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Cooking Recipes of the Middle Ages

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[79r] 01:
02:
03:
04:
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12:
13: Here ends a chapter on the mint from a collection of texts about plant and animal drugs credited to Antonius Musa.
14: [H]supplied because: missingye hebt sich an ein püch eins durichleichtigeditorial expansion:  ̅en maisteditorial expansion:  ̕er
15: genant anthimius vnd ist ein graf geweseditorial expansion:  ̅en der das püch einem
16: chunig von frankchreich genant dyetreich gesant hat wie man sich
17: sull habeditorial expansion:  ̅en odeditorial expansion:  ̕er halden mit esseditorial expansion:  ̅en Ich han gemainchleich ew in dem puch
18: verschribeditorial expansion:  ̅en das der gesueditorial expansion:  ̅nt vast daran stet das man das esseditorial expansion:  ̅en recht be=
19: raitte wan so macht es gute daeung Ist aber di speis nicht wol geson
20: gesoten vnd beraitt so chumpt vil siechtumbs da von dem magen
21: vnd dem pa?ch pauch vnd hebeditorial expansion:  ̅en sich vil groben fawchten . vnd
22: gaymen . vneditorial expansion:  ̅d get der tunst in das haupp . vnd wird dem magen
23: we . vnd dy augeditorial expansion:  ̅en werdent tunkchel . vnd chumpt vndae da davon
24: Ist aber das di speis wol beraittet wirt . so wirt guete vnd susse
25: daeueditorial expansion:  ̅ng vnd gute faucht dem leyb da von chumpt gesueditorial expansion:  ̅nt vnd wer des
26: pfläg der bedorft nicht erczney Auch sol man nicht mer trinkcheditorial expansion:  ̅en dan czw
27: der speis gehoret Wer aber mer trunkch der cheldet seinen mageditorial expansion:  ̅en vnd
28: chrenkcht in da von chumpt der tod Vnd nym ein ebenpild an
29: dem chalich Wenn man den maslich ge begeusst so wirt güt
30: marteditorial expansion:  ̕er daraus Vber geust man In aber so wirt er czw nichte
31: also sol man auch masleich trinkcheditorial expansion:  ̅en czw dem essen Nu wie
32: mugeditorial expansion:  ̅en di in den raiseditorial expansion:  ̅en des gewarten . Wann si sein nicht weilhabeditorial expansion:  ̅en
33: vnd weleibeditorial expansion:  ̅en doch oaddedfft gesueditorial expansion:  ̅nt . die sullen des den minst essennner esseditorial expansion:  ̅en
34: Vnd sunderleich wer reitt der soll wenig trinkchen Nu war vmb
35: ist danne das etleich lawt esseditorial expansion:  ̅en vngesotens fleisch vnd plutigs
36: vnd beleibeditorial expansion:  ̅en doch gesueditorial expansion:  ̅nd . dy arbaitten es von In oder pein sich
37: bey dem fewr . oder wider tün es mit erczney oder habnt
38: habeeditorial expansion:  ̅nt benig cze esseditorial expansion:  ̅en vnd sind hungrig . so verczert es di natur
39: alles vnd beleibeditorial expansion:  ̅en gesueditorial expansion:  ̅nd de pane dw sollt esseditorial expansion:  ̅en weissprot Marginal note right border: 'de pane'.
40: das wol geurhabt sey vneditorial expansion:  ̅d wol gepacheditorial expansion:  ̅en vnd habst dw sein stat
41: so is alleich new gepachens wann was nicht wal ist aufgangeditorial expansion:  ̅en
42: das tüt dir we Von dem fleisch dein fleisch sey ochsein vneditorial expansion:  ̅d Marginal note right border: 'de carne bovinis'.
