stan so wirfft es ain faim
15: vber den thue mit ainem faim loffel
16: dauon vnd thus In ain glass vnnd
17: setz an die sonnen
18: Ein grob Rosenhonig zumachen
19: Nimb 300 kolrosen knöpff stoss sie klain
20: In ainem Morser vnd nim darnach
21: ein Mass honig vnd verfaimb es sau=
22: ber vnnd thue die gestossen rosen dar=
23: ein vnnd lass sieden als lanng
24: als ain hörtt Aÿ vnnd thus dar=
25: nach In ain buchslin [260r] 01: Weyxel seltz zumachen
02: Nimb die weÿxlen brock sie ab von den
03: stilen vnd trucks durch ain kupfferin
04: seichelin vnd den safft durch ein engen
05: durchschlag vnd thues darnach vber In
06: ainem kessell vnd lass sieden bis dickh
07: gnueg ist darnach thus In ain buchs
08: die weÿxlen sollen also roch durchtriben
09: werden
10: Kuttin laquerin zumachen
11: Schneid die kuttinen all In acht odeditorial expansion:  ̕er 10 schnitz=
12: len vnnd thus In ain kessell vnnd thue
13: wasser daran an 200 kuttinen 5 mass
14: wasser vnd lass dempffen bis das sie
15: lind werden darnach thus In ain seck=
16: lin souil du In ain press bringen
17: kanst vnnd press sÿ aus hastu aber
18: kain press so treib es durch ain grobes
19: tuch vnd lass den safft vber nacht ston
20: vnd thue In In aim kessell odeditorial expansion:  ̕er pfannen
21: vber vnnd lass In sieden zwu stund
22: bis du den zucker daran thust vnd
23: allweg 1 pfund zucker an 50 kuttinen
24: gethon vnnd lass es sieden vier stund
25: das es Imer In ainem gleichen sudt [260v] 01: seÿ vnnd mach nit ein gross feur dar=
02: under vnd ruer es vnder weil vmb
03: das es nit anbrinn vnd thue den loffel
04: heraus bis du es wider wilt vmbrue=
05: ren vnnd wann es 4 stund gesotten
06: hat so schlag ein wenig auf ain teller
07: heraus vnd lass erkalten vnd wann
08: es sich vom Teller lasst oder nimmer
09: am finger klebt so Hatt es gnueg vnd
10: so thues Herab vnnd schlags In die ledlen
11: vnd lass ain weilen ston so wirfft es
12: ain faim vber sich den zeuch her ab mit
13: ainem loffell
14: Das grob von den kuttinen
15: Nimb das grob von den kuttinen vnnd
16: schitt ain warm wasser daran vnnd
17: seud das wol vndereinander vnd treibs
18: durch ain engen durchschlag vnd thue
19: ein mass honig daran darnach es vil
20: ist vnd ain pfeffer das es ress werd
21: vnnd seud es dick vnd wann es wol
22: dickh ist so mach zelten daraus vnnd
23: truckne es wol aus mit ainem le=
24: zelten mel vnnd kers darnach In
25: Rorlen vmb vnd setz es auff das kan= [261r] 01: tenprett ain tag oder acht vnd lass es auf=
02: trucknen
03: Du magst auch damast vnd Eÿspersperlen
04: laquerin wol also einmachen allain
05: das du nit dempffen solt sonnder also
06: Roch durchtreiben vnd zuckern wie du
07: wilt
08: Wie man kuttinen in honig
09: einmachen soll
10: Nimb kuttinen vnd dempffs vnd schneid
11: vier theill aus einer kuttin vnd besteckh
12: sie mit Rorlen vnd Negelen vnnd
13: leg sie In ain bux vnd thue 1 mass gutteditorial expansion:  ̅en
14: wein vnd i1/2 pfund honig daran darnach
15: der kuttinen vill oder wenig sind vnd
16: lass wol anainandeditorial expansion:  ̕er sieden vnd schitt
17: das an die kuttinen
18: Nespilen in honig einzumachen
19: Schitt das honig vnd wein also roch an
20: die Nespilen vnd besteckh sie mit Ror=
21: len vnnd Negelen damast magst
22: du auch also einmachen du muest sÿ
23: aber vor derren die weixlen dessgleicheditorial expansion:  ̅en
24: vnd die schlehen auch dermassen
25: Weÿxlen in zucker einzumachen [261v] 01: Nimb 2 pfund weÿxlen vnd schneid In
02: die stil ab vnnd nimb darnach 3 vierdung
03: zucker vnd thues In ain pfannen vnd
04: nimb ain schussell mit wasser vnd thue
05: das weiß von ainem Aÿ darein vnnd
06: vier Aÿr guggen vnd klopffs wol
07: mit ainem beselin vnd so es ain schaim
08: gibt so blass In den zucker vnd wann
09: es anfacht sieden so schitt die weÿxlen
10: darein lass ein halbe stund sieden auf
11: ainer glutt vnd faims sauber ab
12: Ein zucker Rosat zumachen
13: Nimb die Rosenknopff vnd thus aus den
14: schelffen vnd schneid das gelb daruon
15: vnd das Rot ist gutt das stoss wol In
16: ainem Morser vnd stoss darnach erst
17: den zucker darein also magst du die
18: Rosen Maseran Juseplen Ispen
19: lauendel vnd was du wilt einmacheditorial expansion:  ̅en
20: wann du 1 lot krautt oder plumen
21: Hast so must du 3 lot zucker haben
22: vnd nicht minder Ehe mer
23: Stritzell zumachen
24: Nimb 3 pfund zucker 1 quertlin Rosen= [262r] 01: wasser vnd 1 quertlin lauendel wasser
02: thue es an den zucker vnd lass sieden
03: das es nit vberlauff vnd seud es bis
04: es sich fein von dem teller lasst lesen
05: vnd thue darnach daran Rorlen 2 lot
06: ebulirim This likely means Sambucus Ebulus. 2 editorial expansion:  ꝫquint Emblicorum This is Emblica officinalis, now Phyllantus emblica. 2 editorial expansion:  ꝫquint Roteditorial expansion:  ̅en
07: sandel 1 quint Rot Rosen 1 editorial expansion:  ꝫquint Rot koral=
08: len 1 editorial expansion:  ꝫquint Cubeben 1 quint Cardamomi
09: 1/2 editorial expansion:  ꝫquint muscatplue 1/2 quintli negelen 1 editorial expansion:  ꝫquint
10: muscatnuss 1 editorial expansion:  ꝫquint das alles darein geruert
11: vnnd das alles erkalten lassen vnd
12: auff ein hiltzin Teller gethon vnd auf
13: ain zinis teller mit ainem messer
14: geschnitten
15: Krepsauglen zumachen
16: Item nimb 1 vierdung fein zucker mer
17: 1 lot zucker Candÿ 1 editorial expansion:  ꝫquint feihelwurz 1 editorial expansion:  ꝫquint
18: Tragant dero ÿetweders stoss besonder
19: vnd ruer es als durch ain siblin die
20: veihelwurtz soll man vor klain schneideditorial expansion:  ̅en
21: ehe man sie stosst vnd wenn es ge=
22: stossen ist so nimbs als aneinander
23: vnd thue es In ain Morser vnd geus
24: dreÿ leffell vol mit Rosen wasser dar=
25: an vnnd lass es dann alles wol stossen [262v] 01: ain stund oder anderhalbe Ie lenger
02: man sie stosst Ie weisser sie werden
03: wann der zucker anderst gutt ist vnd
04: wan es alles gestossen ist so mach kleine
05: krepseglen daraus legs auf ainen weis=
06: sen pogen vnd lass trucknen
07: Krafftwasser zumachen
08: Nimb 3 lot Rorlen 3 lot Negelen 2 lot
09: muscatnuss 10 hend vol kol rosen 10 hend
10: vol weiss Rosen 7 hend vol laẅendel
11: plumen 2 hend vol Iuseplen daran
12: geuss ain mass maluasier das gewurtz
13: vnnd krautt stoss alles durcheinander
14: vnd thus In ain buchs vnd lass ston 9
15: oder 10 tag darnach brenss aus
16: Nimb 5 mass gutten wein 2 gantz Imber
17: zehen 40 Negelen 6 k Abbreviation unclear. rorlen 4 k Abbreviation unclear.
