CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Bottom menu: use to switch between data presentations:

  • Description: manuscript description
  • Recipes: semantic annotation of recipes in collection context
  • Transcription: provides a slightly normalized transcription of the collection including a horizontal text image synopses.
  • Full-Width: provides a slightly normalized transcription of the collection including a vertical text image synopses with a larger image area.
  • Metadata: Standardized metadata page for GAMS objects

Buttons of image viewer:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly

License, citation suggestion, and change log are available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

[77v] 01:
02:
03:
04:
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12:
13:
14:
15:
16: Here ends a chapter on the mint from a herbal credited to Antonius Musa.
17: 930 Hye hebt sich an ein
18: puech eines durch=
19: leüchtigen maister
20: genant Anthÿmius vnd
21: ist ein Graf gewesen
22: der das puech ainem künig
23: von Frankreich genant
24: Dietrich gesannt hat wie
25: man sich sull halltenn mit
26: dem essen vnd hebt sich also
27: an

28: ICH han gemainklich
29: ew in dem puech verschri=
30: ben das der gesunt vast
31: daran stet Das man
32: das Essen recht beraitt
33: dann so macht es gute deẅung .
34: Ist aber dy Speis nicht wol
35: gesoten vnd beraitt so kumt
36: vil siechtagen dauon dem
37: Magen vnd dem Pawch .
38: vnd erheben sich vil grober
39: feüchtikait vnd gaÿmenn
40: vnd geet der Tunnst in das
41: haubt vnd dy Augeditorial expansion:  ̅en werdeditorial expansion:  ̅en
42: tunckhel vnd künit vndä dauon .
01: Ist aber das dy Speys wol
02: beraitt wirt so wirt gute
03: vnd Süsse deẅung vnnd
04: gute feüchtikait in dem leÿb
05: dauon kümt gesunt vnd wer
06: des pfläg der bedörfft nicht
07: Ertzneÿen
08: 931 von dem trinkheditorial expansion:  ̅en
09: Avch sol man nicht mer
10: trinkhen dann zu der
11: Speis gehört Wer aber mer
12: trinkhet der keldent seinen
13: magen vnd krenkchet In da=
14: uon kümt ettwenn der tod .
15: Vnd nÿm ain Ebenpild an
16: dem kalch . Wenn man den
17: gemälich begeusst so wirt
18: gueter mörtrer daraus .
19: vber geusst man in aber so wirt
20: er tzu nichte Also sol man
21: auch mä̈slich trinkhen zu dem
22: Essenn
23: NVn wie mügen die in
24: den Raÿsen des gewarteditorial expansion:  ̅en
25: wann sy sein nicht weÿl habeditorial expansion:  ̅en
26: vnd beleÿben doch oft gesunt
27: Die süllen dester mÿnner es=
28: sen vnd sunderlich wer reÿtt
29: der sol wenig trinkhen
30: NVn warunb ist dann
31: das ettlich leẅt essen
32: vngesotens fleisch vnd plue=
33: tigs vnd beleyben doch gesunt
34: Dy arbaitteditorial expansion:  ̅en es von In odeditorial expansion:  ̕er
35: peyen sich pey dem fewr
36: odeditorial expansion:  ̕er wider tuen es mit ertzneÿ
37: Oder sy habent wenig zu
38: essen vnd sind hungrig so
39: verczeret es dy natur alles
40: vnd beleÿben gesunnt
41: 932 Von dem prot
42: DV solt essen weiss prot
43: das wol gevrhabt seÿ
44: vnd wol gepächen vnd hast
45: du sein stat is alle tag new [78r] 01: gepachens prot Wann was
02: mit wol aufgegangeditorial expansion:  ̅en ist das
03: tuet dir wee
04: 933 Von dem fleÿsch
05: DEin fleÿsch sey Öchsein
06: vnd wol geschawmet
07: vnd mit guter prüe Vnnd
08: geus ein wenig essich daran
09: vnd ain Zwifal vnd ain we=
10: nig Polai vnd würtz vnd
11: sewds ain vr vnd tue so vil
12: hönig dartzue sam dÿ prüe
13: halbe seÿ oder darnach du es