43: vnd wal geschovmpt . vnd mit guteditorial expansion:  ̕er prue vnd geus ein wenig
44: esseich dar an vnd ein czwibal vnd ein wenig palay . vnd wurcz
45: di haist epeich . oder fenichlwurcz vnd sewd ein hori vnd tue so
46: vill honig dar czwe sam dy prue halbe sey odeditorial expansion:  ̕er dar nach dw es
47: susses habeditorial expansion:  ̅en wild Vnd also sewd es mit einem claineeditorial expansion:  ̅n fewr vnd
48: reib den hafeditorial expansion:  ̅en alleich vmb vneditorial expansion:  ̅d nym dann pfeffer stupp . vneditorial expansion:  ̅d speik . vneditorial expansion:  ̅d
49: tosteditorial expansion:  ̅en vneditorial expansion:  ̅d nagel das mach alles czw stupp vnd misch das mit ein
50: wenig weins vneditorial expansion:  ̅d geus es in den hafen vneditorial expansion:  ̅d ruer es wol deine hefeditorial expansion:  ̅en
51: sulleditorial expansion:  ̅en erden sein V Saeffen vleisch ist alleich güt czessen Marginal note right border: 'casoruon oder scheffein vleisch'.
52: in seiner prue . vnd das sol man ferr von dew dem feweditorial expansion:  ̕er seczen [79v] 01: wenn seczt man es nahen czw dem . print es an Vnd
02: beleibt inwendig vngesoten Vnd wan man schaffen
03: vleisch pratett so sol das ainczigen man Salcz mischen
04: mit wein vnd sol das ainczigen darauf trawffen mit
05: einer federn Lamplein vleisch vnd chiczleins lampple=
06: in vleisch ist albeg vnd chiczlein vleisch ist albeg güt ge=
07: pratens oder gesotens in sein selbers prue Carnes ceruine
08: hierschein vleisch ist nicht alleich güt czw essen wen es
09: ist von natur fiebrig . nür selden ist es czw essen vnd
10: gesotens mit guteditorial expansion:  ̕er specerey . vnd nymmeditorial expansion:  ̕er gepratens
11: nür selden vnd das es newe sey hintten vleisch vndre
12: heins hintteins vleisch ist peseditorial expansion: ser denn hirscheins vnd auch
13: das rehein ist pesser . vnd ist czw praten vnd czw sieden
14: dw solt es aber nür essen gesotens vnd das es wewe sey
15: decapeditorial expansion:  ̕rinis Gaissen vleisch ye newer ye pesser vnd ist güt
16: czw praten vnd czw sieden . man sol es aber ferr von dem fewr
17: Seczen recht sam scheffein vleisch haymisch Sweinein
18: vleisch Sweynein vleisch ye newer ye pesser vnd ye pesser
19: czw verdaeen vnd dar vmb di lend sind güt cze praten
20: vnd also sol man si praten vnd also sol man si machen
21: nym salcz abgemacht mit waseditorial expansion: ser vnd das sol man mit eineditorial expansion:  ̕er
22: federn darawf trawffen di weil man sy pratt vnd .