18: muscatplue spicanardÿ 2 hend vol
19: vnd so man es gar gutt will hon mag
20: man 2 muscatnus darein schneiden
21: vnnd lass es 6 oder 7 wuchen anein=
22: ander ston darnach brenn es aus
23: Eingemacht Kuttinen
24: Nimb kuttinen mach aus einer 4 schnitz [263r] 01: vnnd thues In ain Neuen hafen vnnd
02: die schelffen all vbersich vnnd thue daran
03: wein vnd honig vnnd lass dempffen
04: bis sie lind werden vnd thus herab vom
05: feur vnnd legs In ain buchsen allweg
06: ain glegg kuttinen darnach stree Rorlen
07: vnd Negelen vnnd darnach wider
08: ein glegg kuttinen vnd leg die schelffeditorial expansion:  ̅en
09: hinder sich vnd thue ein honig daran
10: Weÿxlen in honig zumachen
11: Nimb gutt weÿxlen die frisch vnd truck=
12: en seÿen vnnd zopff sie ab vnd thus
13: In ain fesslin vnnd nimb ain honig
14: souil du mainst In das fesslin gang
15: darnach es gross ist vnd thus In ai=
16: ner pfannen vber vnnd thue ein
17: wenig wasser darein vnd lass siededitorial expansion:  ̅en
18: ein gutten sudt als lanng als ain
19: lind bar Aÿ vnnd lass erkalten vnnd
20: wann es erkalt ist so thue den faim
21: daruon vnnd geuss In das fesslin
22: vnnd schlags zue thues In ain keller
23: vnd so du darein geest so vber walglen
24: es bis vmb Bartholomei darnach magst
25: du es ston lassen darnach thus auff [263v] 01: vnnd brauchs deins gefallens
02: Ein weÿxel safft an der
03: Sonnen zusieden
04: Nimb weÿxlen vnd truckh sie durch ein
05: durchschlag souil du machen wilt vnd
06: nim ain addedmaß safft vnd ain pfund zucker
07: so magst du machen souil du wilt
08: vnd thus In ain dicks glaß vnd setz
09: an die Sonnen bis auff Sant Bartho=
10: lomeus tag ist aber die Sunn nit
11: steet So lass an der Sunnen bis
12: vmb Michaeli ist fast guett
13: Ein vngesottne kuttin laquerin
14: Nimb 25 kuttinen vnd schel sÿ vnd schneids
15: Halb vnd reib den halbeditorial expansion:  ̅en theil an ainem
16: ribeÿsen vnd truckh In durch ein
17: tuch vnd thue denselben safft an die
18: geschnittnen kuttinen vnd lass sÿ dar=
19: an dempffen bis sÿ lind werden
20: vnd reibs durch ein heris tuch In ain
21: schussell vnnd ruer zucker darein
22: darnach du es siess wilt haben vnd
23: thus In die ledlen vnd setz hinter den
24: Ofen vnnd lass auß trucknen so ists
25: recht [264r] 01: Damast in honig zumachen
02: Nimb die damast also frisch von dem
03: Baum vnd thus In ain buchs vnd nimb
04: ein Honig vnnd thus In ainer pfannen
05: vber das feur vnd ain wenig wasser
06: vnd lass sieden als lanng als ain lind
07: baÿ bar Aÿ vnnd lass erkalten vnnd
08: thue den faim daruon vnd geus vber
09: die damast vnd ruer sÿ offt vmb
10: Ain Margranten Apffel
11: safft zumachen
12: Nimb Margeropffell souil du machen
13: wilt vnd bress sÿ aus vnd nimb den
14: safft vnd misch In vnnd wann du 3
15: quertlen safft hast so thue ain quertlin
16: rot rosenwasser daran vnnd nimb
17: halb souil geleutterten zucker vnd thus
18: alles In ainer pfannen vber vnnd
19: seuds so lang bis das du mainst das
20: der zucker eingesotten seÿ so thue In
21: herab In ain glaß vnd setz an die
22: Sonnen so purgiert er sich vnd ist recht
23: Wie man die pasteten Hafelen
24: machen soll
25: Nimb 2 hendvol schen mel darein schlag [264v] 01: 2 Aÿr vnnd thue ein guts schmaltz
02: darein das als gross ist als ain Aÿ
03: vnnd knits wol darein vnd wenn
04: es zu dirr wolt sein so nimb ein
05: wenig ain laues wasser vnd geus
06: daran vnd diser taig muss vast wol
07: gewurckt sein das er zech werd wol
08: ain viertel stund lanng darnach ist
09: der taig recht vnd ist der best zu den
10: pasteten vnd dortten dann er ist
11: vast gutt zuessen ist besser dann
12: den man zu Hof macht vnd wenn
13: der taig gerecht ist so nimb In zu
14: pasteten oder dortten vnd richt den
15: zeug dartzu wie hernach steet
16: Anmischung der gewurtz
17: A Curly bracket open.
18: Nimb 8 lot Imber
19: mer 4 lot pfeffer
20: mer 4 lot muscatnuß
21: 4 lot Negelen
22: 3 lot Rorlen
23: Curly bracket closed.
24: Des alles stoss vndereinander vnd
25: thue darunder Halb saltz souil des
26: gewurtz ist nemblich 23 lot so nimb
27: 11 1/2 lot Saltz so ist recht [265r] 01: Auf ain andern weg pasteten
02: zumachen
03: Nimb 3 Aÿr ist er aber gross so nim 4 Aÿr
04: vnnd ain wenig wasser das law seÿ
05: vnd ain schmaltz des als gros seÿ als ein
06: Aÿ vnd wurck In wie vorsteet vnd
07: mach darnach ain hafen daraus vnd
08: thue darnach darein was du wilt
09: Wiltbret in pasteten einzumachen
10: Nimb 3 Aÿr ein wenig wasser vnnd
11: ein wenig schmaltz vnd ein wenig
12: nachmel vnnd wurk den taig wol
13: das er zech werd vnnd walglen In
14: wie du wilt lanng oder rund vnd
15: nimb das gespickt wiltpret vnd be=
16: stree es wol mit saltz vnd pfeffers
17: das wol ress werd vnd leg es In das
18: heusslin vnnd ein wenig gehackteditorial expansion:  ̅en
19: speck darzue vnnd bach es vber
20: das sieden zwue stund darnach be=
21: streich sie mit dem gelben vom Aÿ
22: vnd lass wider erwarmen So wirt
23: es recht ists ein Hass so seud In nit
24: spick In nur ist es aber sonst ein
25: wilpret so seud es vor vnd wann [265v] 01: ein lemprat ist so seud In vor In
02: essich vnnd wein Ehe du In einmachst
03: vnnd lass erkalten vnd spiks darnach
04: Kapponen vnd Hennen in
05: Pasteten einzumachen
06: Mach den Hafen wie vor stat vnd nim
07: darnach ein kapponen odeditorial expansion:  ̕er hennen so
08: seibers sauber ab vnnd aus als wann
09: mans sonst kochen wolt Darnach nimb
10: den Capponen oder hennen vnd hack
11: Im den hals vnd die fuess ab dar=
12: nach nimb die flugell fuess bauch
13: vnnd alles wie mans sonst pflegt
14: am tisch zuerlegen doch nit gar zer=
15: schnitten vnd Ee du In zerlegeditorial expansion:  ̅en wilt
16: so must du Im mit Ainem waidner
17: den rucken flugel vnd fuess zerknisteditorial expansion:  ̅en
18: auf vnnd auf darnach erst zerschnei=
19: den vnd die flugel lesen wie oben
20: steet darnach nimb den hafen
21: vnd leg an boden dreÿ oder vier schnitz
22: gutten frischeditorial expansion:  ̅en speck darnach das ge=
23: wurtz an boden geseet mit A be=
24: zaichnet darnach leg den kapponen [266r] 01: oder Hennen darein vnd see Im ge=
02: wurtz zwischeditorial expansion:  ̅en die flugel vnd wo du In
03: zerschnitten hast vnd darnach oben dar=
04: auf allenthalben darnach leg wider
05: 5 oder 6 speck wann du nit speck
06: hast so leg an sein statt guett frisch
07: schmaltz darnach thue die deckin daruber
08: vnd machs zue scheus In In Ofen vnd
09: bleib darbeÿ bis sÿ aufgeet oder an=
10: facht aufzegan vnnd wann du sichst
11: das sie gnug ist auf gangen so mach
12: ein Eisin nagel an ein langeditorial expansion:  ̅en stecken
13: vnd stich ein loch damiten oben dar=
14: ein oder die hitz zerpricht die pastett
15: darnach muss sÿ zwu stund bachen
16: vnd wilt du ain brue daran macheditorial expansion:  ̅en
17: so nim ein Aÿ vnnd ein Agrest
18: vnd klopff es wol aine aneinander
19: vnnd geuss darnach oben zum loch
20: durch ain trachterlin hinein Ehe vnd
21: er gar bachen ist vnd thus darnach
22: wider In Ofen vnnd lass In gar bacheditorial expansion:  ̅en
23: vnd bestreich In mit dem gelben vom
24: Aÿ ob du aber ein andere brue dar= [266v] 01: an woltest machen so nimb mandel
