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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pie, several stuffings

ein guotten turtten machen

Metadata:

Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490Source Collection: So1, fol. 016vRecipe Nr. 83 Dating: not before 1487Origin: place of origin unknownLang: Upper German

Similar recipes:

Same title: k1.110, so1.83Shared ingredients: k1.110, so1.83Same ingredients in following recipe: 8Same tools in following recipe: 3

Categories:

Main ingredient: -Preparation: pieType: -

§ xxvi Item wiltu ein guotten turtten machen so achte einer sufrenn pfannen dar nach du denn gross oder clein wilt habenn so mach ein teig von milch vnd von eier wol starck vnd zuech in duenn mit einem wegelholtz dan miß nach der pfannen Also das er vmb vn vmb ueber die pfannen hang vmb ein zwerch vinger mach ein teig pfannen in die pfannen darzuo mach ein fuelle von petterling von eiern die do geklopfen sigenn schmaltz ouch wuertzenn klopff darunder tuo es in die teig pfannen mach ein blatt von teig dar ueber vnd propter es zuo als ein fladenn das von dem uebringen teig hang ueber die pfannen wart das die pfannen teig habe nit ze duene sige luog schmaltz es woll das die teig pfanen nit an bruenne riblioft [17r] Umb vnd las denn turttenn Bachenn darzuo gehoertt ein witte sichte pfannenn In ein soeliche fuelle magstu geschelte krebs tuonn fisch von hechten persich oder el das es keck hert fisch werend die weichen tochtern nit wan Sy muessenn vor alle gesotten sin an die statt vnd abgemachte mit wuertzen So nun der turten Bruennett so hatt er sin genuog Setze in von denn kollenn Wem fuer vnd rouch macht prenttenn vnd schmeckenn tuo in vsß vf ein wits teller vnd setze in fuer




So1 - "Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490"