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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Food in case of a cold stomach

Metadata:

Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490Source Collection: So1, fol. 028vRecipe Nr. 144 Dating: not before 1487Origin: place of origin unknownLang: Upper German

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Same title: k1.177, so1.144, so1.145Shared ingredients: so1.144Same ingredients in following recipe: 4Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: -Preparation: -Type: medicinal

§ xxvij Item wer da ein kaltenn magenn hatt als von kalter spis oder trannck dem sol man helffen mit wurtz vnd mit kruetern warmer natur nim kuemel j lot galgan 1/2 lod yngwer j lod nusgattnus 1/2 lot mastick blue ein qintlin calmus ein quintlin zittwen 1/2 quintlin langen pfaefer ein quintlin paris korn ein quintlin stein wuertz ein quintlin ciment rinden ein quintlin zucker als vil als dar zuo genugt vnd mach ein latwerge die nues alle tage vnd nacht drue mal im sumer morgens nuechtern zuo mit tag vnd abens am bett gang im winter morgens nuechtern vnd des abendes am bett gange vnd zuo miter nacht vnd mercke so du die latwerge zuo dir nem wilt du solt daruor nuechtern sin iij stund vnd nach der nemung iiij stund oder vff das minst iij stunde die erste dri tag So du ir bruch wilt vnd nim ir ein hassel nus groß die ander iiij tag einer bonnus gros die ander wuch einer guotten grossenn nuß gros Die dritenn wuche einer welschenn nus gros vnnd Bi dem be libe vntz dir Bas wirt vnd wirt dir an der Confectenn gebrestenn Bas so las dir me machen vnd die wil du der artzenie Bruchst so huete dich vor kalter spis vnd getrencken vnd for wasser vor aller leie fischenn gruen vnd gesaltzenn vß genum [29r] Genomen gar kleine lebenndige vischlin die las dir wol abmachenn mit gewuertz vnnd salran gekocht mit ckleinen geschnitem zwiffel huete dich ouch vor gumpst Krautt vnd allerley milch spis vnd vor gereuchtem fleisch vor garstigem flisch feistem fleisch ouch vor altenn madigen kaessenn vor allenn vndewigen spissenn




So1 - "Solothurn, Zentralbibliothek, Cod. S 490"