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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pear pastry or fried dumplings

Ein gebachenns von reigel birn

Metadata:

Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490Source Collection: So1, fol. 019rRecipe Nr. 93 Dating: not before 1487Origin: place of origin unknownLang: Upper German

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Same title: k1.119, so1.93Shared ingredients: so1.93Same ingredients in following recipe: 5Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: fruitPreparation: -Type: -

§ xxxvi Item Ein gebachenns von reigel birn schel die birn schon mach die kern harusß mach ein gruene fuele von eiern vnd petterling oder salueien oder was do gruener wolgeschmacktenn kruettern haben wilt die stil vnd stengel wuerff uß vnd hacke die bleter vil klein schlach rowe eier darann vnd rere ein wiß broesemlin darin vnd wuertze es ab das trib gar wol durch ein andren wiltu es dicke oder duene haben das achte mach ein teig von gesottem honig win och nit zuo dicke noch ze duenn zertribe denn mit einem welholtz mach kuochenn oder krappfenn darusß vnd bach [19v] Es woll vnd in der fastenn magstu welssch winbere vnd figenn daruntter tuonn als zimlich ist du magst die reigelbirn darin hackenn oder lenglocht schnitz machenn vnd si darin legen vnd see si in die fuelle wie si dar in kumen so sint si guote der aber der gruenen kruettern nit nimpt vnd die rowen eier mit gebratten oeppffeln wol verknit mit wuertzenn saffran vnd saltz vnd also in gelegt Das verenig sich gar wol in kuechlin oder in krapfenn so man der oepfel vnd birn mitt hat so nim woll geribem kaesß daz vereinget sich ouch wol mit denn eigern mit einem kleinen stoeiblin mels vergilbt vnd woll vnder ein andren knaeten mit saltz vnd mit wurtz ob du wilt Item zuo dissem obgeschribnen vnd ietz gelerten gebachens magstu nemen dueren hutzeln reigen oder wasser birn oder bratt birn alle schon vnd wol gebratten Die also darunder mischenn




So1 - "Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490"