14: süess haben wild Vnd also
15: sewd es mit einem clainem
16: fewr Vnd reib den hafen gar
17: offt vmb Vnd nÿm dann
18: Pfeffer stup vnd Speÿckh
19: vnd tostn vnd Nägel das
20: mach alles zu stupp vnd
21: misch ein wenig mit weÿn
22: vnd geus es in den Hafen
23: vnd rüer es wol deine
24: Häfen süllen Erdein sein
25: 934 von Schäffein fleisch
26: Schäffein fleÿsch ist al=
27: beg gut zu essen in seineditorial expansion:  ̕er
28: prüe vnd das sol man verr
29: von dem fewr setzen wenn
30: setzt man es nahemt ? zu dem
31: fewr so print es an Vnd be=
32: leibt Inwenndig vngesoten
33: Vnd wann man Schäffein
34: fleÿsch prät so sol man Salcz
35: mischen mit wein vnd sol
36: das ainczingen darauf treüffeditorial expansion:  ̅en
37: mit ainer vedereditorial expansion:  ̅en
38: LÄmpel fleisch vnd kitzein
39: fleÿsch ist albeg guet
40: gepratens oder gesotens in
41: sein selbers prüe
01: Hyrschein fleisch ist nicht
02: albeg guet zeessen wenn
03: es ist von natur fiebrig
04: mit salsen ist es zu essen vnd
05: gesotens mit guter specerei
06: vnd nÿmeditorial expansion:  ̅mer gepratens nur gar
07: selten vnd das es new seÿ
08: GAÿssen fleisch ye newer
09: ye pesser vnd ist ze prateditorial expansion:  ̅en
10: vnd ze sieden guet man sol es
11: aber von dem fewr setzenn recht
12: sam schäffein fleisch
13: Sweÿnein fleÿsch ye neweditorial expansion:  ̕er
14: ÿe pesser zu veditorial expansion:  ̕erden vnd
15: darumb dy lemprateditorial expansion:  ̅en sind gut
16: zu praten vnd also sol man
17: sÿ machen man sol sy prateditorial expansion:  ̅en
18: vnd salcz sol man in ein wasseditorial expansion:  ̕er
19: tuen das sol man mit ainer
20: vedern darauf treüffen die
21: weÿl man sy prätt vnd weneditorial expansion:  ̅n
22: man sy isset vnd ob sy dann
23: hert sind das ist desteditorial expansion:  ̕er pesseditorial expansion:  ̕er
24: vnd man sol sy nit spickhen
25: Dye Spensaw sind gut
26: in prüe odeditorial expansion:  ̕er zu praten
27: vnd das man sy nicht veditorial expansion:  ̕erprenn
28: oder seud sy in aineeditorial expansion:  ̅m Hefen
29: mit zwain taÿl Hönig vnd
30: mit ainem tail essichs
31: PV̈ffel fleÿsch wann
32: es Iunkh ist das seud
33: vnd lust sein dich so
34: prat es Du solt es aber verr
35: von dem fewr habenn
36: GEdigens küefleÿsch
37: ist nicht gesunt des solt
38: du nicht essen dich zwing
39: dann not Wann das salcz
40: zeucht dÿ feucht daraus vnd
41: ist nicht gut zu kochenn [78v] 01: HAsen fleisch ist guet ob
02: es new ist das ÿs mit
03: hönig vnd mit pfeffer vnd
04: mit nägel vnd mit tost
05: vnd chost . vnd mit speick
06: vnd hesein fleÿsch ist guet
07: für den errenteditorial expansion:  ̅en siechtagen
08: Vnd nÿm des Hasen gall
09: vnd misch dy mit pfeffer vnd
10: gibs dem siechenn
11: SPëckh wenn man den
12: prätt vnd das vaist
13: dauon kumt so ist er gifft .
14: Aber gesoten ist er pesser
15: vnd ist gut zu stüelen vnd
16: dät wöl aber man sol in gar
17: wol siden vnd vast ob es
18: pachen speckh ist . Aber die
19: Swarten sol man nicht essen
20: dy schadet vasst .
21: Vnd mich wunndert das
22: ettlich leẅt rohen speck esseditorial expansion:  ̅en
23: vnd ist in ein ertzneÿ Wenn
24: sy wereditorial expansion:  ̅en Inwenndig in alleditorial expansion:  ̅en
25: Irem gedärm gesunt Vnd
26: veditorial expansion:  ̕ertreibt in dy pawch würm
27: Auch roher Speck haÿlet
28: wunnden aus wenndig also
29: tut er auch ÿnwendig dar=
30: umb nüczen in die ärtzt zu
31: pflastern vnd zu Salben
32: das tun auch dy Franwisen
33: allermaist
34: 935 Von dem getrankh .