02: vnd krien vnd stoss vndereinander
03: vnnd geus ein flaischbrue daran vnd
04: geus oben hinein so wirtt es vast
05: gutt doch muess mans wol sieden
06: lassen Im Bachofen wie vorsteet
07: Hener  Dauben oder Vogel in
08: ain pastet zumachen
09: Nimb honer dauben oder sonst vogel
10: vnnd zerschneid sie nit wie den kap=
11: ponen aber die fueß vnd flugel must
12: du in erknisten man mag dreÿ oder
13: vier höner dauben oder vogel In ain
14: pastet machen was ains will man
15: thuet Im sonnst gleich mit dem ge=
16: wurtz speckh vnnd zumacheditorial expansion:  ̅en wie vor=
17: steet dise pastet muss man 3/4 stund
18: Im Ofen bachen lassen magst auch
19: wol ain suppen daran macheditorial expansion:  ̅en nimb
20: ain Aÿ vnd ein Agrest darein vnd
21: klopffs wol durcheinander hast du
22: kein Agrest so nimb ain sauren
23: wein vnd geus oben hinein vnd
24: lass In ain weil dar Inn sieden dar= [267r] 01: nach ist er gerecht Nimb auch das ge=
02: wurtz so mit A bezaichnet ist
03: Wie man visch pasteten
04: machen soll
05: Nimb ain visch es seÿ ein karpff oder was
06: es woll fur ain visch wilt du In gantz
07: einmachen so schiep In darnach schneid
08: In durch ab vber zwerch vff baiden seitteditorial expansion:  ̅en
09: schnitz darein vnd thue In am bauch
10: auf vnnd nimb die Gallen heraus
11: vnnd nimb das gewirtz mit dem
12: zaichen A doch soll mer saltz dartzue
13: gebraucht werden wann zu dem
14: flaisch darauf hab ein achtung dann
15: die visch seind vil suesser dann das
16: flaisch darvmb thue mer Saltz an das
17: gewurtz wann du In gewurtzeditorial expansion:  ̅en wilt
18: Darnach nimb den visch vnnd ge=
19: wurtz In am Ersten vnder den flossen
20: auf baiden seitten darnach nimb
21: das Ingewaid heraus vnd gewurtz
22: in Innwendig wol vnd das Inge=
23: waid auch vnd thues wider In den
24: visch vnd reib den visch darnach auß=
25: wendig mit Gewurtz das wol ge= [267v] 01: saltzen seÿ vnd In die schnitz auch der=
02: gleichen darnach nimb den taig vnd
03: mach ein braitten zelten fein dinn
04: wie man die pfanzeltten macht doch
05: gross genug das der visch dar Inn ligeditorial expansion:  ̅en
06: kund vnd leg den visch vff den hal=
07: ben theil vnd den andern theil vber=
08: schlag auch doch ee du den vberschlechst
09: so thue dreÿ oder vier batzen schmaltz
10: vff den visch vnd darnach mach In
11: zue vnd verwicklen In wol vnnd
12: In der mitt mach ein lochlin darauf
13: das man ain brue durch ain trach=
14: terlin hinein giessen mug vnd scheus
15: In In den ofen vnnd lass In bachen
16: ist es ein grosser visch so darff er
17: wol zwu stund zubachen ist er aber
18: klain so darff er nur ein stund be=
19: streich In mit dem gelben vom
20: Aÿ also hast du beschaid von vischen
21: Ein pastet mit zerschnit
22: nen vischen
23: Du must sie sieden vnd darnach stuck
24: daraus machen als wolt man sie
25: sieden darnach nimb den taig pa= [268r] 01: steten hefen zumachen vnnd mach ein
02: Runde pastet wie am ersten geredt
03: ist vnnd see an boden gewurtz wie
04: bey dem zaichen A steet darnach leg
05: die Visch hinein vnnd ain wenig
06: saltz oben darauff vnnd darnach
07: das gewurtz vnnd ain gutten Batzeditorial expansion:  ̅en
08: schmaltz oder zwen ob drauf vnnd
09: mach In zue vnd thue In In In
10: ain Ofen vnnd lass in ain stund
11: bachen So nimb ain aÿ vnnd
12: thue das weiss daruon vnnd thue
13: ein gutten siessen wein daran
14: vnnd klopffs wol durcheinander
15: schits oben hinein durch ein trach=
16: terlin vnnd thues In ofen vnd
17: lass wol bachen editorial expansion: &cetc.
18: zu allen pasteten soll man das gelb
19: vom Aÿ vnd ein wasser nemen
20: vnd wol durcheinander klopffen
21: vnd damit bestreichen vnd Im
22: Ofen wider umb erwarmen lassen
23: so wirts fein braun editorial expansion: &cetc.
24: Wan du ain Kuttin pa=
25: stet wilt machen [268v] 01: So nim den ersten taig mach ein
02: runden hafen sampt der deckin dar=
03: nach so nimb gutt kuttin schneid in
04: 4 odes 6 stuck vnnd thue die kern
05: heraus schels darnach vnd besteck
06: ain Iedes besonder mit rorlen vnd
07: negelen darnach nimb den hafen
08: den du gemacht hast vnnd leg an
09: boden zucker vnd gestossen Rorlen
10: ain wenig darunder vnd dar=
11: nach leg die kuttin schnitz neben=
12: einander fol vnnd schitt zwue
13: hend vol zucker oben darauf vnnd
14: beschleuss den hafen vnd setz In
15: ofen vnd lass ein stund bachen
16: vnd ob du mer brue daran wilt
17: machen So nim ein gutten
18: siessen wein vnd zucker vnder=
19: einander vnd geuss hinein vnd
20: lass bachen vnd setz also warm
21: auf den tisch
22: Wann du ain Hausen in
23: ain pastet wilt machen
24: So nimb ein gesotten hausen vnd [269r] 01: bestree in wol mit saltz vnd mit pfeffeditorial expansion:  ̕er
02: vnnd leg In In den hafen vnnd ein
03: gutt theil potterschmaltz Rorlen ne=
04: gelen weinber vnnd zibiben vnd
05: thue den boden darauff vnd bach
06: es ein stund wilt du ein brue dar=
07: an haben so nimb ein gutten wein
08: vnnd thue ein Saffran darein vnd
09: geus durch ein klain trachterlin hin=
10: ein vnnd lass leniger bachen
11: dann ander pasteten
12: Birn pasteten zumachen
13: So mach ein hafen wieuor anzaigt ist
14: vnnd nimb darnach Regelbirn oder
15: sonnst Birn wirff sÿ In ain
16: glut vnd brat sÿ vnnd wann sÿ
17: schier gepratten sind so thue sÿ In
18: ain g kalt wasser so gat die schelff
19: herab vnnd thue dieselben Birn
20: In den hafen vnd thue daran
21: weinber zucker Rosin Negelen
22: Rorlen vnd mach es zu vnd bach
23: es vnd bestreichs mit dem gelben [269v] 01: vom Aÿ so ists recht
02: Ein kelberin flaisch in ain
03: pastet zumachen
04: Seud ein kelberin flaisch vnd hack es
05: fein klain vnd hack ein faisten
06: Nieren darunder ein guttaill vnd
07: wann es gehackt ist so thus In ain
08: schussell vnd thue Imber Rorlen
09: pfeffer weinberlen gutteditorial expansion:  ̅en siessen
10: wein vnd zucker daran Ruer
11: es aneinander wie ain muss
12: bis das dinn wirtt vnd thue Aÿr=
13: dotter von hört gesottnen Aÿren
14: darein also ganntz wieuil du wilt
15: thus darnach an die pastet s lass
16: bacheditorial expansion:  ̅en 1 1/2 stund lang so ists recht
17: Wann du ain pastet wilt
18: machen von Höner oder vogell
19: So mach am ersten den hafen wieuor
20: dauon gemelt ist darnach nimb vogel
21: als vil du haben wilt vnnd berait
22: sie sauber vnd thus darnach In ainer
23: pfannen vber mit wasser vnnd
24: lass ein gutten sudt thon darnach
25: thus herab In ain schussel saltz ein [270r] 01: ain wenig vnd gewurtz mit Imber
02: vnd pfeffer das sie wol ress seÿen
03: vnd schwings In der schussell vmb das
04: das gwirtz wol darein kumb vnd
05: nimb darnach den hafen vnnd
06: leg gehackten speckh an boden vnnd
07: leg die vogell darnach fein nachein=
08: ander In den hafen bis er gefult
09: ist darnach thue den dotter von
10: hortten Aÿren darein wieuil du
11: wilt vnnd see weinberlen zibibeditorial expansion:  ̅en
12: vnnd zucker darauf see es an bodeditorial expansion:  ̅en
13: auch ehe du die vogel darein thust
14: vnnd leg oben darauff gehackten
15: speck darnach machs zu vnd bestreichs
16: mit dem gelben vom Aÿ thue ein
17: wenig ain Saffran darein vnnd
