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Cooking Recipes of the Middle Ages

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recipe collection "N2a"
[235r] 01: Wildu ain gutew salsen habeditorial expansion:  ̅en vber Jar von guten chrawten . So
02: prich sew ieditorial expansion:  ̅n dem Maÿen Salueÿ . peteditorial expansion:  ̕ersil . perichtram . clofflauch
03: pfefferchravt ruten . Minczen . palsen . Crez . ysop vnd sneid daz cleÿn
04: vneditorial expansion:  ̅d tu dar v̈ndeditorial expansion:  ̕er ezzich . vnd stozz daz ieditorial expansion:  ̅n ayneeditorial expansion:  ̅n staÿneeditorial expansion:  ̅n mörser durich aÿn
05: andeditorial expansion:  ̕er . vnd truke den safft dar auz . vnd dar nach laz ez . eÿn wenig
06: dürr weditorial expansion:  ̕erden . vnd stozz ez . czu dem . andeditorial expansion:  ̕er mal . gar clayn . vnd nÿm
07: honig vnd sevd ez . Vnd nÿm dor nach . dez gesoten honiges . dar
08: vndeditorial expansion:  ̕er daz dikke ist vnd den safft vnd pfeffer odeditorial expansion:  ̕er eÿnes leczelten
09: reib dar v̈ndeditorial expansion:  ̕er . vnd sewd ez aber . daz ez dikker werd . vnd dar
10: nach mach dar auz chögel vnd wen du seyn wellest habeditorial expansion:  ̅en . odeditorial expansion:  ̕er
11: nüczen . so nÿm eÿn wenik vnd temeditorial expansion: per daz mit weÿn so hast dv
12: eyeditorial expansion:  ̅n gute salsen wen du wild in dem . Jar .
13: Wildu gut Ran . machen . So nÿm der mitteristen ran . dy nicht
14: gar czu grozz sein . vnd sewd deditorial expansion:  ̕er alz vil . du ir in ayn vessel macheditorial expansion:  ̅en wild
15: in hefen oder ieditorial expansion:  ̅n aÿneeditorial expansion:  ̅n chessel daz si nicht gar czu waich . oder veditorial expansion:  ̕ersoten seÿn
16: vnd nym seu dan ieditorial expansion:  ̅n ayneeditorial expansion:  ̅n charb vneditorial expansion:  ̅d schel sew schon . daz dez herten . dar an
17: nicht pleib . vnd secz also geselt mit dem charb enpor daz daz wasser
18: do von gerinne moeg . vnd swer sev mit staÿn vnd behalt daz wasser
19: do du seu in gesoten hast So nym dann . seneff vnd gestozzen chren .
20: vnd temper daz durich eyn ander . vnd chrainbat per mit slehen
21: mast du dÿ gehabeditorial expansion:  ̅en . vnd leg sev in daz vessel . vnd auch peizzen
22: wurczen . oder gesoten holcz ephel . vnd gevz dy temeditorial expansion: perrueditorial expansion:  ̅ng dar an
23: an dy ran vnd an dÿ vor genanteeditorial expansion:  ̅n fing . vnd decke da vessel wol
24: czv . so wirstu guet Ran haben
25: Followed by Latin text.
26:
27:
28:
29:
30:
31:
32:
33:
34:
35:
36:
recipe collection "N2b"
[268v] 01:
02:
03:
04:
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12:
13:
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15:
16:
17:
18:
19:
20:
21:
22:
23: Preceded by Latin text.
