recipe collection "M8a"
[37v]
08: Confectüm
09: VIltu machen diacitonieon So nym
10: eyn halbes pfunt quitten vnde
11: nym eyneeditorial expansion: ̅n gefugen kessil vnde
12: fulle den mit wasser Wen das wasser
13: siden wolle So lege die guetten gaeditorial expansion: ̅ntcz
14: in den kessil vnde los doryneditorial expansion: ̅ne so lange
15:
16: hand zuc schrinden So nym sy auß dem
17: kessil vnd las sy erkalden so schele sie
18: schone wenne du sie geschelest schon
19: So nyeditorial expansion: ̅m vnd sneid das weiche das do pul=
20: pa heyszet alles abe vnd hute dich vor
21: den steyneeditorial expansion: ̅n die indem grobisse seyeditorial expansion: ̅n So
22: nym das das do abe gesnitten hast vnd
23: drucke es durch ein bestin sip das nicht
24: czu cleyne noch zcu gros locher habe bisz
25: das du es gar mit eyneeditorial expansion: ̅m leffil durch
26: druckest vnde ist den der durch druc=
27: ten pulpen ader mateeditorial expansion: ̕rien ein pfund So
28: nym andeditorial expansion: ̕erhalb pfund honigseyms vnd
29: thu das honigk in eyneeditorial expansion: ̅n kessil laß das
30: bis daz du das gar reyn geschumest
31: So nyeditorial expansion: ̅m dy mateeditorial expansion: ̕rie vnd lege sie dor yn daz [38r] 01: '37' written on left margin. The meaning is unclear, maybe it is a double pagination.Das laß syden mit einandeeditorial expansion: ̕er vnd rure
02: das ieditorial expansion: ̅mmeditorial expansion: ̕er in Reading of the text passsage unclear. heit mit eineeditorial expansion: ̅m grozeeditorial expansion: ̅n reibholtcze
03: ader mit eyneditorial expansion: ̕er schyneeditorial expansion: ̅n das es icht beditorial expansion: urne
04: Wiltu denne vorsuchen abes gnugk ge
05: soten sey So nym peyel ader ein slech=
06: tin stein vnd thu sein einwenigk daruff
07: is das es sich schone leßer dauon vnde
08: nichten cleber andem steine ader aeditorial expansion: ̅n dem
09: peyel ader an den hendin sundeditorial expansion: ̕er? Reading unclear. Revision unclear. das sich
10: let kulichen welchern vnder den henden
11: also pillelein So hat es das sydens gnüg
12: So nyeditorial expansion: ̅m ein halbes pfund Ingber vir lot
13: galgan vir lot czenemey eyneeditorial expansion: ̅n halbin vir
14: ding macis Swarczes pfeffers muscat
15: negelein iczliches eyneeditorial expansion: ̅n halben virdingk
16: Spiklingin aloes das flewszer vsz dem
17: editorial expansion: ꝑparadiße inder aptaddedeken irkenstu das Lat
18: damomi gutes cleynes Citwars der
19: virer iczlichs glichem loth disße weditorial expansion: urrcze
20: sal maeditorial expansion: ̅n wol stoßen vnd reib sie durch
21: eyeditorial expansion: ̅n cleyne sip das pulueditorial expansion: ̕er sal vor bereit
22: sy erdenne du an hebist dyacitonicon
23: czu machen So nym das pulueditorial expansion: ̕er vndeditorial expansion: ̅e
24: thu das in die vorgemachte pulpe
25: vnd rureditorial expansion: ̕e das also vaste vndeditorial expansion: ̕er einnaeditorial expansion: ̅ndeditorial expansion: ̕er
26: an vnde las bis das es sich gar glich
27: vndeditorial expansion: ̕er einandeditorial expansion: ̕er gemischet So nym eyneeditorial expansion: ̅n
28: schoneeditorial expansion: ̅n tisch vnd see das vorgnanteeditorial expansion: ̅n
29: puluers dar uff durch ey sip vnde
30: nyeditorial expansion: ̅m di mateditorial expansion: ̕erie vnde lege sie uff deeditorial expansion: ̅n tisch
31: vndeditorial expansion: ̅e czu breite sy mit eyneeditorial expansion: ̅m cleinem
32: sinwellen holtcze also maeditorial expansion: ̅n thut deeditorial expansion: ̅m teige [38v] 01: der crapfen vndeditorial expansion: ̅e las erkalden vnd zcu
02: sneide es danne vnd lege es in eynen