18: lass bachen zwo stund lang dar=
19: nach mach oben ein lochlin vnnd
20: schitt ain Malfasier darein ett=
21: wann ein halbe stund dauor ehe
22: du anrichst so ist es recht vnnd
23: thue Im de mit den hönern auch also
24: Pastet von Capponen [270v] 01: Wann du auf ein andere maÿnung
02: Capponen In pastetten einmachen
03: wilt So nim darzu gedörrt da=
04: mast lemoni vnd ein gutt theil
05: botter oder sonnst ain schmaltz vnd
06: das gewurtz mit dem A bezaichnet
07: magst auch wol nemen 2 Aÿr
08: dotter vnd Rosenwasser
09: Pasteten von Klainem ge=
10: fugel zumachen
11: Magst du auch gedorrt Damast nemen
12: Imber pfeffer vnd Agrest wilt du
13: es aber auff ein andere mainung
14: einmachen so nim Rosenwasser
15: 2 Äyrdotter Imber vnd botter ain
16: wenig zucker vnnd wann die weis=
17: sen Eÿsperssberlen send magst du
18: auch darein thun ist fasst guett
19: Ein pastet von Hamel=
20: flaisch zumachen
21: Nimb den hamelstotzen vnd lass In
22: sieden das er schier halb gesotten ist
23: thue In In die pastet oder hafen
24: nim pfeffer vnd schmalz Rosin [271r] 01: vnd denmenten Likely 'deymenten'. krautt lemoni vnd
02: gedört damast Ochsen faistin ain
03: quertlin suessen wein lass anderhalbeditorial expansion:  ̅en
04: stund bachen
05: Vogel oder höner pasteten
06: zumachen
07: Nimb vogel oder höner thus In hafen
08: vnnd nimb gedörrt damast lemoni
09: Imber botter ain gutten theil weiss
10: Eÿsperbörlen vnd ein wenig wein
11: lass ein gutteditorial expansion:  ̅en sudt addedstund bachen oder mer
12: Wachtlen In pasteten zumachen
13: Nimb die wachtlen thus In den hafen
14: vnd nimb ain milch 3 Aÿr dotter
15: weiss Rosen wasser Imber vnd botter
16: lass ein stund bachen oder mer
17: Ein pastet von schweinem
18: Wiltpret
19: Nimb ein schweine wiltpret lass ein
20: sudt thon legs darnach In den hafen
21: Nim Rosin denmenten Likely 'deymenten'. krautt oxen
22: faistin dartzu negelen pfeffer Imber
23: Muscatplue weiss geriben brott oder
24: gebeet brot so auff einem Rost ge=
25: beet ist waichs In ain gutteditorial expansion:  ̅en wein [271v] 01: treibs alles miteinandeditorial expansion:  ̕er durch vnd geuß
02: In die pastet wann sÿ ein weil ge=
03: pachen ist laß ein gutte stund bachen
04: oder mer
05: Ein andere Kelberine pastet
06: zumachen
07: Nimb ain pfund kelberin flaisch 1/2 pfund
08: Ochsen faisstin vnd thue daran Saff=
09: ran negelen ain wenig muscatplue
10: pfeffer Imber ain wenig zucker
11: weinber weiss Eÿsperssbörlen oder
12: weintrauben thue ein wein daran
13: wans ein weil Im Ofen gestanden
14: ist Es muess 1 1/2 stund bachen das
15: flaisch muss man zuuor ain gutten
16: sudt thon lassen Gibs warm zuessen
17: Ein al In ain pastet
18: zumachen
19: Nimb den al zeuch Im die hautt ab
20: mach stuck daraus nimb darnach
21: die stuck lass ain sudt thon In ainem
22: wasser vnnd saltz sÿ Nimb sÿ dar=
23: nach vnd legs In den pastet hafen
24: nim Rosin gedört damast weinber
25: gestossen Muscatplue negelen pfeffer [272r] 01: vnnd potter vnd ain wenig zucker vnd
02: wann sÿ ain weil Im ofen gestanden
03: ist So geus Agrest darein lass zwo
04: stund bachen vnnd saltz sÿ
05: pastet von ainem Salmen
06: Nimb den Salmen seud In In ainem
07: wasser vnd saltz In wie sunst nimb
08: ein höchst stuck odes zwaÿ als vil als
09: das andern brocks zu klainen stuckeditorial expansion:  ̅en
10: thue es In den pasteten hafen nimb
11: weinber zucker saffran wein Im=
12: ber ain gutten theil botter lass ein
13: stund bachen lass den haht vor sieden
14: vnd saltz In wie sonnst
15: Ain karpffen pastet
16: So nimb den visch ganntz thue die schiep=
17: pen daruon thue In auff vnd die gal=
18: len heraus leg In In den pasteten
19: hafen nimb lemoni gedört damast
20: weinber Negelen pfeffer ein gutt
21: thail ferios vnd saltz so ists recht vnnd
22: lass zwo stund bachen
23: Auff ein andere weiss Karpffen
24: pasteten zumachen [272v] 01: Schiep den visch vnd thue die gallen daruon
02: leg In gantz In den pasteten hafen nimb
03: prenten wein vill potter thus In ain
04: kesselen lass wol aneinandeditorial expansion:  ̕er sieden vnd
05: wann der visch Im Ofen ist so must auf
06: den pasteten hafen ain trachterlin steckeditorial expansion:  ̅en
07: den must alle weil darauff lassen
08: so lanng er Im Ofen ist geus die brue
09: darein es muss vil brue sein Das
10: sÿ ganntz vol seÿ du solt In auch bacheditorial expansion:  ̅en
11: 8 stund vnnd saltzen
12: Ein höcht pastet
13: Nimb den haht vnd schiep In vnd leg In
14: In den pasteten hafen nim gedört da=
15: mast lemoni ain guttaill Imber
16: potter weinber Agrest zucker ein
17: wenig Saffran lass 2 oder 2 1/2 stund
18: bacheditorial expansion:  ̅en vnd saltz In
19: Ein pastet mit forhenen
20: Nimb den visch mach In gleich wie ein
21: brattvisch nim saltz ein guttaill wann
22: der visch siess ist nimb pfeffer auch
23: ein guttaill vnd botter vnd besteck
24: den visch mit gantzen Negelen lass In
25: 3 1/2 stund bacheditorial expansion:  ̅en so ist es recht [273r] 01: Wie man ein Osterfladen
02: machen soll
03: Nimb dreÿ Aÿr vnd mach den boden wie
04: sonst vnd nimb darnach 12 Aÿr vnnd
05: klopff sÿ wol vnnd thue ein geribes se=
06: melmel darein wie zu ainem Bolster=
07: lin das nit zustarck seÿ vnd 1/2 pfund
08: weinberlen vnd vmb 4 pfening Botter
09: schmaltz vnd schitt es auff den boden
10: vnd bachs resch herab
11: Ein Keß dortten zumachen
12: Nimb ein gutten faissten suessen kess der
13: nit Ress seÿ vnd reib In klain an aineeditorial expansion:  ̅m
14: ribeÿsen thus In ain schussell als vil
15: du machen wilt vnd thue daran halb
16: Aÿr vnd halb schmaltz das frisch seÿ vnnd
17: machs mit an das es ain dinner taig
18: werd vnnd thue ein wenig schons mel
19: daran nit zuuil vnd ruers In der
20: schussell wol durcheinander vnd mach
21: den taig nit zu dinn das du In dan=
22: nacht vff dem boden behalteditorial expansion:  ̅en kundest vnd
23: thue ein wenig zucker auf den boden
24: das er fein gleich seÿ an der dickin
25: durchaus vnnd thus In die pfannen [273v] 01: vnnd lass fein sittlich bachen vnnd wann
02: er bachen ist so see ein zucker darauff
03: so ist er darnach recht
04: Ein Mandeldortten zumachen
05: Mach den boden wie vorsteet vnnd nimb
06: zehen Aÿr vnnd ruer sÿ ein vnnd
07: nimb ain vierdung mandel stoss sie
08: klain vnnd Ruer die mandel darein
09: vnnd zucker weinber lemoni vnnd
10: ein quertlin Rom das es lind werd
11: vnnd schitt es auf den boden vnnd lass
12: fein sittlich bachen es ist genug auf ein
13: tisch
14: Ain Rom dortten zumachen
15: So mach ein boden vnd raunfft wie an
16: einem Osterfladen darnach nim 4 Aÿr
17: vnnd klopff sie wol vnd nimb darnach
18: ein schön mel vnnd Ruer es In die
19: Aÿr bis trucken wirtt vnd ein wenig
20: Saffran vnnd wenns also gemacht ist
21: so schlag 12 oder 14 Aÿr darein ains
22: nach dem andern vnnd lass steen
23: Darnach so nimb zwu mass Rom vnd
24: ain pfund botter schmaltz vnd thue das
25: schmaltz vnnd Rom In ainer pfannen [274r] 01: vber vnnd lass sieden vnnd wann er
02: anfacht zusieden so schitt den obgemelten
03: taig darein vnd ruer es wol vmb das es
04: nit anbrinn darnach thus herab In ain
05: schussell vnnd zuckers wol vnnd lass