24: Weichsel wein . mach also . nym weichseleditorial expansion:  ̅en aÿn mcheleditorial expansion:  ̅e tail
25: vnd seud dew ieditorial expansion:  ̅n aÿneeditorial expansion:  ̅m chessel daz dy cherneditorial expansion:  ̅e sich all do von ledigen
26: dar nach schv̈t sew ieditorial expansion:  ̅n ayneeditorial expansion:  ̅n dichen zwilich sach . vnd haÿz sew vast
27: awstreten alz der do weÿnper auz mostels dar nach gevs den
28: weÿchsel most ieditorial expansion:  ̅n aÿn vessel . vnd geuz guten weÿn dar an vnd
29: veditorial expansion:  ̕ermach daz peÿll . vneditorial expansion:  ̅d mach eyn Roreditorial expansion:  ̅en von holer vnd stoz dÿ in
30: daz peÿll vnd mach ein schüssel auff dÿe roren vnd laz ez dar
31: ÿn veditorial expansion:  ̕erglesen der selbe weÿn ist chranken lev̈ten gar gesunt vnd
32: frumt auch den gesvnten
33: Cze hoff treten sev Rob . vnd vngesoten weÿsell durich aÿn
34: sak vnd gÿessent daz ieditorial expansion:  ̅n eÿn emerigs vessel vnd sydent zwo
35: steff honigsam oder dreÿ v̈ncz daz ez swarcz . vnd dichk wirt
36: vnd faÿmeeditorial expansion:  ̅nt daz gar wol dar ach tvnt se den honig sam [269r] 01: in daz vessell . vnd merent ez durich aÿn andeditorial expansion:  ̕er . vnd gyessent guten
02: wein dar an vnd lassent ez veditorial expansion:  ̕ergesen . durich ein Rören vnd daz ist
03: Weÿn von criechen wer die auz drucht gewiz Last word of line 2.
04: e daz sy envallent vnd czeitig werdent . da wirt aÿn trank avz daz
05: ist gut für dy rürr . von chriecheditorial expansion:  ̅en macht man auch lectwari editorial expansion: &cetc.
06: Wer guten Roten weÿn haben wil . der schol
07: dÿ weineditorial expansion: per chorner abreren voeditorial expansion:  ̅n dem chempen vnd wehendicleich in daz
08: vaz pringen . vnd gevz weÿssen most dor an vnd veditorial expansion:  ̕ermach den spvnt
09: gar wol vnd por durich daz peÿll ein loch . vnd stoz ayn rören
10: dÿ nicht czv claÿn sei von aÿneeditorial expansion:  ̅m holer dar in vnd secz eÿn schussel
11: dor auff vnd laz in dar ÿn veditorial expansion:  ̕ergesen ###
12: Ettleich machent auch punt weÿn von roten weinpereditorial expansion:  ̅en . dÿ nemeeditorial expansion:  ̅nt
13: gancze weinper . wol auff ein gut tretschaff vol . mit ganczen
14: weineditorial expansion: pern . daz andeditorial expansion:  ̕er tretschaff mit schwarczen weinpereditorial expansion:  ̅en dy do wol
15: gemostelt vnd getreten sint gar wol . vnd schütten dy ganczen weineditorial expansion: per
16: mit den gemostelten ieditorial expansion:  ̅n ayn vierẅncz Reading unclear. vass . daz ein emrigs vas ist
17: vnd giessend weissen most dor an vnd veditorial expansion:  ̕erslahend . daz peill gareditorial expansion:  ̕r wol
18: vnd machent vneditorial expansion:  ̅d parent peÿ dem peÿl in daz vas mit aÿneeditorial expansion:  ̅m czapf
19: nebigeditorial expansion:  ̕er ein loch . vnd tv̈end dor ein ein Roreditorial expansion:  ̅en mitt einer schuessel
20: oder stozzent ein starke spindel dar ÿn vnd wen deditorial expansion:  ̕er most also
21: vast in sich . gesen begint vnd wüeteditorial expansion:  ̅en . so entlazzent se ÿm vnd
22: cziehend dÿ spindel . vnd habent sew vast daz si ich auz dem vaz
23: var . vnd lassent den most also in sich veditorial expansion:  ̕ergesen ez schol auch daz
24: vaz dikke tauffen haben vnd wol mit raiffen gepueditorial expansion:  ̅nten sein
25: vnd die poedem schollen tieff in gewarcht sein .
Sb1 - "Salzburg, Universitätsbibliothek, M I 89"