35: PYer vnd mët ist gut
36: ze trincken wenn sy wol
37: gesoten sind Wann
38: Pier ist rechtes Gersteditorial expansion:  ̅enwasseditorial expansion:  ̕er
39: vnd met ist gesunt der vil
40: Hönigs hat vnd wol ge=
41: soten ist
01: Dy nieren von den Swei=
02: nen sol man nicht essen
03: noch von kainen tyer
04: Wammpen flekh rindrein
05: mag man wol essen gesoten
06: aber nicht gepraten Iunger
07: kalben Wamppen mag man
08: wol essen
09: 936 von gefügel
10: VOn Vogeditorial expansion:  ̅eln mag man
11: essen Vasant vnd
12: Genns das voder tail vnd
13: nicht das hinder doch die
14: weisses fleisch hieten das
15: wär mer füeglicher
16: HV̈ener dy vaist sind
17: dy sind wol zu essen
18: man sol sy aber zwen tag
19: vor würgen vnd in den
20: vedern lassen hanngen
21: Also sol man auch den genseditorial expansion:  ̅en
22: tuen vnd sol sy prütteditorial expansion:  ̅en vnd
23: darnach erst prateditorial expansion:  ̅en Vnd
24: krankh leẅt süllen nur das
25: voder tail essen
26: VEld gefügel sind die
27: Türteditorial expansion:  ̅eltawben sy sind
28: schedlich zu essen da wirt geditorial expansion:  ̅ern
29: das Fieber von vnd deditorial expansion:  ̕er rött
30: siechtagen wann sy essen
31: schiebwurtzeditorial expansion:  ̅en vnd dy pringt
32: den siechtagen Sam
33: die Staren essen gern ain
34: Crawt haisset Cicuta zu
35: deẅtsch kelberkereditorial expansion:  ̅en vnd da
36: von wer Staren vil ÿsset
37: der möcht wol wanwitzig
38: werdenn
39: DEr pfaben wil essen
40: der sol sy würgen vj
41: tag vor vnd lass sy in den
42: verdern hanngen dÿ sol
43: man sieden sam dÿ Genns [79r] 01: in zwain hefen wol veditorial expansion:  ̕ermacht
02: vnd also praten mit pfeffer
03: Chränich sind pös zu essen
04: dy haben Swartz fleisch
05: vnd das pringt grosse sucht .
06: REbhüener sind guet
07: vnd sunderleich das vodeditorial expansion:  ̕er
08: tail gesotens vnd das gepain
09: von den Rebhüenern sol man
10: stözzen vnd mit Coriander
11: sieden an saltz das sol der
12: essen wer dÿ Rot rue hat der
13: wirt gesunnt
14: WYld Tawben sind nicht
15: gesunndt aber Iunng
16: tawben vnd Haÿmisch dÿ sind
17: guet gepraten vnd gesoten
18: vnd besunder so man sy treüft
19: mit Saltz vnd mit wasser
20: SPercken oder Spatzen
21: die In die Mawrn nisteditorial expansion:  ̅en
22: die Iungeditorial expansion:  ̅en sind guet
23: Maÿsen vnd anders klains
24: gefügel das weyss ge=
25: prat hat das ist guet
26: WIlde Änten die Iunngk
27: sind der ys den vordereditorial expansion:  ̅en
28: tail Gestossne hüener solt
29: du dünn machen vnd mer
30: ayr daran dann prüe So
31: ist es gesunt Du macht
32: auch also gestozzen Visch
33: machen mit Specerei vnd
34: mit saffran aber nicht mit
35: aÿrenn
36: DEr hüener aÿr wil
37: essen der nem frische
38: aÿr vnd leg die in kalts wasseditorial expansion:  ̕er
39: vnd sied die aintzingen tut