06: kalt werden darnach schitt es auff den
07: boden
08: Ain Mandeldortten auff ein an=
09: dere weiß gemacht
10: So nimb 2 Aÿr das gelb daruon vnnd
11: Ein wenig geribes semelmel vnd ein
12: bloss pfund mandel stoss sÿ klain vnd
13: thue ein zucker vnd Rosenwasser
14: daran vnnd ruer das alles durchein=
15: ander vnnd wann es zu dick wer
16: so nimb Rom ain leffel vol oder zwen
17: vnd thu es auf den bodeditorial expansion:  ̅en vnd lass bachen
18: Ein Mandeldortten vff ein an=
19: dere mainung gemacht
20: So nimb 1 ploss pfund mandel vnd stoss
21: sie wol klain vnd wann sÿ anheben
22: Olig zuwerden so thue ein wenig ro=
23: senwasser darein das es wol daruon
24: schmeckh vnd thues In ain schussell
25: vnd nimb von 5 Äyren das weiss
26: vnd ain wenig geribes Semelmel vnd [274v] 01: ain Rom rier es als aneinander bis er
02: dinn wirtt das er fleusst vnd schitt ain
03: zucker auf das bodelin vnd lass fein
04: sittlich bachen vnd wann er schier ge=
05: bacheditorial expansion:  ̅en ist So nimb ain Rosenwasser vnd
06: bestreich In mit vnd see ain zucker dar=
07: ein so gewint er ain feins heittlin vnd
08: schmeckt wol
09: Ain Kreutter dorten zumacheditorial expansion:  ̅en
10: Rest ein geribes semelmel In aim schmaltz
11: vnd lass bachen weinber Rosina
12: Imber Rorlen Maseron saluen pet=
13: terling Rosmarin kerbelen krautt
14: vnd mach es lind mit Aÿren vnd thue
15: ein zucker darein vnd schitt es auf den
16: boden vnd lass bachen
17: Ein air dortten zumachen
18: Nimb 1 seidlin Milch thus In ainer
19: pfannen vber vnd klopff 6 Aÿr vnnd
20: wann die Milch anfacht sieden so
21: schitt die Aÿr darein vnd lass sieden
22: wie ein Aÿr milch vnd thus darnach
23: In ain suppenseihelin vnd lass er seck=
24: nen darnach nimbs In ain schussell
25: vnd Ruers wol vmb vnd thue zucker [275r] 01: vnd Rom daran bis er fleusst vnd thus
02: auf den boden vnd lass bachen
03: Ein Rom dortten zumachen
04: So nimb 1 quertlin Rom vnd 6 Aÿr vnnd
05: klopff sÿ wol aneinander vnd thue ein
06: zucker darein vnd thue ain wenig
07: schmaltz In ainer pfannen vber vnd
08: thue das schmalz widervmb heraus
09: vnnd schitt ein geklopfft Aÿ darein
10: vnd ein glutt darunder vnd daruber
11: vnnd lass fein sittlich bachen biss es
12: sich schneiden lasst so ist es recht du
13: magsst auf ein dortten boden auch
14: schutten wann du vor den Rom vnd
15: Aÿr sieden lasst
16: Ein gehackten Epfeldortten zumacheditorial expansion:  ̅en
17: Dartzu nimb gutt wolgeschmach Epffel vnd
18: schel sÿ vnd hack sie klain vnd thue sÿ
19: In ain schussell vnd thue daran ein
20: gutte hand vol klaine weinberlen ror=
21: len vnnd Imber vnd ruers durchein=
22: ander vnd nimb ain schmaltz thues In
23: ainer pfannen vber lass haiss werden
24: vnd schitt die gehackten Epffel darein
25: vnnd rest sÿ dar Inn vnnd wann sÿ [275v] 01: gerest sind so thues In ain schussell vnd
02: thue zucker darein darnach mach den
03: boden vnd schits darauf vnd mach ein
04: deckin daruber vnnd wann er halb
05: bachen ist so nimb In heraus vnd thue
06: ain marckt aus ainem Ochsenbain dar=
07: auf nimb ain gutt frisch schmaltz dartzu
08: vnnd lass bachen bis er genug hatt be=
09: streich In mit dem gelben vom Aÿ
10: Ein Epfeldortten mit schnitzen
11: zumachen
12: Nimb gutt Epffell schneid aus ainem 8
13: stuck darnach sÿ groß sind vnd ker sie
14: In ainem mel vmb vnd bach sie aber
15: nit so wol als sonnst Epffel schnitz
16: darnach mach ein bodelin mit Aÿren
17: vnd mit einem hohen renftlin vnd
18: leg die Epffel schnitz darauf zunechst
19: aneinander bis das bodelin vol wirtt
20: darnach see weinberlen Rorlen zucker
21: darauf darnach magst du wider
22: ain glet Epffel darauf legen vnd
23: wider weinberlen vnd Rorlen dar=
24: auf legen vnd mach ein bodelin dar= [276r] 01: uber vnd zerschneids wie du wilt mit
02: ainem redlin darnach thus In ain dortteditorial expansion:  ̅en
03: pfannen vnd lass bachen vnd bestreichs
04: mit dem gelben vom Aÿ vnd richt es
05: an Du magst die Epffel roh nemen
06: vnd auf den boden legen In aller
07: mass wie oben gemelt ist mit ge=
08: wurtz vnd allem dann leg ein frisch
09: schmaltz brecklen weiss darauf vnnd
10: lass bachen
11: Ein durchtriben Epfeldortten
12: Nimb Epffel vnd dempff sÿ bis dus
13: durch ein tuch treiben kanst darnach
14: thus Inn ain schussell vnd thu Rorlen
15: Imber vnnd zucker daran vnd schitt
16: es auf den boden vnd lass sittlich bacheditorial expansion:  ̅en
17: vnnd wann er halb bachen ist das er
18: wol erstarcket ist So nimb ain Rosen=
19: wasser vberstreich In den du magst den
20: Birn oder kuttin dortten auch also
21: macheditorial expansion:  ̅en vnd bestreicheditorial expansion:  ̅en
22: Ain Birn dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
23: Nimb gutt Birn schneid aus ainer 10
24: oder 12 schnitzlen fein dinn darnach [276v] 01: ker sÿ In ainem mel vmb vnd bach sÿ
02: nur ein wenig mach ein bödelin mit
03: Aÿren leg die Birn darauf allweg ein
04: gelegg Birn vnd darnach Imber Rorlen
05: vnd zucker vnd wideditorial expansion:  ̕er ain gelegg Birn
06: du magst ain glegg zwaÿ oder dreÿ dar=
07: auf thon darffst kain deckelin daruber
08: machen darnach bach es fein sittlich
09: In ainer dortten pfannen wann du
10: anrichten wilt so lass vor sittlich vberschlageditorial expansion:  ̅en
11: Ein vogelin dortten
12: Nimb kleine vogelen als vil du wilt
13: vnd berait sÿ auf das aller seuberst
14: vnnd mach ein bodelin aus Aÿren vnd
15: wasser vnnd an das bedelin ein hoheditorial expansion:  ̅en
16: raunft zwen fingger hoh leg die vöge=
17: len darein vnnd bestree sie mit Rer=
18: len vnnd zucker vnnd pfeffer vnnd
19: thue ein wenig schmaltz dartzue dar=
20: nach mach ein feins deckelin daruber
21: das ganntz ist vnnd wann es halb bacheditorial expansion:  ̅en
22: ist so stupff ein kleins lochlin darein vnd
23: geuss ain wenig wein darein vnd lass
24: wol bachen vnd bestraichs mit dem gelbeditorial expansion:  ̅en
25: vom Aÿ [277r] 01: Ein leberdortten zumachen
02: Nimb ein kalbs leber lass sie wol sieden
03: hack sie fein klain nimb 4 saluenpletlen
04: 3 steidlen maseran vnd vil spicanardj odeditorial expansion:  ̕er
05: Rosen das es darnach schmeck hacks mit
06: der leber nimb darnach ain halb pfund
07: zucker zwen lefel vol pfeffer ain hand=
08: vol geriben semelmel ein gutte handvol
09: Mandel klain gestossen 9 Aÿr ein klain
10: bröcklin schmaltz als vil man an ein
11: wasser suppen thon maht dise stuck ruer
12: wol aneinander bis es wol aneinandeditorial expansion:  ̕er
13: kompt vnnd saltz ein wenig schitt es
14: auff den boden vnd lass ein stund bacheditorial expansion:  ̅en
15: nimb den vorgeschriben Mandel den
16: halben theill thue ein Rosen wasser vnd
17: ein zucker daran vnd wann der dortt
18: schier gnug bachen ist so streich mit ai=
19: nem finger den Mandel mit dem
20: Rosenwasser gemach daruber auff das
21: aller dinnest vnd lass In dann ein
22: halbe viertl stund bachen so ist er recht [277v] 01: Ein lungen dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
02: Nimb ein kalbs lungen seud sie vnd hackh
03: sie klain vnd schlag aÿr darein biss lind
04: wirtt darnach Imber Rorlen weinber=