23: wann man si isset ob si danne herrt sind das ist dester
24: pesser vnd man sol si nicht spikchenn di iungen farel
25: di spensaw sind gut in prue . oder gepraten . vnd das
26: man si icht verprenn . oder seud si in einem hefen mit
27: czwain tail honiges vnd mit ainem tail essichs puffel
28: Probatio penne left border: 'Mein dienst wist dunst wist ddd'. vleisch wann es Iunckch ist das Seud vnd lust sein dich
29: so prat es du solt es aber ferr von dem feweditorial expansion:  ̕er haben
30: gedigens chuevleisch ist nicht gesund des solt du nicht
31: essen . dich twing dann not . Wan das salcz czewcht di faw=
32: cht dar aus vnd ist nicht güt czw chochen Speckch
33: Spekch wenn man den praeet vnd da di vaist von chu=
34: mpt so ist er gifft . aber gesoten ist er pesser vnd ist güt
35: czw stuellen vnd daeet wol . aber man sol in wol syeden
36: vnd gärleich ob es pachen spekch ist . aber di swarten
37: sol man nicht essen . geroessten spek sol man nicht
38: essen der schadet vast Vnd mich wundert das ettlich
39: lawt rochen speck essen vnd ist in ein erczney Wen si
40: weren ynwendig in allen irem gedaremen gesund vneditorial expansion:  ̅d
41: vertreibt in di pawch wurm Auch roher spek hailet
42: wunden awswendig also tut er auch inwendig vnd dar
43: vmb nuczen in di arczt czw pflasteditorial expansion:  ̕er vnd czw salbeditorial expansion:  ̅en das tuen
44: di franczoisen aller maist [80r] 01: hasen vleisch Ist güt ob es newe ist . das is mit honig
02: vnd mit pfeffer vnd mit nagel vnd mit choft vnd mit
03: speikch vnd hesein vlfleisch ist güt fur den roten siechtueditorial expansion:  ̅mb
04: vnd nym des hasen gall vnd misch dy mit pfeffer vnd
05: gibs dem siechen Von dem pier pier vnd med sind
06: güt wenn si wol sind gesoten wann pier ist rechtes
07: gerstein waseditorial expansion: ser . vnd med ist gesund der vil hoeniges hat
08: vnd wol gesoten ist Von den nyeren der sweinen sol
09: man nicht essen noch von chainem tyer . wamppen fleckch
10: rindrein mag man wol essen gesoten . aber nicht gepraten
11: Iunger chalben wamppen mag man wol essen Von vogeleditorial expansion:  ̅en
12: vogel mag man wol essen . vasand vnd gens das vader
13: tail vnd nicht das hinder . doch di weysses vleisch hieten
14: das war mer fügleich galine hueneditorial expansion:  ̕er dy vaist sind di sind
15: wol czw essen man sol si aber czwen tag vor burgen vnd
16: in den federn lassen hangen also sol man auch den gensen
17: tuen vnd sol si vor prutten . vnd dar nach sieden erst pra=
18: ten vnd chrankch läwt sullen nür das voder tail essen
19: wildes gefugel Veld gefugel sind gurtel tauben . si sind
20: schedleich czw essen . da wirt geren das vie fieber von
21: vnd der rot siechtumb . Wann si essen gar gern schiebwurcz
22: vnd di peditorial expansion:  ̕ringt den siechtumb Sam dy staren di essen geeditorial expansion:  ̕rn ein
23: chrawt haisst cicuta czw tawsch chelbercheren vnd da von
24: wer staren wil essen vil ist der möcht vill wol wamwi=
25: czig werden Wer pfaben wil essen der sol si wurgen sex
26: tag vor . vnd lass si in den federn hangen . di sol man sieden
27: sam di gens in czwain hafen wol ver macht vnd also praten
28: mit pfeffer Chranich sind poees czw essen di haben Swarcz Marginal note right border: 'chranich'.