01: er in gächlingeditorial expansion:  ̅en zu kalt hais
02: so erhertet das weiss vnd
03: beleibt vngesoten Vnd hüet
04: dich vor herten aÿreditorial expansion:  ̅en dy sind
05: vngesunt Genns aÿr
06: sind schad dy pesteditorial expansion:  ̅en ayer sind
07: hüener aÿer
08: 937 Von Vischen
09: Dye förhen vnd pärbeditorial expansion:  ̅en
10: vnd Hechten sind ge=
11: sunt daraus macht
12: man gute Vischmüeser aber
13: Hausen sind schad vnd gä=
14: leich wann sy alt sind vnd
15: gesalltzen
16: Vysch haissent zu latein
17: Platenses vnd zu wälsch
18: Sardin vnd zu deẅtsch gas=
19: sen visch die sind nucz gesundeditorial expansion:  ̅en
20: vnd siechen dÿ seudet man
21: in Salcz vnd in Öl vnd
22: dy vertreÿben alles Fieber
23: Al uisch aus frischen vnd
24: stainigem wasser dy
25: sind dÿ pessern dÿ sol man
26: also machen zeuch in die
27: hawt ab vnd haw das fleisch
28: klain vnd tue darundeditorial expansion:  ̕er Spe=
29: cerei vnd füll das hin wider
30: in dy hawt sam der würst
31: macht vnd prat in dann an
32: ainem Spiss
33: LAmpreden sind schad
34: gesunten vnd siechenn
35: wann sy macheneditorial expansion:  ̅n vil siechtageditorial expansion:  ̅en
36: vnd Swarcz pöss pluet
37: All Snegken in dem mer
38: oder in andern wassern dy
39: sind gifftig vnd unrain
40: vnd vngesunnt ze essenn [79v] 01: 938 Von Crawt
02: Mÿnntzen Psarren pies=
03: sen zwifal sind guet
04: in dem Sumer Chöl vnd
05: Gabas in dem Wÿnnter
06: Lactucken also new dy sind
07: gut Wegwart ist gut ge=
08: soten oder roch gesunnten
09: oder siechen man sol sÿ der=
10: ren an der Sunnen vnd
11: also sol man sÿ essenn
12: RVebsam ist gut mit
13: salcz vnd mit Öl sol
14: man In essen odeditorial expansion:  ̕er mit fleisch
15: oder mit speck odeditorial expansion:  ̕er mit ezzich
16: HÖnigkrawt ist guet
17: wolgesoten das treibt
18: den Harm so man es ÿsset
19: gerösstet so wirt es nutz
20: PFeffer Crawt mit Car=
21: iandeditorial expansion:  ̕er odeditorial expansion:  ̕er mit Aneÿs
22: odeditorial expansion:  ̕er mit pfarren sind gut ge=
23: soten in allem essen
24: Kv̈rbis sind schad waneditorial expansion:  ̅n
25: sÿ sind kallter natur
26: doch gesunt leẅt mügen sy
27: wol essen doch gibt man
28: sÿ offt für das fieber
29: Nÿm kürbis seud sy mit öl
30: vnd mit Salcz vnd gibs
31: dem fiebrigenn
32: MElon wenn man die
33: wol sewdet mit sambt
34: dem ÿnnern so sind sy gar
35: guet ze essenn
36: PYessen ist ein gut kraut
37: den gesunnden vnd den
38: siechen wan sÿ new sind
39: KNoblach ist gut kallten
40: leẅten dy ainen kalten
41: magen haben vnd ist auch
01: gar guet zu langen Raÿsen
02: wer aber den gries hat der
03: hüett sich dauor
04: Zwifal sind feẅcht aschlach
05: ist pësser
06: 939 von mues
07: Ein mues das aus gersteditorial expansion:  ̅en
08: wirt sam da ist Gersteditorial expansion:  ̅en=
09: mues vnd Gerstwasser ist
10: gesunt fiebrigen leẅtten .