05: len vnd zucker vnd wolschmeckende kreut=
06: ter vnd thus daran darnach so schitt In
07: auf ein boden vnd mach ein bodelin
08: daruber vnd lass bacheditorial expansion:  ̅en vnd wenn er schier
09: bachen ist so bestreichs mit dem gelben
10: vom Aÿ vnd lass es gar bachen bis es
11: genug hatt so ist es recht
12: Ein weÿxel dortten zumachen
13: So mach den boden wieuor vnd brockh die
14: weÿxlen ab vnd thue die stain heraus vnd
15: setz aine an die ander du magst mer
16: dann ain glegg machen see vnden
17: an boden vnd oben darauf ein gut=
18: thail zucker vnd Rorlen vnd mach
19: ein getterte deckin daruber vnnd
20: bestreich es mit aim gelben vom aÿ
21: vnd bach In
22: Ein Rom dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
23: Mach den boden vnd das renfftlin dreÿ
24: finger hoch darnach nimb 10 Aÿr vnd
25: klopff sie wol vnd thue daran ein mass [278r] 01: Rom vnd ein zucker vnd klopff es wol
02: durcheinander vnd lass den boden
03: vor wol erstarcken vnd schitt das ob=
04: gemelt darauff vnd lass bachen
05: Du magst damast pflaumen grau=
06: merlen auch wol In dortten macheditorial expansion:  ̅en
07: doch schneid sie auff vnd zuckers wol
08: vnd thus auf den boden vnd lass bacheditorial expansion:  ̅en
09: Ein weinberlen dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
10: Mach den boden wie vorsteet vnd be=
11: stree den mit klainen weinberlen
12: auff den blossen boden das er wol be=
13: deckht werd vnd an ainem ortt als
14: dickh als an dem andern vnd besees
15: darnach mit Rorlen vnd zucker dar=
16: nach mach ein dinns bodelin daruber
17: vnd zerschneids wol vnnd wann er
18: halb bachen ist so schitt ein wenig
19: malfasier oder Rainfal daran vnd
20: vberstreich In mit dem gelben vom Aÿ
21: vnd lass In bachen
22: Ein gehackten Birn dortten
23: Nimb birn hack sie klain vnd ein
24: geribens brott darein vnd rest es In [278v] 01: In ainem schmaltz vnd thue Aÿr daran
02: das es lind werd vnd Imber Rorlen
03: zucker vnd weinberlen vnd schits vff
04: den boden vnnd mach ein bodelin dar=
05: uber vnd lass bacheditorial expansion:  ̅en
06: Ein mandel oder Rom dortten
07: Nimb 10 Aÿr klopff sie wol vnd thue
08: daran 3 achtelen Rom vnd klopffs an
09: die Aÿr vnd nimb 3 bötterlen schmaltz
10: oder sonnst ein frisch schmaltz als vil als
11: ein Aÿ vnnd lass aneinander sieden
12: vnd thus herab vnd thue ein halb
13: pfund gestossen Mandel daran riers
14: vndereinander vnd thue zucker Rorlen
15: vnd ein wenig weinberlen daran vnd
16: schitts auff das bodelin vnd lass bachen
17: bis es gnug ist
18: Hernach volgt wie man allerlaÿ
19: Baches vnd Erstlich ein gesotten
20: Baches Bachen soll
21: So nimb 10 oder 12 Aÿr halb souil Milch
22: vnd mach ein taig dar aus mit guttem
23: mel vnd mach In wie ein streiblin taig
24: vnd thue ein schmaltz In ain dortten [279r] 01: pfannen als vil als ein hennen Aÿ
02: vnd schitt den taig darein vnd thue ein
03: glutt darunder vnd daruber (doch nit
04: zuuil) vnd lass In darInn bis er truckeditorial expansion:  ̅en
05: wirtt das er sich lasst schneiden vnd
06: wann er sich lasst schneiden so schneid
07: schnitzlen daraus zwen finger lanng
08: vnnd braitt vnd legs In ain schmaltz
09: das nit haiss seÿ vnd bach es fein
10: langsam Rittlen die pfannen vnd
11: geuss Imer daruber mit ainem loffel
12: das schmaltz
13: Hennen kuchlen zubachen
14: Nimb brettlen von den hennen hack
15: sie klain vnd thue ein geribes brott
16: darein vnnd ruers mit Aÿren an
17: vnd thue weinberlen daran vnd setz
18: mit ainem loffell In ain haiss schmaltz
19: lass fein langsam bacheditorial expansion:  ̅en so ist es recht
20: Mandaten zubachen
21: So nimb Mandel stoss sie fast klain
22: vnd stoss ein zucker daran das wol siess
23: werd vnd thue ein Rosen wasser dar=
24: ein vnd nimb ein Mandaten vnd [279v] 01: streichs darauff auf das aller dinnest
02: vnd thue ein ander mandaten daruber
03: vnd trucks wol zu vnd schneid vier thail
04: aus aim vnnd mach den Mandel nit
05: zu dinn vnd nimb aÿr vnd wasser
06: mach ein taiglin daraus vnnd gilbs wol
07: vnd zeuch das obgemelt an den orttern
08: dardurch eines roggenhalms gross vnnd
09: mach das taiglin dinn wie zu den zog=
10: nen schnitten vnd legs In ain haiss
11: schmaltz vnd geus das schmaltz daruber
12: Bachs resch herab so gand sÿ auff
13: Mandaten Bachas zubacheditorial expansion:  ̅en
14: So nimb Opffel oder Birn vnd schwem
15: sÿ vnd stoss darnach wol In ainem Mor=
16: ser vnd thue sÿ heraus In ain pfannen
17: vnd thue ein wein trauben seltz daran
18: auch Imber Rorlen vnnd zucker vnd
19: thus vber das feur so gewint es ein
20: farb streichs auf den Mandateditorial expansion:  ̅en deckh
21: aine daruber vnd bestreichs an den
22: orttern mit dem obgemelteditorial expansion:  ̅en taig das
23: gelb ist vnd bachs Resch herab In ainem
24: haissen schmaltz [280r] 01: Hirschhorn zubacheditorial expansion:  ̅en
02: Nimb sechs Aÿr klopff sie wol vnd dreÿ
03: oder vier leffel vol zucker vnd Ruer
04: ein gutt mel darein vnd mach In
05: wie ain hasenörlen taig der wol ausge=
06: wollen ist schneid ain stucklin darab
07: das walgle ainer spindel lang vnd
08: als dinn das es sich ainem hirschhorn
09: thue vergleicheditorial expansion:  ̅en mit den zincklen vnnd
10: bach es sittig In ainer pfannen mit
11: schmaltz vnd so mans vff den tisch
12: will setzeditorial expansion:  ̅en so soll man allweg 2 vnd
13: 2 widereinandeditorial expansion:  ̕er setzen
14: Aufgelaufen opffel vnd saluen zubacheditorial expansion:  ̅en
15: Nimb mel vnd thue ein kalt wasser
16: daran darnach ruer In gnugsam
17: dickh vnd schlag In gar wol darnach so
18: schlag ein Aÿ oder 3 darein nacheinandeditorial expansion:  ̕er
19: das es ein wenig dinner seÿ dann
20: ein streiblen taig will er zu dickh
21: sein so schlag von ainem Aÿ nur das
22: waiss darein vnd die Opffell sollen
23: gross sein vnd rund geschnitten vff
24: das aller dinnest vnd ker sÿ In ainem [280v] 01: taig vmb vnnd nachmals aus [ei]supplied because: illegiblenem haissen
02: schmaltz Resch gebachen vnd mit ainem
03: löffell das schmaltz darauff gegossen so
04: gand sie hoch auff
05: Mundtschellen zubachen
06: Nimb 8 Aÿr klopff sie wol vnnd souil
07: Aÿr souil güggen mit milch genomen
08: vnnd Ruer das mel darein mach In
09: als dann als ain streiblen taig vnnd ein
10: wenig schmaltz als gross als ein welsche
11: nuss In ain pfannen vnd schitt den
12: taig darein vnnd wann er sittig
13: vff ainem gluettlin abgetrucknet ist
14: vnd man den taig schneiden mag so
15: schneid schnitzlen herab zwen finger lang
16: vnd zwen finger braitt vnnd schneid
17: zwaÿ schnitzlen nach der leng vnd 2
18: nach der zwerch vnd bachs fein
19: langsam vnd das das schmaltz nit
20: haiss seÿ vnd das der taig warm
21: bleib
22: Ein Spritzen Baches zumacheditorial expansion:  ̅en
23: So mach den taig mit ainem kalten
24: wasser an der soll ein wenig dicker [281r] 01: sein dann ain streiblin taig vnndt
02: thue ein wenig schmaltz In ainer
03: pfannen vber vnd thue den taig dar=
04: ein vnd truckne In wol ab vnd wan
05: er wol abgetrucknet ist so thue In In
06: die schussell vnd schlag In wol oder stoss
07: In In aim Morser vnd leg die
08: aÿr In ein warm wasser darnach
