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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Meat pie

ein fleisch turten

Metadata:

Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490Source Collection: So1, fol. 017rRecipe Nr. 84 Dating: not before 1487Origin: place of origin unknownLang: Upper German

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Categories:

Main ingredient: -Preparation: pieType: -

§ xxvij Item ein fleisch turten mach denn teig als vor oder als denn laeppischenn teig ist vor gelertt mach die fuelle nit zuo starck von eiern vnd win oder milch oder huener brue oder guot geschmackt flisch brue nit fil klopff die eier die darin gehoerent vnd milchschmaltz Saltz es vnd wuertz als vor staet setz die teig pfan in die pfannen vnd gues darin vnd zwischenn miltz Probably writing error. milch schmaltz vmb vnd vmb daz der teig nit anbrue tuo die fuelle in die teig pfannen Hastu huenner wiltpraet alles vor gesottenn an die statt es sie vogel gebratten visch Das alles hacke vil schonn tuo es alles in die fuele vnd mach ein deck von teig darueber verstricks schon vnd gueß schmaltz vff denn deckel setz die pfann vf roech koln des erstenn ein clein fuer darnach ye bas vnd ye bas dribe die pfannen oft vmb das daz schmaltz vmb vnd vmb die teig pfannen gee Bis es Bratzelt vnd [17v] Broppelt von siedenn so ist sie genuog kem denn ein rouch so brunn der ruchte oder trette an oder die kost heis ichs vnd wurd brunseln das muos man mit schmaltz bewarn vnd also ist die teig pfann also wol zuo essen als die scharen darinenn




So1 - "Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490"