11: Man macht von Gersten
12: ain guet ding das haisset
13: kriechisch Alurtat zu latein
14: Polenta vnd ist ein grosse
15: ertzneÿ zu dem magen
16: Sewd Gersten in wein
17: vnd is der er neret gar wol
18: vnd ist gut für den Rotenn
19: siechtagen vnd man sol es
20: nüchter tuen vnd zu mitter
21: nacht
22: POnen sol man also
23: gancz sieden in aineditorial expansion:  ̕er prüe
24: vnd mit öl oder mit Salcz
25: vnd sewdet man sy aber zu
26: mues so sind sy schad
27: Zÿssern sol man zu mues
28: sieden mit öl vnd mit
29: Salcz so sind sy gar gesunnt
30: Zisern sind Arbaissen rauch
31: sol man sy nit essenn
32: REysch sewd wol so ist
33: er gesunt für dy Rot
34: ruer vnd man sol in In Gais=
35: milich machen . Phenich
36: den macht man auch also
37: recht sam den Reisch vnnd
38: hat dy selbig crafft
39: Lynsen sewd mit Essich
40: vnd mit Coriander vnd
41: mach ain mues daraus [80r] 01: 940 von milich
02: GAis milich ist gut für den
03: Roten siechtagen man
04: macht sy also lesch darInnen
05: Glüend kÿsling vnd prokh
06: dann prot darein vnd sewd
07: es miteinander vns ys es
08: dann es ist gut
09: WEr Rohe milich wil esseditorial expansion:  ̅en
10: oder trinkhen der tue
11: darein Hönig oder wein oder
12: Met oder Salcz so gerÿnnet
13: dy milich nicht ynnen In
14: den leẅten vnd schadet nicht
15: Aber new gemolchne milich
16: schadet sy noch mÿnneditorial expansion:  ̕er vnd
17: ist guet für den tropfen
18: PVtern der New ist vnd
19: nicht gesalczen ist ge=
20: sunt sunderlich den glidsüchtigeditorial expansion:  ̅en
21: SAwre Milich ist nur den
22: gesunden guet wann
23: sy gerint nicht in dem mageditorial expansion:  ̅en
24: doch sol man ein wenig hönig
25: darein tuen
26: CHäs ist schad gesundeditorial expansion:  ̅en
27: vnd siechen leẅtten zu
28: der leber vnd zu der Plater
29: wann da wirt der Gries
30: aus vnd deditorial expansion:  ̕er Harmstaÿn
31: Sv̈esser newer käs der
32: nicht gesaltzen ist der
33: ist guet den gesunden doch
34: sol man in essen mit Hönig
35: hüet dich vor gesoten käs
36: vnd vor gepräten der ist rech=
37: te gift da wirt nur gries aus
38: SEmel dy sind nicht ge=
39: sunt aber wer dy rot
40: ruer hat sind sy nutz man
41: sol nemen Semelneditorial expansion:  ̅n und prech
42: dy in Gaysmilich vnd
43: ess dy also warms
01: 941 Von Obs
02: CHütten sind gar sunderlich
03: guet für dÿ Roten Ruer
04: dy schneyd vnd sewd sy in
05: wasser oder prat sÿ vnd iss
06: sy dann
07: SV̈ess öpfel dÿ wol zeitig
08: sind dy sind gesunndt
09: vnd sawr öpfel sind schad
10: Süesse piern vnd zeitig sind
11: gesunnt vnd sawr piereditorial expansion:  ̅en schad
12: Chriechen die süess vnnd
13: zeytig sind sind nutz
14: Pfersich kerssen vnd Weichseditorial expansion:  ̅eln
15: vnd Amreleditorial expansion:  ̅en vnd Spendling
16: was des obs ist zeitig auff
17: dem pawm worden das ist
18: alles guet pricht man es abeditorial expansion:  ̕er
19: vntzeitigs ab vnd hält es
20: v̈ncz es waich wirt so ist es
21: gar schad
22: PEr sy sein haÿmisch
23: oder wild dy zeÿtig sind
24: pringen nutz siechen vnd
25: gesunden zeÿttig feÿgen sind
26: guet zeittig Chesten wol
27: gesoten oder gepraten sind
28: gut aber roch sind sy schad
29: HAselnussen sind schad
30: man Confecir sy dann
31: MAnndelkereditorial expansion:  ̅en zeÿtig dÿ
32: sind guet wann man sy
33: schelet Tatelkereditorial expansion:  ̅en sind
34: gut vnd nicht albeg wann
35: sy pläen vnd machen haubtwe
36: UEÿgen die dürr sind
37: dy sind gut für dy straukheditorial expansion:  ̅en
38: dy sol man lang in dem mund
39: kewen aber man wirt davon
40: haiser an der stÿmm . Auch
41: gedigeditorial expansion:  ̅en weinper sind gesunndt .
W2 - "Wien, Österr. Nationalbibl., Cod. 2898"