09: es vil taig ist vnd schlag ains nach
10: dem andern darein bis er wirtt
11: das man In durch ein spritzeditorial expansion:  ̅en kan
12: thon darnach soll man den In die
13: pfannen zwaÿ odeditorial expansion:  ̕er dreÿmal Rings=
14: weiss vmbhertrucken so wirtt es ein
15: drifacher Ring vnd lass fein sittig
16: bachen
17: Ein Airmilch zubachen
18: So seud ein Airmilch starck vnd thue
19: sÿ In ein tuch vnd ain teller vnnd
20: stain darauff das sÿ trucken werd
21: vnd schneid darnach schnitz daraus
22: vnd kerss In ainem mel vmb vnd
23: bachs Im schmaltz du magst In ainem
24: pfeffer odeditorial expansion:  ̕er warein du wilt macheditorial expansion:  ̅en [281v] 01: Sackkuechlen zubachen
02: Nimb als vil wasser als Aÿr vnd mach ein
03: dinnen taig daraus dinner dann ein
04: streiblen taig vnd thue In In ain seck=
05: lin vnd leg In In ain siedigeditorial expansion:  ̅en hafen mit
06: wasser vnd lass sieden vnnd wann er
07: ein gutte halbe viertl stund gesotteditorial expansion:  ̅en hatt
08: so thue das secklin heraus vnd greiff
09: mit ainem finger darein wann der
10: fingeditorial expansion:  ̕er dar Inn stecken mag so thue In
11: aus dem secklin vnd schneid In wie
12: man aber ab ainer Semel schneidt
13: In der mitt voneinander vnd In
14: ain kiels schmaltz Ruer die pfannen
15: vast wol so kleubt es fein auff vnd
16: bach sie gemach vnd mach ein sack der
17: oben weitt seÿ vnnd vnden eng vnd
18: stilb den sack auff vnd bach sÿ ge=
19: mach vnd thues also gantz heraus
20: Morser Kuechlen zubachen
21: So nimb die Aÿr vnd geuß ein kalts
22: wasser daruber vnd nimb die Aÿr
23: vnd heb sÿ vber ein warms wasser
24: das sie warm beleiben doch das sie nit
25: ersticken Darnach so thue ein wasser [282r] 01: vber vnd saltz vnd schmaltz vnd lass siededitorial expansion:  ̅en
02: wie ein suppen vnd nimb ein guts
03: mel vnd see es darein vnd ruers mit
04: dem loffelstil vmb vnd setz es dann
05: bald ob dem feur vnd zertreib die
06: knollen vast wol thue es dann wideditorial expansion:  ̕er
07: vber das feur vnd trucknes wol ab
08: ob dem feur vnd kers offt vmb vnd
09: wann du In wol getrucknet hast so
10: setz In herab vnd thue In In ain
11: ander pfannen vnd schlag Aÿr
12: darein ains nach dem andern vnd
13: treibs vmb biss der taig glatt wirtt
14: vnnd wann du die Aÿr darin wilt
15: schlagen so wesch sÿ wol ab vnd das
16: das wasser nit In den taig tropffnet
17: weder ab den henden noch ab den
18: Aÿren vnnd mach den taig fast
19: glatt zech wie ain wax vnd mach
20: In nit zudinn wenn du In ein
21: wilt legen so naig die pfannen
22: mit dem taig vnd wenn der taig
23: ein wenig ring ist so ist er recht
24: an der sterckin so leg In mit ainem [282v] 01: Eÿsin loffell In ain kiels schmaltz vnnd
02: bach sie fein langsam vnnd wenn sÿ
03: auffklieben so ker sÿ vmb auf die klufft
04: es werden sonnst zwaÿ daraus nimb
05: den taig als gross als ein hennen Aÿ
06: vnd leg In in die pfannen
07: Brietten kiechlen zubachen
08: Nim ain siedigs haiss wasser saltz vnndt
09: schmaltz wie ein suppen vnd thue ein
10: mel In ein schussell vnd geuss dasselbig
11: wasser daran vnd ruer es fast wol an
12: vnd mach In glatt vnd brue In wol
13: starck ab vnd nimb ein Aÿ vnd legs
14: In ain warm wasser das sÿ warm
15: werden schlag allweg zwaÿ Aÿr darein
16: biss er recht wirtt ruer den taig fast
17: vnd mach in als dinn als ein dinns
18: kinds muess thue den taig auff ein
19: Teller vnd setz feine kuechlen In ein
20: haiss schmaltz mit einem kl kuehlen
21: Eÿsen oder mit ainer hausscher
22: Honerderm zubachen
23: Nimb mel souil du macheditorial expansion:  ̅en wilt das sÿ
24: gutt seÿen vnd machs mit einem [283r] 01: kalten wasser an das der taig ein wenig
02: dinner seÿ dann ein streiblen taig
03: vnd rest in wol ab das er wol trucken
04: seÿ vnd mach In darnach mit Aÿren
05: Ring vnd glatt vnd thue In darnach
06: auf ein teller vnd legs In ain haiss
07: schmaltz bachs resch herab leg die Aÿr
08: In ein warm wasser
09: Honerderm zubachen
10: So mach den taig wie zu den brietten
11: kuechlen mach In aber dinner das er
12: durch das trachterlin kund geen Dar=
13: nach thue ein schmaltz In ainer pfan=
14: nen vber vnd lass haiss werden vnd
15: thue den taig In ain trachterlin da
16: das klain fingerlin dardurch gath vnd
17: so es ring weiss zwaÿ oder dreÿmal In
18: der pfannen Rumb ist So nimb 2
19: scheifelen kers mit vmb vnnd nimbs
20: mit heraus
21: Schneballen oder Nestell zubacheditorial expansion:  ̅en
22: So mach den taig wie zu den hasenor=
23: len vnd walglen bletz daraus als brait
24: als ain Teller vnd schneid 8 oder 10 schnitz [283v] 01: nach der leng In ain blatz darnach du sie
02: gross wilt haben vnnd hebs dann mit ainer
03: spindel auff allweg ains auff vnd ains
04: nider vnnd leg es Inn ein warm schmaltz
05: bachs resch herab das sÿ nit braun werden
06: so send sÿ recht editorial expansion: &cetc.
07: Guet Keß Krapffen zubachen
08: Nimb zwaÿ Aÿr so machstu 15 krapffen dar=
09: aus vnnd nimb ain wenig milch vnnd
10: thue ein Saffran darein vnnd thue dar=
11: nach milch vnnd Aÿr zusamen vnd mach
12: ein taig daraus vnnd will sÿ aus vnnd
13: walgles dinn vnnd saltz nit vnd nim
14: 8 Aÿr Reib ein kess vnd brot vnd nimb
15: brot zway thail vnnd kess ein theil vnnd
16: Ruer die 8 Aÿr vnnd saltz ein wenig
17: vnnd thues darnach In den gewalgleteditorial expansion:  ̅en
18: taig vnnd schneid sÿ mit ainem red=
19: lin vnd bachs darnach In ainem schmaltz
20: Ruer sÿ Imer dar vmb das nit verbrin=
21: nen
22: Mandel krapffen zubachen
23: Nimb Mandel souil du macheditorial expansion:  ̅en wilt stoss
24: sÿ klain vnd stoss zucker darein vnd
25: geuss ain Rosen wasser darein
26: vnd mach den taig wieuor vnd walg= [284r] 01: len In vil vnnd mach den Mandel darein
02: vnnd schneid es mit ainem scharpffeditorial expansion:  ̅en messer
03: oder redlin vnnd bachs fein langsam
04: vnnd nit haiss
05: Ein gefess vmb den dortten zumacheditorial expansion:  ̅en
06: Nim den taig mach In wie ein hasen=
07: örlen taig vnd will In aus vnnd
08: walglen In auf das aller dinnest
09: vnd legs darnach 10 od 12 mal vber ein=
10: ander vnnd schneids auf das aller klai=
11: nest vnnd thue ein schmaltz In ain
12: pfendlin vber das feur vnnd zettlen
13: das geschnitten ain wenig darein vnd
14: trucks wol zusamen mit ainem loffell
15: bachs resch herab das sie nit braun werdeditorial expansion:  ̅en
16: vnnd legs vmb ein dortten
17: Ein Mandaten addedmodel Bachas
18: Nim Aÿr souil du wilt klopff sie wol
19: vnnd thue ein wenig wein darein
20: darnach so Ruer ein Semel mel dar=
21: ein vnnd lass durch ein suppenseihelin
22: lauffen das es fein glatt werd vnd
23: mach In nit dick dann er muss zu
24: den gossnen Modeln dinner sein dann
25: zu den tuncken vnd gilb den taig dar= [284v] 01: nach thue ein schmaltz In ainer pfannen vber
02: vnnd lass haiss werden vnnd leg den model
03: darein das er haiss werd vnnd geuss den taig
04: daruber ab oder tunckh In ein vnnd truckne In
05: beÿ dem feur ab vnnd thue In In das schmaltz
06: vnnd bach In resch herab das er nit braun
07: werd vnnd truckne den model vor an eim
08: saubern hader eche du In eindunckest editorial expansion: &cetc.