03: uwen topff vnd nutcze das dawer wol
04: vnd vortreibet die wollekeid vnd den
05: we vsz dem heditorial expansion: ̕errczen Sie weeditorial expansion: ̕rmet den
06: magen vnd machet den wol dawen
07: Sie ist gut den die zcu weichlich vnd
08: czertlich erczogen sind Sie ist gut den
09: edeln luten die nicht scharffer ercznei
10: erleiden mogen Sie ist den gut die
11: die
12: gute farwe vnd ist vil gut asmaticus
13: das ist den die den dorteeditorial expansion: ̅n sichtum ha=
14: ben vnd ist gut vor den husten vnde
15: widder den stechin vnde widder an=
16: der mancherleye sichtum
recipe collection "M8b"
[124r]
22: Von guder sultcze
23: [W]supplied because: missing Small letter 'w' as placehlder for initial. Iltu gute sulcze machin voeditorial expansion: ̅n nusseeditorial expansion: ̅n So
24: nym dy welsche nüsche an seditorial expansion: ̅ancte Ioeditorial expansion: hannisnis
25: nacht vnd schele das duneditorial expansion: ̅ne schelcheditorial expansion: ̅en
26: abe das sye rechte wys werdin vnd
27: durch stich sie cruczewens mit eyid ale
28: vnd lege sie deneditorial expansion: ̅ne in eyeditorial expansion: ̅n reyne wassir
29: ein acht adir virczen tage vnd gus alle
30: tage czwir adir dreistueditorial expansion: ̅nd reyne wassir dor
31: uff [124v] 01: Bis so lange bis das du smerckist das
02: so nieeditorial expansion: ̅mme bitteditorial expansion: ̕er sin So nyeditorial expansion: ̅m sie deneditorial expansion: ̅ne uf yn ey=
03: needitorial expansion: ̅m topfe adir in eynem kessil mit eyneeditorial expansion: ̅m gu
04: ten honige vnd nyeditorial expansion: ̅m sie denne er vß mit
05: eyneditorial expansion: ̕er locheringen kellen vnd las sie kalt
06: werdin vnd nyeditorial expansion: ̅m denne des sod do sye yeditorial expansion: ̅n=
07: ne gesotin haben vnd honige das bas vnd
08: seud das wol biß so lange das die suppe
09: dickelicht an dem leffel werde So laß
10: sie deeditorial expansion: ̅nne kalt werdin vnd nyeditorial expansion: ̅m deeditorial expansion: ̅nne die
11: nüsße vnd stecke indie locherthen Inge=
12: ber Cynemey vnd nelickin vnd wurcze
13: denne die suppe rechte wol vnd geuß
14: sie denne uff die nusse du sy deeditorial expansion: ̅nne ge
15: leist in eyn glesin topf So hastu denne
16: gute naturliche gesulcze nüsße
17: [W]supplied because: missing Small letter 'w' as placehlder for initial. Iltu gute claret machin So nyeditorial expansion: ̅m
18: czwei lot cynemeyeditorial expansion: ̅n ein lot Ingeber
19: ein halb lot pariskorneditorial expansion: ̕er das sal maeditorial expansion: ̅n
20: zcu pulueditorial expansion: ̕er machin vnde das zcu stosin vnd
21: thu dorczu gestossens saffeeditorial expansion: ̕rns also gras als
22: ein halbe erbeiß vnd nyeditorial expansion: ̅m ein halb no sil
23: honigis vnd ein halb stobichin weyns
24: deditorial expansion: ̕er syne farbe heldit vnd trib das honig
25: vnde den wein vndir einandeditorial expansion: ̕er vnd Guß
26: deeditorial expansion: ̅nne den win ubir dis pulueditorial expansion: ̕er in eyne
27: kaeditorial expansion: ̅nne vnd Thu die kanne veste zcu vnd
28: las sie stehin eyne stunde adir zcu vnd
29: gus deme durch eyn rein seglein das sal
30: gemacht sin als eyn lawgen sag vndeditorial expansion: ̅e [125r] 01: Geus denne darein vnde was vnde=
02: ne durch gehit das guß oben widir
03: yn bis so lange das iß lautir als
04: far get vnde geus deeditorial expansion: ̅nne In ein glas vnde
05: trieditorial expansion: ̅nckes des morgens nuchteditorial expansion: ̕ern das ist czuvil
06: Dingin gut beide czueditorial expansion: ̅m herczen vor geruch
07: zcu allen dingen vnde Ist ein naturlich
08: gud claret