29: vleisch vnd das pringt gros sücht Rebhuneditorial expansion:  ̕er sind güt vnd sun=
30: derleich das voder tail gesotens . vnd das gepain von den rebhu=
31: nern sol man stossen vnd mit coriander sieden an salcz . das
32: sol der essen wer di rot rüe hat der wirt gesunt Wild tawbeditorial expansion:  ̅en
33: sind nicht gesund . aber Iung tawben vnd haymisch di? sind
34: güt gepraten vnd gesoten garleich wann man si trauffet mit
35: salcz vnd mit waseditorial expansion: ser Sperkchen di in den mauren nyesten di
36: Iungen sind güt Maisen vnd anders clains gefugel das
37: wa weiss gepraet hat das ist güt Wild enten . die Iungen
38: sind der es den vodern tail Gestossen huneditorial expansion:  ̕er Solt dw dunne
39: machen vnd mer ayer dar an danne prue . so ist es gesundeditorial expansion:  ̕er
40: dw macht auch also gestozzen visch machen mit specerey
41: vnd mit saffran auer nicht mit ayern Wer huner ayr
42: wil essen . der nem frische ayer und leg di in chalcz waseditorial expansion: ser
43: vnd siede di ainczigen . tüt er in gachleich gachling czw
44: hays so erhertt das weiss . vnd weleibt vngesoten vnd
45: huet dich vor hertten ayren dy sind vngesund . gens [80v] 01: ayer sind fad schad . di pesten ayer sind hueneditorial expansion:  ̕er ayr
02: Von de vischen verhen vnd persen vnd hecten sind
03: gesund dar aus macht man güt vischmües Aber ha=
04: wsen sind schad vnd garleich wann si ald sind vnd
05: gesalczen visch haissen czw latein platenses vnd czw
06: tawsch gassen visch di sind nucz gesunden vnd siechen
07: di seudet man in salcz vnd in öll vnd di vertreiben .
08: alles fieber Allaws frischem wasser vnd stainigem
09: sind di pessern . di sol man also machen czewch . in
10: di hawt ab vnd haw das vleisch chlaine . vnd tue
11: dar vnder specerey vnd full das hin wider indi hawt
12: sam der wurst macht vnd pratt in dan an einem spisse
13: lampreden sind schad . gesunden vnd siechen wann
14: si machen vil siechtumb vnd swarcz poeses plüt . All sn=
15: ekken in dem mer oder in andern wassern sind gif=
16: tig Minczen pharren . piessen . czwifal sind güt in dem Marginal note left border: 'Minczen'.
17: Sumer . Choel vnd gabays in dem winnteditorial expansion:  ̕er . lactuken also
18: Marginal note left border: 'Wegwarrt'. new di sind guet Iteditorial expansion:  ̅em Wegwart ist güt gesoten odeditorial expansion:  ̕er
19: rawch . gesunden oder siechen . man sol sy derren an der
20: Sunen . vnd also sol man sy essen Rubsam ist güt mit
21: salcz vnd mit oll sol man yn essen oder mit vleisch oder Probatio penne right border.
22: mit speck oder mit esseich honig ckrawt ist güt
23: wol gesoten . das treibt den harm So man es ist gero=
24: stet So wirt es nucz pheffer chrawt mit coriander
25: oder mit aneis . odeditorial expansion:  ̕er mit pfarren sind güt gesoten an allem
26: essen pfeffer chrawt churibis Sind schad . wann si
27: sind chalteditorial expansion:  ̕er natur . doch gesund lawt mugen si essen
28: doch gibt man si offt fur das fieber . Nym churibis
29: seud si wol mit öll vnd mit salcz vnd gibs dem fiebrigen
30: Melon Wann man di wol seudet mit sambt dem ynner=
31: en vnd mit irem samen . vnd ist nucz czw den nyeren
32: piessen ist güt chraut den gesunden vnd den siechen
33: wan si new sind Chnoblich ist guet chalden lauten
34: di einen chalden mageditorial expansion:  ̅en habeditorial expansion:  ̅en vnd ist auch gar güt czw lang=
35: en raysen wer aber den gries hat der hüt sich da vor
36: Czwifal sind fawcht Aschlach ist pesser Nun sag wir
37: von czẅ mues das aus gersten wirt gersten
38: müs vnd gerstwaseditorial expansion: ser dew sind gesueditorial expansion:  ̅nd fiebrigen Mann
39: macht auch von gersten ein guet dinkch das haist czw latein
40: polenta vnd ist ein grosse erczney czw dem mageditorial expansion:  ̅en Seud ger=
41: sten in wein des is einen loffel vol . das neret wol . vnd ist
42: güt fur den roten siechtumb . man sol es nuecht . oder czw
43: mitter nacht pon sol man also gancz sieden in einer prue vnd
44: mit öl oder mit salcz Sewd man si aber czw mues so sind si schad [81r] 01: czw mues
02: Cisern sol man also gancz sieden mit öl vnd mit salcz so
03: sind si gar gesund Cysern sind arbais . rawch sol man si nicht
04: essenn wann si plaen Reisch sewd wol . so ist er gesund fur Marginal note right border: 'nota'.