09: Weissen Streiblen zubachen
10: Nim das weiss von den Aÿren thue den dottor
11: dauon vnnd nimb ein leffell vol wasser vnd
12: mel vnnd ruers wol vndereinander vnd mach
13: es glatt vnnd thue ein zucker In den taig das
14: es wol siess seÿ mach in dicker dann ein streib=
15: len taig vnnd rier In fast wol vnnd nimb
16: ein hafelin vnd mach 8 oder 10 locher darein
17: die vngeuerlich ein solliche Sketch: Circle shape weittin Haben
18: vnnd sees In das haiss schmaltz vnd mach
19: lang strich als weit die pfannen ist sees dinn
20: ein mach ein scheifelin das drey finger brait
21: seÿ das scheifelin muss gebogen sein das man
22: das Bachas daruber biegen kind vnd kerss mit
23: vmb vnnd nems mit heraus vnd wann
24: du es ausnimbst so greiff mit der hand auf
25: das bachas vnnd beug es vber das scheifelin
26: das es schier gar zusamen gang vnd setz es [285r] 01: auff ein bret ains nach dem andern vnnd
02: wann das schmaltz zuhaiss ist so setz herab vff
03: den herd das nit braun werd vnnd setz dann
04: allweg zwo gegeneinander In ein schussell
05: mach es In die hoch wie ein zucker huett
06: Morscher kuechlen zubachen
07: Nimb ein quertlin wasser vnnd seuds thue ein
08: wenig schmaltz darein vnd seuds In einer
09: pfannen vnd wans seudt so ruer ein mel
10: darein vnd truckne In wol ab auf dem
11: feur vnd thue In in ain morser vnd stoss In
12: mit Aÿrn ab bis er wirtt wie ein brieten
13: kiechlen taig darnach leg In mit einem
14: loffell In ein haiss schmaltz vnd lass langsam
15: bachen
16: Ein Spritzen bachas zubachen
17: Nim ein Milch In ein pfannen thues vber
18: das feur thue ein wenig schmaltz darein
19: vnd lass sieden vnd ruer ein Mel darein
20: vnd mach In wol trucken wie ein brietteditorial expansion:  ̅en
21: kuechlen taig vnd mach In darnach mit Aÿ=
22: ren an vnnd mach In starck thue In dar=
23: nach In die Spritzen vnd trucks In ein
24: schmaltz das nit haiss seÿ rittlen die pfannen
25: vnd lass bachen editorial expansion: &cetc. [285v] 01: Wiltu Rafioli machen
02: So nimb zway Aÿr vnd ein siedigs wasser
03: vnd ein schön mel mach ein taig daraus souil
04: du machen wilt will In wol vnd mach bletz
05: daraus nimb ein Innber zucker vnd Rorlen
06: see es auff den blatz vnd leg darnach ein
07: marck von einem Oxen darauff vnd see das
08: obgemelt wider darauff vnd bachs In einer
09: dortten pfannen vnnd wann sie schier ge=
10: bachen seind so bestreichs mit dem gelben vom
11: Aÿ so ist es recht sie seind bald bachen schneids
12: wie die krapffen
13: Wafolen zubachen
14: Nim 12 Aÿr klopff sÿ wol vnnd ein halbe mass
15: siedige milch vnnd ein schussell mit gelassen
16: potter vngesaltzen thues als vndereinander
17: darnach thue ein loffell vol heffen darein
18: vnnd ein schönmel ruers wol durcheinander
19: setz auff den Ofen vnnd lass auffgeen Bachs
20: darnach mit einem wafel Eÿsen
21: Kaiserisch Stritzell zubachen
22: Nimb ein kalt wasser vnd ruer ein gutt mel
23: darein wie ein dicker streiblen taig darnach
24: so nimb ein wenig schmaltz In ein pfannen
25: vnd streich den taig Ins schmaltz so es warm
26: ist vnd truckne den taig ab ob ainer glutt [286r] 01: vast wol darnach thue den taig In ein schussell
02: vnnd treib In wol mit Aÿren ab bis er als
03: dick wirtt als gar ein dicker taig wie zu den
04: brieten kuechlen darnach so lass In ston als
05: lanng du wilt ein stund oder dreÿ es schat
06: dem taig nichts vnnd so du bachen wilt so
07: schlag ein gutten leffel vol heraus auff ein
08: zinn teller vnnd nimb ein hackmesser vnd
09: duncks Ins schmaltz vnd schneid als lanng
10: stritzell wie lang du sÿ haben wilt vnd
11: das schmaltz soll nit haiss sein vnnd bachs
12: nun auff einer glutt vnnd geuss stetigs
13: mit einem Eÿsin loffell schmaltz auff die
14: stritzell so klieben sÿ fein auff stoss die Aÿr
15: In eim morser darein
16: Ein ackerman zumachen
17: Item nimb Trockenwurtz oder gelb Gilgen
18: wurtz die da wachsen In den weihern die
19: Rot an der wurtz seind vnd schöll sÿ schon
20: das kain schwartz daran bleib vnd schneid
21: sÿ dann vber zwerch als dinn als ein
22: kreutzer vnd thue dann die geschnitten
23: wurtz In ein messin pfannen vnd das
24: die wurtz dreÿ vierdung Ratlich hab
25: vnnd geuss ein mass gutten Roten wein [286v] 01: daran nach dem boesten vnd lass sie sieden
02: als lanng biss der wein gar einseudt vnd
03: thue sÿ dann aus der pfannen In ein mor=
04: ser vnnd stoss sie nit zuklain vnd nimb In
05: die dreÿ vierdung wurtz zwu mass klerteditorial expansion:  ̅en
06: zucker das ist vier pfund rohen zucker Ehe
07: man klert vnd thue die dreÿ vierdung wurtz
08: In den klerten zucker vnnd seud sie anein=
09: ander ein halben viertel stund lang vnd
10: nimb ein vierdung den bösteditorial expansion:  ̅en Imber der ge=
11: sechelt seÿ vnd schneid den auff das aller
12: dinnest so du kanst Item mer nimb 1 lot
13: gutten zimerrorlach 3 editorial expansion:  ꝫquint parisskorner 3 editorial expansion:  ꝫquint
14: langenpfeffer 3 editorial expansion:  ꝫquint galgant editorial expansion:  ꝫquint muscatnuss
15: 3 editorial expansion:  ꝫquint Muscatpluet 3 editorial expansion:  ꝫquint negelen 3 editorial expansion:  ꝫquint Cardamo=
16: mi 3 editorial expansion:  ꝫquint kobeblach die stoss alle klain zu pul=
17: uer die obgemelten gewurtz allen thue vnder
18: den klerten zucker vnnd vnder die wurtz
19: vnd ruer es wol vndereinander lass siededitorial expansion:  ̅en
20: als lang ein hört bar Aÿr vnd thue es In
21: ein glasierts geschirr so ist es gemacht
22: Ein gebachen Imber zumachen
23: So nimmb 1 pfund zucker vnd thue ein quert=
24: len wasser daran vnd lass es wol sieden [287r] 01: zwerch legs auff ein bret nacheinander thuss
02: auff ein warmen Ofen ein tag vnd ein nacht
03: das es fein abtruckne vnd hertt werd So ist
04: es dann gemacht
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12:
13:
Wo10 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.3-5 Aug. 4°"