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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pastry in four colours

ein hofflichs essenn von eiern

Metadata:

Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490Source Collection: So1, fol. 010vRecipe Nr. 60 Dating: not before 1487Origin: place of origin unknownLang: Upper German

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Same title: k1.86, so1.60Shared ingredients: so1.60

Categories:

Main ingredient: -Preparation: -Type: -

§ iiij Item wiltu machenn ein hofflichs essenn von eiern nim eier vnd mel vnd mach ein linden teig denn faerbe als ich hernach wuerd lerenn von korn bluomenn vnd von kruetern Mach eins blaw daz ander gruen eins rot das fierde gel zertribe denn teig mit einem wegel holtz vnd faerb in dann an einer siten ussenn vnd ynnen mach pletter darusß als krapfen vnnd hack wilt praett es si gesottenn oder gbratten des gelichenn krannent oder ander gefuegel gesotten oder gebrattenn des glichenn huenner oder welcher lei geheck das ist knetten mit einem rowem ey ab gewurtzt gesalcenn vnd gilbt vnd leg es also vff die pletter die schueblett geschniten sin vnd bereite das geheck als du die bletter vnd deck ein ander blatt darueber das salbe vmb vnd vmb zuo als fladen vnd bache si in einer pfannen wiltu denn gern so magstu fin krappffen darus machen Wenn die ge bachenn sind so stroew zucker daruff an der an richt setzt man si fuer vnd also in solichenn plaetern mag man krappffenn machen vnd eier bachenn yn zweierlei oder dreierlei wiß

*Egg and spiece stuffing* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] mach geruert eier mit wuertzenn [11r] Vnnd saltz si ab mit ein wenig saffrann darin verbirg die in die bleter als forgefaerbt oder vngefaerbt vnd bach sie

*Egg and parsley stuffing* (Subrecipe Nr. 2) [cooking recipe] zuom andrem mal suede herte eier hack si tuo peterlin darin veknit knite si mit einem rowen eie daz vergilbet sie lege sy in als vor vnd bach si

*Meat stuffing* (Subrecipe Nr. 3) [cooking recipe] zuom dritenn mal du magst allerlei fleisch darin tuo gruen oder duer vor woll gehacket vnd mit einem rowenn ei verknit es on gel mit wuertzen vnd saltz nit zuo vil vnd truckenn in geleit schonn ver macht vnd gebachen

vnd welt ir gern so magstu gruen oeppffel in dise drue gebachens hachen vnd wol vnder ein andern temperiern vnd also zertige kuechlin vnd krapfe bachenn




So1 - "Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490"