05: di roten ruer vnd man sol in yn gaysmilich machen pfe=
06: nich macht man auch also recht sam den reisch vnd hat di
07: selber chrafft Gaismilich czw den roten sieechtueditorial expansion:  ̅mb macht
08: man also lesch dar Inne gluend chisling vnd prokch dann Marginal note right border: 'nota'.
09: prot dar in vnd seud es mit einander vnd mach ein mäs
10: is es dann Lins seud mit esseich vnd mit coriander vnd
11: mach ein müs daraus Wer roch milich wil essen oder
12: trinkchen der tue dar ein honig oder wein . oder med .
13: oder salcz so gerinnet di milich nicht ynnen In den lawten
14: vnd schadet nicht aber new gemolchen schadet si nicht
15: vnd ist fur den trophen putteditorial expansion:  ̕er der new ist vnd nicht ge=
16: salczeditorial expansion:  ̅en . ist gesund sunderleich den glid suchtigen Sawr
17: milich ist nür den gesund wann si gerinnet nicht in=
18: dem mageditorial expansion:  ̅en . doch sol man ein wenig honigs dar in tuen
19: Chaes ist schad gesunden vnd siecheditorial expansion:  ̅en garleich . czw der=
20: lebern vnd czw der plasen wann da wirt der gries aus
21: vnd der harmstuen Suesser ch newer chaes der
22: nicht ist gesalczeditorial expansion:  ̅en der ist güt den gesunden doch sol man
23: in essen mit hönig . hütt dich vor gesotem chaes vnd
24: vor geprotem der ist rechte gifft . da wirt nur gries aus
25: Semel di sind nicht gesund . aber wer di rot ruer hat
26: sind si nucz . man sol nemen semeln und prech di in gais=
27: milich vneditorial expansion:  ̅d ess das warms von opfelen Chuten sind
28: güt sunderleich czw der roten ruer di sneid vnd seud
29: si in waseditorial expansion: ser . oder prat si vneditorial expansion:  ̅d is si dann Sues opfel di
30: wol sind czeitig di sind gesueditorial expansion:  ̅nt . vnd sawr opfel schad
31: Sues pieren vnd czeitig sind gesueditorial expansion:  ̅nd . vnd saweditorial expansion:  ̕er pieren schad
32: Cchriechen di süss vnd czeitig sind . di sind nücz . Vneditorial expansion:  ̅d pherisch
33: vnd chersen weichseleditorial expansion:  ̅en vnd amrell Spenling . was des
34: obs ist czeitig auff dem pawm worden das ist alles guet
35: pricht man es aber vnczeitigs vnd halt es vncz es waich
36: wirt so ist es schad peren fraga Si sein haymisch oder
37: wild di czeitig sind pringen nucz siechen vnd gesundeditorial expansion:  ̅en
38: czeitig feigeditorial expansion:  ̅en sind güt . chesten czeitig vnd gesoten oder
39: geprateditorial expansion:  ̅en sind güt aber roch sind si schad . hasel nuss sind
40: schad nür man conficir si dann Mandel chern czeitig
41: sind güt wann man si schelet ? tatel chern sind guet
42: vnd nicht albeg Wann si plaen vneditorial expansion:  ̅d macheditorial expansion:  ̅en haupwe Dur
43: veigen sind gut czw der straukchen di sol man lang in=
44: dem mund chewen . Aber man wirt da von haiser
45: Gedigen weinper sind gar gesund vnd guet
Sb3 - "Salzburg, Stiftsbibliothek St. Peter, Cod. a VI 10"