Ingredients:
- kuemel (caraway)
- kaessenn (cheese)
- ciment rinden (cinnamon)
- feistem fleisch (fatty meat)
- fischenn (fish)
- yngwer (ginger)
- paris korn (grain of paradise)
- kruetern (herb)
- galgan (lesser galangal)
- langen pfaefer (long pepper)
- mastick blue (mace)
- flisch (meat)
- milch (milk)
- nusgattnus (nutmeg apple)
- zwiffel (onion)
- salran (saffron)
- gereuchtem fleisch (smoked meat)
- wurtz (spice)
- calmus (sweet flag)
- gesaltzenn (table salt)
- zucker (unrefined cane sugar)
- wasser (water)
- zittwen (zedoary)
Tools:
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Categories:
Main ingredient: -Preparation: -Type: medicinal§ xxvij Item wer da ein kaltenn magenn hatt als von kalter spis oder trannck dem sol man helffen mit wurtz vnd mit kruetern warmer natur nim kuemel j lot galgan 1/2 lod yngwer j lod nusgattnus 1/2 lot mastick blue ein qintlin calmus ein quintlin zittwen 1/2 quintlin langen pfaefer ein quintlin paris korn ein quintlin stein wuertz ein quintlin ciment rinden ein quintlin zucker als vil als dar zuo genugt vnd mach ein latwerge die nues alle tage vnd nacht drue mal im sumer morgens nuechtern zuo mit tag vnd abens am bett gang im winter morgens nuechtern vnd des abendes am bett gange vnd zuo miter nacht vnd mercke so du die latwerge zuo dir nem wilt du solt daruor nuechtern sin iij stund vnd nach der nemung iiij stund oder vff das minst iij stunde die erste dri tag So du ir bruch wilt vnd nim ir ein hassel nus groß die ander iiij tag einer bonnus gros die ander wuch einer guotten grossenn nuß gros Die dritenn wuche einer welschenn nus gros vnnd Bi dem be libe vntz dir Bas wirt vnd wirt dir an der Confectenn gebrestenn Bas so las dir me machen vnd die wil du der artzenie Bruchst so huete dich vor kalter spis vnd getrencken vnd for wasser vor aller leie fischenn gruen vnd gesaltzenn vß genum [29r] Genomen gar kleine lebenndige vischlin die las dir wol abmachenn mit gewuertz vnnd salran gekocht mit ckleinen geschnitem zwiffel huete dich ouch vor gumpst Krautt vnd allerley milch spis vnd vor gereuchtem fleisch vor garstigem flisch feistem fleisch ouch vor altenn madigen kaessenn vor allenn vndewigen spissenn